Yolcu360 Blog
rrem_soft
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Hamsiköy Trabzon Gezilecek Yerler: Hamsiköy Nerede?

Hamsiköy Trabzon Gezilecek Yerler: Hamsiköy Nerede?

Hamsiköy yolu Doğu Karadeniz‘den geçen, yeşili seven herkesin mutlaka görmesi gereken bir gezi rotası. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, sizde Trabzon gezilecek yerler için yola çıkmaya ne dersiniz?  Tabiatın ortasında sizi sürprizlerle dolu tarihi ile bekleyen Trabzon, Maçka‘da yer alan Hamsiköy nerede? ve Hamsiköy ‘de ne yenir sorularınında cevap bulduğu gezi yazısı karşınızda!

Hamsiköy

Sümela Manastırı gezisi için tıklayınız.

Hamsiköy Gezi Rehberi

Adını sıkça duyduğumuz fakat zihnimizde canlanmayan bir köydür. Onunla ilk tanışmam 2013 yılında oldu. Yağmurlu bir ilkbahar günün de gerçekten Hamsiköy var mı diyip yola çıkmıştık. Hamsiköy’ü görür görmez ona aşık olduk. Masal gibiydi, köyün üstüne çöken sis ona efsunlu bir görüntü katıyordu.

Hamsiköy Maçka Trabzon

 

Hamsiköy köy olmaktan çok daha fazlasıydı aslında uzun bir ticaret yolu olan, Çin, Hindistan ve Avrupa’yı bağlayan İpekyolu’nun kuzeydeki geçit noktalarından biriydi. Zigana dağlarının eteklerin de kurulu Hamsiköy 1300 rakım yüksekliğe sahiptir. Adının manası ise 5 köy anlamına gelmektedir. Mübadele yıllarında burada yaşayan rum halk gidince Hamsiköy boş kalmıştır. Önemli bir geçiş yolu olduğu için Trabzon’un Çaykara ve Of ilçeleri olmak üzere aileler gelip burada düzen kurmuşlardır. Erzurum üzerinden gelen kervanlar Zigana dağlarını geçtikten sonra soluklanmak ve dinlenmek için Hamsiköy de mola verirlermiş. Trabzon’u aşıp Erzurum oradan da Erzincan’a inecek kervanlar da Hamsiköy de soluklanırdı.

Hamsiköy Nerede?

Hamsiköy Trabzon şehir merkezine 50, Maçka ilçe merkezine 20 kilometre mesafede. Bölgede gezip görülecek çok fazla nokta olduğu için araba kiralama ile gitmenizi tavsiye ederim. Yolcu360‘tan Trabzon araç kiralama ya da Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerini mutlaka değerlendirin.

Yerleşik nüfus kayıtlarda 700 civarı olarak belirtiliyor ama son yıllarda turistik ziyaretlerden dolayı oldukça yoğun ilgi görüyor. Trekking ve dağ bisikleti için oldukça uygun bir bölge. Hamsiköy geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlıyor.

Akçaağıl Buzul Gölü gezi rehberi için tıklayınız.

Hamsiköy ‘de Ne Yenir?

Bir asırdır bilinen sütlaç tatlısı ile bir dünya markası olmuş durumdadır. Trabzon İran transit yolu da buradan geçmektedir. Hamsiköy de çok bilinen 2 tane lokanta var eskiler ama bir tanesi hem eski hem lezzetli hem ucuz. Benim tercihim de Hacı Osman Yayla lokantasından yana oldu. Köfte pilav kuru fasulyeli tabağımın ardından kendimi sütlaçla ödüllendirdim.

Bir Hamsiköy Efsanesi: Sütlaç

Sütlacın buluşu ile ilgili birçok hikaye var elbet; 1900’lü yıllarda Hamsiköy’de Osman Konak ile Ahmet Efendi adında iki tane lokanta işletmecisi varmış. Büyüklerimizden dinlediğimize göre; Ahmet Efendi bir gün midesinden rahatsızlanır. Osman Konak, mideye iyi geldiği için süt ile pirinci kaynatıp, şekerle tatlandırıp kendisine içirmiş. Bu ilaç yapımı için yapılan karışımdan güzel bir tatlı ortaya çıkmış. Ama Osman Konak, bu tatlının bir eksiği var deyip, bir tutam tuz ilave etmiş. Bu şekilde bugün iştahla yenilen sütlaç tatlısı ortaya çıkmış.” (esas olan kıpçak türkü olan Osman Konak’ın atalarından gelen ve bir orta asya süt tatlısı olan sütlacın bölgeyle özdeşleşmesi sonucu Hamsiköy Sütlacı ismini almasıdır.)

Zamanın şairlerinden Subutay Hikmet Karahasanoğlu dizelerinde bu lezzetten bahseder;  “Taksim’den kalktık mıydı Saate varmaz Hamsiköy’deyiz. KONAKOĞLU’nda oturur Baş başa sütlaç yeriz. Nara Burnu’ndan bir rüzgâr eser Olur içimiz tertemiz.”

Nara burnu demişken; hamsiköy’ün görüldüğü ilk yere nara burnu denir. Buraya gelen kişi ilk olarak selam anlamın da nara atarmış. Şimdi İpekyolu zamanı…

Erikbeli Yaylası için tıklayınız.

Trabzon’a Nasıl Gidilir?

İstanbul Trabzon kaç km? İki şehir arası mesafe 1.063,6 kilometre olup, Yolcu360’ın İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4 ve E80 üzerinden 12 saat 30 dakikada Trabzon’a varılabilir.

Ankara Trabzon arası kaç km?  Ankara ve Trabzon arasındaki mesafe 735,5 kilometre. Ankara’dan Trabzon için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D010/E70 üzerinden 9 saat 03 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

 

Trabzon'da keşfedebileceğiniz diğer rotalar

1 yorum