Yolcu360 Blog
edf_vivid
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Kadıralak Yaylası : Mavi çiçeklerle örülü bir cennet / Trabzon gezi rehberi

Kadıralak Yaylası : Mavi çiçeklerle örülü bir cennet / Trabzon gezi rehberi

Kadıralak Yaylası doğasıyla sizi çağırıyor! Trabzon şüphesiz Doğu Karadeniz Turu denince akla ilk gelen şehirlerden. Türkiye’nin en büyük kentleri arasında yer alan Trabzon, şehir merkeziyle olduğu kadar yaylalarıyla da turizm cazibesi yüksek bir gezi rotası. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, yazarımız Elif Omput sizler için Trabzon’un mavi çiçekli cenneti Kadıralak Yaylası’nı gezdi gördü ve yazdı!

Kadıralak Yaylası nerede ve nasıl gidilir?

Gözümüz ne maviye doyuyor, ne de yeşille. Karadeniz çekiyor içimiz adeta yaylaların o serin ve ferah havasını arıyoruz her dakika. Sizlerle bugün Trabzon da bulunan bir yaylayı tanıştıracağım. Sevmek bir yana dursun aşık olacaksınız. Trabzon’un Tonya ilçesin de bulunan Kadıralak Yaylası yeni gözdeniz olacak. Tonya ilçesi, şehir merkezine 95 kilometre mesafede bulunuyor. Kadıralak yaylasına ise ilçeden iki yol gidiyor 1. Yol yaklaşık 8 kilometre iken 2.si 9 kilometre civarı her iki yolda stabilize şeklindedir.  Tonya ilçesine bağlı 15 köy 7 mahalle bulunuyor. İlçe merkezinden geçen yayla yolunu tırmanmaya başladıktan sonra Tonya ayaklarınızın altına seriliyor o muhteşem manzarasıyla. Bu muhteşem manzaraya ulaşmak için, bölgeye en yakın havaalanı Trabzon havaalanıdır. Yolcu360 ‘tan Trabzon araç kiralama seçeneklerine bakıp Trabzon Havalimanı araç kiralama fiyatlarını kesinlikle değerlendirin. Yaylalara gitmenin en ekonomik yolu araç kiralamak.

Kadıralak yolu üzerinde: Tonya

Tonya’nın eski adı orta mahalle diye biliniyor. Tonya isminin hikayesi ise şöyle; bir rum beyinin Tonya adındaki kızına bölgeyi çeyiz hediyesi olarak vermesi ile bu ismi almıştır. Tonyalılar ilçe merkezine Konakyanı adını verir. Tonya ilçesi deniz seviyesinden 755 metre yüksektedir, ilçeye Fol deresi can verir.

İlçe merkezinde cumartesi Pazar kurulur eğer ziyaretiniz bu güne denk gelirse mutlaka pazarı dolaşmaya zaman ayırın. Pazarlarının içinde gerçekten bölgenin ruhunu hissediyorsunuz. Yöresel kıyafetleri ile gezen kadınlar, sırlarında sepetlerle dolaşan teyzeler ve daha fazlası.

Pazar alışverişi ve gezmesinin ardında yaklaşık 30 dakika sürecek olan yolumuza devam ediyoruz. Kızılağaçların altında ki mor ve sarı çuha menekşeleri bize göz kırparak gönlümüzü çalıyor.Bu yolculuğun sonunda 1400 rakımlarda bulunan Kadıralak Yaylasına ulaşıyoruz.

Ne yana baksanız bahçeler Mavi Yıldız Çiçeği ile bezeli halde adeta bir renk şöleni oluşturuyor. Mavi Yıldızların arasında utangaç bir şekilde boy vermiş Çiğdem çiçeklerini de seyrediyoruz. Yayla sahilden 38 kilometre kadar içerde kalıyor. Rize şehir merkezine 154 kilometre mesafede. 2018 yılının Eylül ayında yaylanın bulunduğu alan Tabiat Parkı ilan edilmiştir.

Uluslararası Bern Sözleşmesi ile de yayla koruma altına alınmıştır. Yaylanın mavi halini keşfetmek istiyorsanız nisan ayının ilk 3 haftasını tercih etmeniz gerekmektedir. Yayla da yemek ve bir şeyler içmek için tesisler bulunmaktadır.

Ayrıca yayla da geleneksel kıyafetleri ile yöresel oyunlarını takdim eden gruplar bulunmaktadır. Şimdi plan yapma zamanı Gezginkz der ki; Doğa ile kalın doğa da kalın…

Trabzon'da mutlaka keşfetmeniz gereken yerler

1 yorum