Yolcu360 Blog
bursa-cumalikizik (1)
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Bursa Cumalıkızık Köyü’nde Gezilecek 7 Yer

Bursa Cumalıkızık Köyü’nde Gezilecek 7 Yer

Bursa Cumalıkızık Köyü kimi zaman çekilen film ve diziler, kimi zaman gezip görenlerin anlatması ile yerli ve yabancı turistlerin çokça uğrak yeri konumunda. Bizde bu sebeple çok merak edilen Cumalıkızık Köyü’nü gezmek için büyük bir heyecanla yolculuğumuza başlıyoruz. Gelin Bursa Cumalıkızın Köyü’nde görmeniz gereken 7 yeri birlikte keşfedelim!

Cumalıkızı Köyü Nerede? Nasıl gidilir?

Bursa şehir merkezinin 10 km doğusunda yer alan şirin köy Cumalıkızık’a ulaşmak için şehir merkezinden sık sık otobüsler geçiyor. Araba ile giderseniz şayet turistik köyün çok fazla otoparkı mevcut, bir sıkıntı yaşamıyorsunuz. Ayrıca Yolcu360’ın Bursa araç kiralama seçenekleri inceleyerek binlerce marka ve model arasından ideal aracınızı kiralayabilir ve Bursa Cumalıkızık Köyü’nü keşfedebilirsiniz.

Kızıklar Kim?

Kızık, konar göçer Oğuz Türkeri’ne verilen isim. 13. yüzyılın başlarında Moğolların saldırılarından kaçarak Orta Asya’dan Anadolu, İran ve Suriye gibi geniş bir coğrafyada kendilerine yeni yurtlar edinmişler. 1306 civarında Bursa ‘ya yerleştikleri söyleniyor. Bursa merkezdeki hanlar ve burası gibi civar köyler arasındaki ticari ilişkilerin Osmanlı İmparatorluğu’nun doğuşunda önemli rolü olduğu düşünülüyor.

Bursa Cumalıkızık Köyü Tarihçesi

Kuruluşu yaklaşık 1300’lü yıllara denk gelmektedir. Bir vakıf köyü olarak kurulan köyün, tarihi dokusu çok iyi korunmuştur. Osmanlı erken döneminin kırsal kesim mimari örnekleri bu köyün çok fazla ilgi çekip ziyaret edilmesine sebep oluyor.

Uludağ etekleri ile vadiler arasında sıkışıp kalan köylere kızık adı verilmiştir. Diğer kızık köylerindeki köylülerin eskiden Cuma namazı için toplandığı yer olduğundan bu köyün Cumalıkızık adıyla anıldığı söyleniyor. 

Bursa Cumalıkızık Gezilecek Yerler

Cumalıkızık Sokakları

bursa-cumalikizik-3.jpg

Bizler için köyde yapılacak en iyi aktivite, bu güzel sokakları arşınlamak oldu. Resmen bir zaman makinesi ile o dönemin köylerini geziyor olduk. Cumalıkızık’ta yaklaşık 270 tane ev var ve bunların yarısından fazlasında halen aktif olarak yaşam devam ediyor. Bu evler genellikle 3 katlı taş ve kerpiçten oluşuyor. Pembe, mavi ve sarı renkler ile boyanmış olan evlere bakmaya doyamıyorsunuz.

Evlerin bulunduğu sokaklar ise klasik plana oturtulmamış, taş döşeme, dar ve kaldırımsız.  Meydanlar bile tamamen cami, hamam, çeşme gibi kamusal alanların doğal bir kesişiminden oluşmuş alanlar. İşte evlerin, sokakların, meydanların tarihini koruyarak yaşaması onu, UNESCO tarafından 2000 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi’ne, 2014 yılındaysa Bursa’yla beraber Dünya Mirası listesine taşımış. Cumalıkızık, yüzyıllardır asimile olmadan tarih sahnesini çok güzel bir şekilde şimdiye taşıyor. İşte bu özelliği onu yerli ve yabancı turistlerin gözdesi yapıyor. 

Cumalıkızık Müzesi

bursa-cumalikizik-4.jpg

Cumalıkızık Köyü Müzesi’nde Cumalıkızık halkının geçmişten gelen yaşam tarzını, gelenek ve göreneklerini öğrenerek, tarihi bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Müzede sergilenen eserler ile tarihi havayı birebir yaşama şansını yakalıyorsunuz. Eğer Cumalıkızık eskiden nasıl bir yermiş, nasıl eşyalar kullanmışlar, nasıl adetleri varmış merak ediyorsanız bu müzeyi mutlaka gezin. Müze pazartesi hariç haftanın her günü açık.

Cumalıkızık Evleri

bursa-cumalikizik-1.jpg

Bu güzel evler gezinizin büyük bir kısmını oluşturuyor. He evin önünde köyün ahalisinden oturan birilerini görüyorsunuz. Genellikle kendi yaptıkları doğal ürünleri pazarlayan bu teyzeler, istediğinizde size köyün tarihi ile ilgili bilgi veriyorlar.

Han ve konakları genellikle işletme olarak kullanıyorlar. Cumalıkızık Köyü hanları kahvaltısı ile meşhur. Eğer vaktiniz varsa kahvaltısını deneyimleyebilirsiniz. 

Evlerin tarihi dokusunu koruması çoğu dönem film ve dizisi içinde doğal bir stüdyo görevi görmüş. Bu sebeple çok fazla dizi ve film çekilmiş bu konaklarda. 

Cumalıkızık Evlerinin en önemlisi Küpeli Ev UNESCO Derneği Proje Uygulama Evi. Cumalıkızık’ı koruma yaşatma projelerinin hepsi bu evde yürütülüyor. Yaklaşık 350 yaşında olan evin adı evin her yerinde olan küpe çiçeğinden geliyor. Evdeki tüm eşyalar Bursa’dan toplanmış yerel ürünler. 

Bursa Cumalıkızık Cami ve Hamamı

bursa-cumalikizik-5.jpg

Köy meydanında Selçuklu Dönemi’nin mimarisinden izleri görebileceğiniz Cumalıkızık Camii’ni gezi listenize mutlaka almalısınız. Şimdilerde cami dışında restorasyon çalışması yapılsa da cami içerisini gezebiliyorsunuz.  Ahşap revağı, direkleri, başlıkları Osmanlı mimarisinden izler taşıyor. 

Cumalıkızık Hamamı da görülmesi gereken diğer tarihi eserlerden. Cumalıkızık Camii’nin tam yanında moloz taşla örülmüş bir hamam Cumalıkızık Hamamı. İçi eski Osmanlı hamamların tarzlarını yansıtıyor. Hamamı gezerken köylülere denk gelirseniz eğer size farklı farklı hikayelerde anlatıyorlar.

Anıt Çınarlar

bursa-cumalikizik-6.jpg

Cumalıkızık girişinde yer alan meydanda ziyaretçileri iki devasa çınar ağacı karşılıyor. Çınarların 400 yıldan daha uzun süredir köyde bulunduğu düşünülüyor. Bunlardan daha genç olanın gövde çevresi tam 4 metre. Rüzgar ve kar gibi doğal nedenler bazı dallarının kırılmasına neden olmuş.

Diğer çınarın gövde çevresi ise 6 metre. Üzerinde oluşan urlar ve dikili hatlarıyla dikkat çeken ağacın gövdesi 2 ana kola ayrıldıktan sonra 12 dalla genişleyip yükseliyor.

Cin Aralığı

bursa-cumalikizik-7.jpg

Çıkmaz bir sokağın en daracık geçit alanı Cin Aralığı. Burası bizim en çok ilgimizi çeken yer oldu. Çok dar ve sanki geçerken içinde kalacağınız hissi veren bir alan. Rivayete göre işgalcilerin kovaladıkları askerler bu sokağa girince bir anda ortadan kayboldukları için onları cinler mi kaçırdı soruları nedeniyle burası Cin Aralığı adını almış. 

Meydandaki Pazar Yeri

bursa-cumalikizik-2.jpg

Cumalıkızık’a ilk girdiğinizde otobüs durağının olduğu meydanda birçok tezgah göreceksiniz, burası Cumalıkızık’ın pazar yeri. Köyün yerlileri elleriyle yaptıkları reçelleri, gözlemeleri, erişteleri satıyor. 

Köyü tam mevsiminde ziyaret ettiğimiz için tüm taze meyvelere denk geldik. Muhteşem kokulu ahududu ve böğürtlenlerin tadına bakmadan köyden ayrılmayın. Ahududu meyvesi köyde o kadar meşhur ki, birde ismine özel şenlik var. Üstelik geziniz haziran ayında olursa ahududu şenliğine denk gelebilirsiniz.

 

2 yorum