Yolcu360 Blog
sirince-5.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > 7 Maddede Şirince Köyü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

7 Maddede Şirince Köyü Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Şirince denince akla yıllar boyunca tadına doyulmaz şarapları, bozulmamış dokusu ve Ege lezzetleri gelmişti. Ta ki o meşhur kıyamet söylentileriyle adı bir kez daha gündeme gelene kadar… Özgün adı olan Kırkınca olarak biliniyor. Rum telaffuzunda Kirkice, Kirkince ve son olarak da Çirkince gibi biçimler alan bu ad, Cumhuriyet’in ilk yıllarında dönemin İzmir Valisi Kazım Dirik’in talimatıyla Şirince halini almıştır. 19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, 1.800 haneli bir Rum kasabasıymış. 1923’te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla diğer köylerden gelen kişiler yerleştirilmiş. 

Şirince Nerede? Şirince’ye Nasıl Gidilir?

Şirince İzmir’in Selçuk İlçesi’ne bağlı bir Köy. Bu güzel köye ulaşmak için İzmir-Aydın otoyolunu takip ederken yönlendirici levhalara uymanız yeterli. Şirince gibi İzmir’deki diğer gezi noktalarına ulaşmak için en rahat yol Yolcu360‘tan bir araç kiralamak. İzmir Adnan Menderes araç kiralama seçeneklerine mutlaka göz atın. İzmir araç kiralama seçeneklerini değerlendirmeden yola çıkmayın…

Şirince Gezi Rehberi

Şirince Selçuk ilçesine gelmeden Şirince sapağından içeri girdiğinizde 8 kilometre uzaklıkta bu güzel köy. Köye dönemeçli yollardan ilerlerken yol boyunca  mandalina, üzüm ve zeytin kokuları insanı mutlu hissettirmeye yetiyor. Konum itibari ile köy harika bir yerde. Şirince köyünün eski ismi Kırkınca‘ymış. Efsanevi söylentiye göre dağlara vuran kırk kişiye adandığı rivayet edilirmiş.

Köy Cumhuriyet döneminin öncesinde Rum kasabasıymış. Uçmakdere, Tirilye diğer rum kasabalarına birkaç örnek. Halen köyde yıkık iki Rum kilisesinin izlerini görebilmek mümkün. Ünlü yazar  Dido Sotiroyo’nun  kitabından Şirince hakkında anlatımı ise; “Şu yeryüzünde cennet diye bir yer varsa bizim Kırkınca (Şirince), cennetin bir parçası olması gerekir” der. Gerçekten köyün girişinde köyü bir seyrederek bu sözün doğruluğuna ulaşabilirsiniz.

Şirince: Şarap ile Tatlandırılmış Bir Ege Diyarı

Köy içine girdiğim andan itibaren şarap dükkanlarının çokluğu ve tadım yerlerinin güzelliği insanı şaraba özendirmiyor değil. Köyün küçük ama şirin mi şirin mimarisi korunmuş sokaklarında, mis gibi  gözleme kokularının içinde dolaşarak fotoğraflayarak gezmek benim için müthiş keyifliydi. Kilisenin bahçesinde bir dibek kahvesi zamanı. Gökçeada’daki Madam’ın dibek kahvesinden sonra içtiğim en güzel dibek kahvesiydi. Taşlarla döşeli dar sokaklarda, köy insanının hazırladığı yöresel yiyecekler ve örgü işleri, sabunlar, zeytinyağları, doğal bitkiler, çayları  hediyelik olarak alabilirsiniz. Tanınmış bir iki şarap markasının haricinde çoğu yerel şarap üreticilerin tezgahlarını görebilirsiniz.

Şirince: Kıyamet ile Ünlenen Köy!

Köy içini gezip dolaştıktan sonra eski kilisenin önü ve tarihi evlerin arasından tepeye bir tırmanış yaparak  Şirince‘yi kuşbakışı seyretmek müthiş keyifli. Şimdi asırlık çınarın altında çay zamanı. Günü birlik gezimde gerçekten keyif duyduğum harika bir yer Şirince. Adı gibi şirin ama huzurlu bir köy.

2012 yılında tüm dünya, dönemine göre astronomide ileri seviye bilgiye sahip Mayalar’ın takvimine göre tam 21 Aralık’ta kıyamet gününün geleceği söylentileriyle baya hareketli günler geçirmişti. Maya takvimini yorumlayan ve kendilerine “Mavi Enerji Grubu” adını takan grup 21 Aralık 2012’de kıyamet gelip çattığında dünyada sadece 2 yerin kurtulacağını iddia ettiler.

İzmir’deki Şirince ve Fransa’nın güneyindeki Bugarach Köyü insanların sağ çıktığı tek yer olarak ön plana çıktı. Maya Uygarlığı’nın öngördüğü takvime göre 21 Aralık’ta Marduk gezegeni dünyaya çarpacak ve kıyameti başlatacaktı. Fakat Şirince’de bulunan Maden Dağı’nda belirecek olan Nuh’un Gemisi’ne binenler sağ kurtulabilecekti.

Bu söylentiler hem Türkiye’nin hem de dünyanın gündemine bomba gibi düştü. Her ne kadar Mayalar yanılmış olsa da, tüm bu tantana Şirince turizmi için bulunmaz fırsat oldu. İşletmeler bile menülerini o güne özel isimlerle süslediler. Cennet çorbası, kıyamet kebabı, son dem çayı…  Her şey Maya takviminin 12 Aralık 2012 yılında sona erdiği rivayetiyle başladı.

Kadim bir uygarlık olan Mayalar ne Şirince’yi görmüş ne de duymuştu fakat inanışa göre, M harfi şeklindeki Maden Dağı 21 Aralık’ta yıkılmayacaktı. Bu iddianın sahibi ise belirsiz. Şirince’nin sırtını yasladığı 321 metre yüksekliğindeki Maden Dağı’ndaki zirvenin tam ortasından sözde bir gemi çıkacak… ki bu da Nuh’un gemisi efsanesinden çalıntı bir fikir gibi duruyor; Şirince’de bulunup bu gemiye binenler de güya kıyametten kurtulacak… Bu sebeple 12 Aralık 2012 tarihinde binlerce insan Şirince Köyü’ne akın etti ve 13 Aralık sabahı kahvaltılarını yapıp evlerine döndüler. Yani efsane tamamıyla boş çıktı. Her ne kadar Maya Uygarlığı’nın kehaneti tutmamış olsa da tüm dünya Şirince’yi tanımış oldu.

Şirince Gezilecek Yerler

Şirince Sokakları

Arnavut kaldırımlı sokaklar köyün farklı bir dokuya sahip olduğunu hemen gözler önüne seriyor. Tarihi Rum evleriyle dolu olan köy sokakları, sizleri tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Şirince Çarşısı, Şarap mahzenleri, eski konaklar, tarihi yapılar, yöresel restoranlar ve de Şirince’de Nişanyan Evleri gibi konaklayabileceğiniz butik otellerin pek çoğu bu sokaklarda yer alıyor. Yani kısacası Şirince’nin kalbi bu tarihi sokaklarda atıyor. 

Şirince sokaklarında kendinize, sevdiklerinize, eş, dost ve akrabalarınıza küçük biblolar ve magnetler gibi köyü simgeleyen hediyeler alabileceğiniz hediyelik eşya dükkanları mevcut. Ayrıca köyde bulunan tezgahlarda, Şirinceli kadınların el emeği göz nuru ürünleri sergilenip satılıyor. 

Fotoğraf meraklılarının Şirince sokaklarına daha çok vakit ayırmaları gerekiyor. Dar sokak araları, Arnavut kaldırımlarının ortama kattığı hoşluk, tabela kirliliğinden uzak şirin tezgahlar fotoğraf karelerine en güzel hali ile yansıyor. 

Aziz John Baptist Kilisesi

Şirince Köyü’nün simgesel bir eseri Aziz John Baptist Kilisesi. 1800 depreminde yıkılan eski kilisenin üzerine inşa edildiği düşünülen Aziz John Baptist Kilisesi, hem köy halkı için hem de Hristiyan alemi için tarihi bir öneme sahip. Efes Müzesi ve Amerikan Enstitüsü tarafından 1990’lı yıllarda yeniden restore edilen kilise, bugün özel bir mülkiyetin içinde. Yıl içerisinde köye gelen yerli ve yabancı yüzlerce turist, söz konusu yapıyı ziyaret etmeden köyden ayrılmıyor. 

Kilise içerisinde; kafeterya, tarihi şarap mahzeni ve en önemlisi de bir dilek havuzu var. Üzerinde Meryem Ana heykeli bulunan bu dilek havuzuna bozuk para atılıyor ve bir dilek tutuluyor. Atılan bozuk paranın havuzun dibindeki delikten geçmesi halinde tutulan dileklerin gerçekleşeceğine inanılıyor. Bu sebeple yüklü miktarda bozuk para havuzun dibinde yer alıyor.

Kilisenin sahip olduğu atmosfer ve manzara evlenen çiftler içinde oldukça ilgi çekici. 

Nesin Matematik Köyü

Aziz Nesin’in vasiyetini yerine getirmek için oğlu Ali Nesin ve Şirince’nin bir nevi mimarı sayılan Sevan Nişanyan tarafından inşa edilen Aziz Nesin Matematik Köyü matematiği sevmeyen yeni neslin matematikle arasını ısıtmak amacı ile inşa edilmiş. Matematik Köyü tamamen halkın bağışları ve gençlerin emeği sayesinde imece usulüyle 2007’de kurulmuş.

Matematik Köyü’nün maddi hiçbir beklentisi yok. Tek beklentisi matematikten oldukça korkan bir neslin bu korkusunu yenmek ve doğayla, bilimle, kendiyle barışık çocuklar yetiştirmek. Kar amacı gütmeyen kurumda, matematiğin yanı sıra felsefe ve sanat gibi sosyal dersler de verilmekte.

Tiyatro Medresesi

Nesin Matematik Köyü’ne çok yakın bir konumda olan Tiyatro Medresesi Sevan Nişanyan tarafından inşa edilmiş.

Tiyatro Medresesi’nin inşa edilme amacı ise amatör profesyonel fark etmeksizin onlarca sanatçının bir arada sahneye çıkabilmesi. Tiyatro Medresesi adının hakkını verircesine sahne ve performans sanatları alanında birçok araştırma, incelemenin yapıldığı, tezlerin öne sürüldüğü bir mekân.

Seyirciyle sanatçının bir arada olabildiği Tiyatro Medresesi’nde Ağustos ayı boyunca tek kişilik gösterileri izleyebilirsiniz. Ağustos ayında yolunuz Şirince’ye düşerse bu keyifli aktiviteye katılabilirsiniz.

Şirince Şarap Mahzenleri

Şirince’nin şarabı tüm ülkede, hatta dünya çapında yüksek bir popülariteye sahip. Dolayısıyla adı gibi şirin olan bu köye gelmişken mis gibi meyve şaraplarının tadına bakmadan dönmek olmaz! Şirince Köyü’nün merkezinde şarap tadımı yapabileceğiniz ve dilerseniz satın alabileceğiniz birçok şarap mahzeni ve şarap evi var. Köyde özellikle meyve şarapları fazlasıyla rövanşta…

Bunların dışında köyde ayrıca klasik üzüm şarabı da bulunabiliyor. Köydeki tüm şaraplar organik olarak üretilip; köy sakinlerinin el emeğinin birer ürünü olarak satılıyor. En önemlisi de şarap tadım aktiviteleri ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

Şirince Köyü Lanetli Ev

Kıyamet konusu henüz taze kapanmıştı ki bir de kulaktan kulağa bir lanetli ev efsanesi dolanmaya başladı.  Tahmin edeceğiniz üzere ortada ne bir lanet vardı ne de lanetli ev… Şirince Köyü huzurlu ve keyifli atmosferiyle konuklarını ağırlamaya devam ediyor.

Şirince’de Yapılacak Aktiviteler

Şirince’ye adım attıktan sonra yapmanız gereken ilk aktivite köyün sokaklarını turlamak. Sokaklarla tanış olursanız Şirince’yle çok daha kolay bütünleşebilirsiniz.

Şirince’nin kıyametin teğet geçtiği köy olması dışında ünlü olduğu başa bir noktada şarapları. Şirince’ye yolunuz düştüyse meşhur meyve şaraplarından tadabilirsiniz. Aziz John Baptist Kilisesi bünyesinde bulunan tarihi mahzen bu konuda ziyaretçileri fazlasıyla tatmin ediyor.

Şirince Köyü’nde birçoğumuzun ilk kez duyduğu Mürver şurubunu tadabilirsiniz. Üstelik sulak bölgelerde yetişen bir çiçeğin özünden yapılan bu şurup başta soğuk algınlığı olmak üzere birçok hastalığa da iyi geliyor.

Bu güzel köyü gezerken yorulduysanız bir fincan kumda kahve sizi yorgunluğun kollarından çekip alıyor. Ayrıca Şirince’ye yolunuz düşerse kumda kahvesini mutlaka tatmanızı tavsiye ediyoruz.

Şirince’de Yeme İçme

Şirince Köyü güzelliğinin yanında birbirinden lezzetli yiyecekleriyle de size zevk veriyor. Eğer erken bir saatte Şirince’de bulanacaksanız kahvaltı etmenizi tavsiye ederiz. Serpme kahvaltı imkanı sunulan mekanlarda isterseniz gözleme çeşitleri, menemen ve kızartma çeşitleri bulabiliyorsunuz. 

Şirince’de nerede yemek yenir?

  • Üzüm Cafe
  • Fındık Cafe
  • Artemis Restoran
  • Sedir Mantı Evi

Hiçbir evin manzarasının bir diğer evin manzarasını kapatmadığı sokakları, güler yüzlü insanları ve kumda kahvesi ile hep aklımızın bir köşesinde kalacak Şirince😊

Yorum ekle