Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Sansarak Kanyonu : İstanbul’un yanı başında bir cennet / İznik

Sansarak Kanyonu : İstanbul’un yanı başında bir cennet / İznik

Sansarak Kanyonu muhteşem doğasıyla hafta sonları İstanbul’dan kaçmak isteyenler için ideal bir alternatif. Ve bu güzel gezi rotasının en güzel özelliği henüz pek çok kişi tarafından keşfedilmemiş olması. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, İznik‘in kuytusundaki Sansarak Kanyonu’nu sizler için gezgin yazarımız Raşit Tosun gezdi gördü ve yazdı.

El değmemiş doğasıyla Sansarak Kanyonu

Sansarak Kanyonu muhteşem doğasıyla özellikle hafta sonu kamp kurmak ya da kanyon gezisi yapmak isteyenlerin en uğrak rotaları arasında yer alıyor. Ormanın derinliklerinde el değmemiş bir doğaya ve Türkiye’deki en zorlu kanyon parkurlarından birine sahip olan Sansarak Kanyonu, bu özellikleriyle de doğa tutkunlarının ilgisi her geçen gün biraz daha üzerine çekiyor.

İstanbul’a 3 saatlik bir uzaklıkta İznik’in Sansarak Köyü’nde yer alan bu kanyon, el değmemiş doğal güzelliğiyle şehrin gürültüsünden uzaklaşarak ailesi ya da arkadaşlarıyla güzel vakit geçirmek isteyenleri bekliyor. Benimde kardeşim Hasan ile beraber yaptığım güzel ve keyifli, bir o kadar da ürkütücü kamplardan biri Sansarak Kanyonu olmuştur.

Sansarak Kanyonu nerede ne nasıl gidilir?

Türkiye’nin en güzel ve en zorlu kanyonlarından biri olan bu kanyon, Bursa’nın İznik ilçesine bağlı Sansarak Köyü’nde bulunuyor. Bitinya, Roma, Bizans ve Osmanlı’ya ait birçok tarihi eser ile Türkiye’nin önemli tarihi kentlerinden biri olan İznik, barındırdığı doğal güzellikleriyle de doğa tutkunlarını ilgisini geçiyor. İznik ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta olan Sansarak Kanyonu, köye de 1,5 – 2 km uzaklıkta bulunuyor.

Ulaşım için en mantıklı tercih araç kiralama. İstanbul’dan gitmek isteyenler, Yolcu360‘tan İstanbul araç kiralama seçeneklerini değerlendirip feribot ile önce Yalova’ya, oradan yolu takip ederek İznik’e gidebilirler. Bursa üzerinden gidecekler ise Bursa merkez araç kiralama tekliflerine göz atıp, araçla ortalama 1 saatte varabilirler. Not olarak: İznik merkezden Sansarak Köyü’ne düzenli giden bir araç ne yazık ki yok.

      

Ben kardeşim ile yaptığım Sansarak Kanyonu turunda Müşküle Köyü altından önce İznik’e, buradan da Sansarak Köyü’ne gitmiştik. Sansarak yolu İznik’in çıkışında çevre yolu üzerinde bulunmakta. Sansarak Köyü İznik’ten 17-18 km kadar uzaklıkta ve köy yolu ciddi bir rampa diyebilirim.

Sansarak Kanyonu kamp alanları nerede?

Ormanın derinliklerinde, kimsenin olmadığını, şehir gürültüsünden uzak, gökyüzündeki yılları çevrenizde tek bir ışık tanesi olmadan seyredebildiğiniz bir yerde sizce kamp ateşi yakılarak, çadır kurulmaz mı? Daha öncede dediğim gibi Sansarak Kanyonu Türkiye’nin en güzel ama aynı zamanda en zorlu dağ yürüyüşü parkurlarından birine sahip. Kanyon 7 km’lik zorlu trekking parkuru yanı sıra, parkur boyunca doğanın en güzel manzaralarını içerinde barındırıyor.

Şelale ve Değirmen olarak iki giriş noktasında sahip olan Sansarak Kanyonu’nda kamp yapacağınız alanlar Değirmen bölgesinde bulunuyor. Bu bölge dışında da kamp yapabilirsiniz ama yabani hayvanlar konusunda sıkıntı yaşayabilirsiniz. Şelale kısmında kanyona giriş yaptığınız da burada suya gidebileceğiniz çok güzel bir alan sizi bekliyor. Bu giriş yaptığınız Şelale kısmında suyun akış yönünün tersine ilerler iseniz Değirmen bölgesine, suyun akış yönünde ilerlerseniz de zorlu bir parkurun keyfini sürersiniz.

Bu arada akşam karanlığına kalmadan kamp yapacağınız Değirmen alanına gitmenizde fayda var. Çünkü 7 kilometrelik parkura sahip Sansarak Kanyonu 7 saatlik bir yürüyüş ile tamamlanıyor. Yani Değirmen bölgesine ters yönde yapacağınız her bir kilometrelik yürüyüş sizin size iki saatlik bir geri dönüşü olacaktır.

Sansarak Kanyonu Değirmen bölgesine nasıl gidilir?

Sansarak Kanyonu’nda kamp yapılacak yerler arasında en çok tercih edilen alan Değirmen bölgesidir. Çok eskiden bir değirmenin olduğu bu alanda şimdilerde bir değirmen yok ama çadır kurabileceğiniz suyun hemen yanı başında, gökyüzünü ve yıldızları doğa doğa izleyebileceğiniz açık bir alan bulunmakta. Sansarak Köyü çıkışından kanyona doğru köy yolunu takip ettiğinizde 700-800 metre sonra Şelale, 1,5 km sonra da Değirmen girişi tabelalarını göreceksiniz. Buralardan içeri girdiğinizde kısa bir patika yürüyüşün ardından gece kamp kurabileceğiniz alana varmış olursunuz.

Biz de burada kardeşim ile beraber bir gece kamp yaptık. Siz de burada çadır kurabilir, çevrede bulduğunuz kurumuş ağaç dallarıyla ateş yakıp yemek yapabilir, zorlu ama güzel bir kanyon yürüyüşü gerçekleştirebilirsiniz.

Yorum ekle