Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Türkiye’de Fotoğrafçıların Gözbebeği: Yedigöller

Türkiye’de Fotoğrafçıların Gözbebeği: Yedigöller

Yedigöller amatör veya profesyonel olarak fotoğraf çekmekle ilgilenen herkesin mutlaka gitmesi gereken bir nokta. Hatta Yedigöller’e gidip fotoğraf çekmemişseniz, henüz fotoğrafçılıkta ustalık seviyesine ulaşmadığınız da söylenebilir. Profesyonel fotoğraf sanatçısı Emre Ahmet Seçmen, bu hafta sizin için kendi arşivinden fotoğraflar eşliğinde, Yedigöller’de en iyi fotoğrafı çekmenizi sağlayacak bir rehber hazırladı.

Yedigöller, Bolu ili sınırları içinde yer alıyor. Bu bölgede Abant, Gölcük, Sünnet, Çubuk gibi farklı göller var. Doğa ve yürüyüş ziyareti için Abant başta olmak üzere hepsi ziyaret ediliyor. Ama fotoğraf anlamında aralarındaki en zengin olanı kesinlikle Yedigöller. Vakti bol olanlara bir tavsiye: Göynük’e bağlı Çubuk Gölü’nü de ziyaret etmekte fayda var.

Bolu’ya yaklaşık 45 km mesafede bulunan Yedigöller’e aynı zamanda Mengen ilçesi üzerinden de ulaşılabilmekte. 4 kez yaptığım Yedigöller seyahatinde eskiden yol bir hayli sıkıntılı ve virajlıydı. Günümüzde ise Bolu-Yedigöller arasındaki yol onarılmış ve virajlı olsa dahi rahatça alınabiliyor. Bu bölgeye arabayla ulaşmanız size büyük avantaj sağlayacaktır bu sebeple uygun fiyata kiralık araç bulmanızı tavsiye ediyorum.

Yedigöllerde bir gece konaklayın

7 ayrı küçük gölden oluşan Yedigöller’e genellikle ziyaretçiler günübirlik, göl kenarında gezinti ve mangal yapmaya geliyor. Ama fotoğrafçı olarak gelenlerin burada mutlaka 1 gece konaklayıp her türlü farklı teknikte ve içerikte kareleri çekmek için vakit ayırması şart. Şu an burada konaklamak isteyenler, Yedigöller’in içinde yer alan Orman Bakanlığı’na bağlı ahşap evlerde konaklama yapabilirler. Bunun dışında Yedigöller’e giden yol üzerindeki köylerde ufak pansiyonlar veya Bolu şehir merkezinde otellerde konaklama yapılabilir.

Yedigöller’e hangi mevsimde gidilir?

Yedigöller’e kış mevsimi hariç her mevsim gidilebilir. Kışın dağlık ve virajlı olan yol mevsim şartlarından dolayı kapalı ve araçla girilemeyecek hale gelebiliyor. Fotoğraf anlamında ise en zengin mevsim sonbahar, çünkü her rengi bir arada görebileceğiniz en güzel manzaralar bu mevsimde ortaya çıkıyor. Tarih aralığı olarak ise 25 Ekim – 15 Kasım tarihleri en uygun zamanlar olarak göze çarpıyor. İlk Yedigöller seyahatimde 15 Kasım civarında gitmiştim ve gitmeden 3-4 gün önce bir kar yağışı yüzünden tüm yaprakları dökülmüş buldum ve o renk cümbüşünü yakalayamamıştım fakat sonraki seyahatlerimde doğru zamanlamayla gidebildim.

Kafanızda net bir yolculuk tarihi belirdiyse şimdiden araç kiralamak için adımınızı atın derim, fiyatlar değişkenlik gösterebiliyor.

Çekim teknikleri tüyoları: Buraya dikkat…

Yedigöller doğal olarak size manzara ve doğa fotoğrafları vaat ediyor. Burada HDR, Uzun Pozlama, Yıldız Pozlama gibi teknikler de ayrıca yapılabilir. Bunlarla ilgili detaylı bir anlatım yapmadan önce Yedigöller’de fotoğraf çekmek için ihtiyacınız olan fotoğraf ekipmanlarını sıralamak isterim; Tripot, ND Filtre, Kablolu Deklanşör, Standart zoom veya geniş açılı lens. Çekim sırasında da mutlaka RAW, NEF veya DNG formatında çekim yapın.

 

Yedigöller’de park içindeki yürüyüş rotasında Dilek Çeşmesi ve Şelale ile karşılaşacaksınız. Burada mutlaka uzun pozlama yapılmalı. Uzun pozlama sırasında makinenin titreşimine engel olmak için mutlaka tripot kullanın ve varsa kablolu deklanşör kullanın pozlama süresini 2 saniye veya daha uzun “Bulb” modunda kullanarak suyun akışını pamuksu bir görünümde alabilirsiniz. Kablolu deklanşör ile ilgili bir detay vermek gerekirse; fotoğraf çekerken makine tripot üzerinde olsa dahi elle deklanşöre basma ve elini çekme sırasında titreşim olabilmekte. Bunu gidermek ve fotoğrafta en ufak bir fluluğa mahal vermemek adına bu ekipmanı kullanmakta fayda görüyorum.

İster orman içinde ister gökyüzünü gördüğünüz fotoğraflarda mutlaka ND (Neutral Density) filtre kullanın. Bizler güneşten veya fazla ışıktan rahatsız olmamak adına güneş gözlüğü takarız, aynı durum lens için de geçerli. ND Filtreyi lensin güneş gözlüğü olarak düşünebilirsiniz. ND filtreyi alırken iki farklı nitelikte tedarik etmek daha akıllıca olacaktır. ND filtreler az koyu veya çok koyu olarak farklı olarak satılmakta. Gökyüzünün göründüğü fotoğraflar için koyuluğu fazla, ışığın süzülmeye uğradığı gündüz fotoğrafları için de koyuluğu az bir ND filtre tercih edilmeli. Fazla ışığı kesmenin dışında fotoğraftaki renklerde daha doygun bir ton da sağlayan bir ekipman olduğu unutulmamalı. Filtrelerden polarize filtreyi Yedigöller’de çok önermek istemiyorum çünkü polarize filtre doğa, manzara fotoğraflarındaki renkleri ön plana çıkarma özelliğine sahip ama yansımaları yok etmekte. Yedigöller’de her manzara yansıma içerdiği için bu anlamda uyarma ihtiyacı görüyorum.

HDR çekim nedir ve nasıl yapılır?

Özellikle Yedigöller’de her bir gölün kıyısında HDR (High Dynamic Range) çekim yapılabilir. HDR çekim, aynı kadraj olmak şartıyla en az 3 fotoğrafın birleşiminden oluşan ve kadrajın her bölgesinde renklerin daha doygun ve ışıklandırmanın her alana eşit şekilde dağılması için kullanılan bir teknik. HDR çekim yaparken, kadrajınızın içinde hareketli nesne olmamalı ve mutlaka tripot kullanılmalı. Aynı kadrajın 3 kez farklı ayarlarda görüntülenmesi gerekli.

 

Bu çekilen 3 fotoğraftan ilki pozlama olarak olması gereken, ikincisi 2 poz karanlık, üçüncüsü ise 2 poz aydınlık olarak çekilmeli. Sonrasında ise bilgisayarda birtakım fotoğraf işleme ve HDR birleştirme özellikli yazılımlarla bunu birleştirip ayarlarıyla oynandığında istenilen sonucu verecektir. Birleştirmede, ilk fotoğraftaki karanlıkta kalan yerleri 2 poz aydınlık olarak çekilen; fazla aydınlık kalan yerleri de 2 poz karanlık olarak çekilen fotoğraftaki bölgeler dengeleyerek 3 fotoğrafın birleşiminden ortaya muazzam bir sonuç çıkıyor.

Efekt konusunda ufak bir ipucu: Indian Summer

Hem orman içinde dolaşırken hem de göl etrafında gezinirken aktüel (elde) çekimler yapılabilir. Bu çekimlerde enstantane değerlerinizi 1/125 ve daha yüksek değerlerde; ISO değerinizi ise 400’den az tutmaya gayret ediniz. İster HDR ister uzun pozlama ister standart tekniklerde yapılan çekimlerde, birçok farklı fotoğraf işleme programında yer alan “Indian Summer” efektini kullanarak fotoğraflarınızdaki sadece ağaç yapraklarını yeşil, sarı ve kırmızı tonlarında daha doygun hale getirmenizi tavsiye ediyorum.

Son olarak burada henüz kısmet olmamakla birlikte, bir sonraki Yedigöller seyahatimde planladığım “Yıldız Pozlama” tekniğini de Yedigöller’de uygulamayı planlıyorum. Özellikle yedi gölün en büyüğü olan Büyük Göl’ü geniş planda ve gece ışıksız ortamda, tripot üzerinde ve en az 2 saat sürecek bir pozlama sonrası yıldızların hareketini sabit bir manzarada alabilmek mümkün. Gidecek ve özellikle konaklayacak kişilere bunu öneriyorum. Bu teknikteki ayarlarda en düşük ISO, en açık diyafram kullanılmalı ve süre Bulb moduna alınarak kendiniz tarafından belirlenmeli.

Bir sonraki fotoğraf rotaları yazımda görüşmek üzere…

*Fotoğrafların telif hakları Emre Ahmet Seçmen’e aittir…

1 yorum

  • Bilgiler ve efekt önerileri için teşekkürler, özellikle sonbahar aylarında kartpostallık fotoğraflar çekilebilir.