Yolcu360 Blog
seyahat-konulu-yerli-filmler-0
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Seyahat Konulu Yerli Filmler: En Güzel 7 Seyahat Filmi

Seyahat Konulu Yerli Filmler: En Güzel 7 Seyahat Filmi

İşte seyahat konulu yerli filmler! En ilgi çekici 7 Türk filmini sizin için inceledik. Şimdi, size rahat bir koltuk, biraz atıştırmalık ve günlük detaylardan uzaklaşmaya niyeti olan bir zihin lazım sadece 🙂 İyi seyirler.

Yurt içi ve yurt dışında yüzlerce lokasyonda, binlerce marka ve modelde aracı dakikalar içerisinde kolayca kiralamak için Yolcu360’ın kiralık araç seçeneklerini inceleyebilirsiniz!

seyahat-konulu-yerli-filmler

Seyahat Konulu Filmler

Tüm dünyada ilgi gören seyahat konulu filmler, izleyicileri farklı coğrafyalara taşıyarak keşiflerle dolu serüvenlerin kapılarını aralıyor. Genellikle karakterlerinin hayatlarının dönüm noktalarındaki değişimleri konu alan bu filmler, coğrafi sınırları aşmanın yanında içsel yolculuğa çıkma fırsatı da sunuyor.  Türk Sinemasında da birçok örneği bulunan seyahat temalı filmler, görsel şölenlerle birleşen duygulu hikayeleriyle izleyicilerini içine çekiyor. Karakterlerin ordan oraya giderken aynı zamanda içlerindeki arayışı anlatan bu filmleri herhangi bir kategoride ele almak zor oluyor. Dram, romantik komedi, polisiye gibi pek çok özellikte izleyebileceğiniz Türk seyahat filmlerinin ortak noktası, zengin Türk Kültürünün izlerini, sıcaklığını ve doğallığını seyircisine yansıtmasıdır. Aşağıda Türk Sinemasının beğenilerek izlenilen, nitelikli seyahat filmlerinden birkaçını bulacaksınız. 

  • Bir Zamanlar Anadolu’da (2011) IMDb 7,8

Seyahat konulu yerli filmler listesine bir klasikle başlıyoruz! Gizem ve gerilimin büyük ustası Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı film, Anadolu coğrafyasında geçen çarpıcı bir hikayeyi anlatıyor. Suç, dram, gerilim içeren film, cinayet soruşturması için bir araya gelen savcı, polis ve şoförün cesedi arama çalışmalarını konu alıyor. Anadolu’nun ücra köylerindeki bir mezarlıkta gömülü olan cesedi arayan ekibin 12 saatlik gerilimli hikayesi, sinemaseverlere unutulmaz deneyim sunuyor. Film, Muhammet Uzuner, Yılmaz Erdoğan ve Taner Birsel’in üstün performanslarıyla izleyicisini sürüklüyor. Bu başyapıt sadece bir cinayet soruşturması olmayıp Anadolu insanının yaşamını, kültürünü, toplumun değişen gelişimini de inceliyor.

2011 Cannes Film Festivali’nde büyük ödül Altın Palmiye’yi kazanarak dünya çapında büyük beğeni toplayan film, Türk sinemasının uluslararası alandaki gücünü bir kez daha kanıtlıyor. “Bir Zamanlar Anadolu’da” 2016 yılında BBC’nin “21. Yüzyılın 100 Harika Filmi” listesinde yer alarak kült statüsüne ulaştı. 

  • İşe Yarar Bir Şey (2017) IMDb 7,6

Yönetmen koltuğunda Pelin Esmer’in oturduğu “İşe Yarar Bir Şey” düşünsel yükle duygusal derinliği bir araya getirerek izleyenlerine sunuyor. Film, avukat Leyla’nın lise yıllarından beri katılmadığı arkadaş buluşması için çıktığı tren yolculuğundaki olağanüstü hikayeyi anlatıyor.  Leyla’nın yolu, hemşirelik öğrencisi Canan’la kesişir; ancak bu sıradan bir tanışma değildir. Oyuncu olmak isteyen genç hemşire adayının hikayesi Leylanın oldukça ilgisini çekiyor. Hayatının kırılma noktasını yaşayan Canan, trenle hayatına son vermeye karar vermiş tekerlekli sandalyeye mahkum Yavuz’a yardım etmeye gidiyor. Bu sıradışı hikaye sadece bir tren yolculuğu ile kalmıyor. Aynı zamanda iyilik, trajedi ve insan ilişkileri üzerine düşündürücü atmosfer sunuyor.

 Başak Köklükaya, Öykü Karayel ve Yiğit Özşener’in yüksek performansları, izleyicilerin duygusal yolculuğa çıkmasına olanak sağlıyor. Güzellik, umut ve trajedi arasında ince bir çizgi kuran “İşe Yarar Bir Şey,” izleyenleri beklenmedik bir serüvene davet ediyor. Beklenmedik anların peşinden giden bu başyapıt, izlerken düşündürürken, duygusal derinlik de sunuyor. 

  • Uzun Hikaye (2012) IMDb 7,5 

Başrollerinde Kenan İmirzalıoğlu, Tuba Büyüküstün, Engin Hepileri ve Mürüvvet Sim gibi önemli oyuncuların yer aldığı “Uzun Hikaye’nin” yönetmenliğini Osman Sınav üstleniyor. Mustafa Kutlu’nun aynı adlı eserinden uyarlanan film, Bulgaristan göçmeni Ali’nin hayatını ve onun eşitlik ve adalet arayışını anlatıyor. İnsan haklarına olan duyarlılığı nedeniyle kasabadan kovulan Ali, oğlu ile demir yolları boyunca kasaba kasaba dolaşıyor. Ali’nin her kasabada karşılaştığı yeni zorluklar filmi, hüzünlü, neşeli, heyecanlı ve romantik hikayeye dönüştürüyor. 1970’lerin sonlarına kadar uzayan zaman diliminde Ali’nin umutsuzluğa kapılmadan mücadelesi izleyenlerini duygu dolu macera sunuyor. Oğlu Mustafa’nın isyanı ise aile içindeki dinamikleri derinleştirerek karakterlerin gelişimine katkı sağlıyor. Ayrıca Mustafa’nın babasının izinden gitme çabasında yaşadığı zorluklar karşısında bireysel kimliğini bulma çabaları izleyiciye aktarılıyor. Çekimleri Kütahya, Adapazarı, Ayvalık, Altınoluk ve Cumalıkızık, Bursa’da gerçekleşen film, hüzün, neşe, coşku ve romantizmi içinde barındırıyor. Oyuncularının performansı ile izleyenlerinin hafızasında derin iz bırakan film, “göç” gerçeğini de gözler önüne seriyor. 

  • Limonata (2015) IMDb 7,4 

Yönetmenliğini Ali Atay’ın üstlendiği “Limonata’nın” başrollerinde Tolga Tekin, Serkan Keskin ve Ahmet Mümtaz Taylan’ın yer alıyor. Makedonya’da ve İstanbul’da çekimleri yapılan filmde Makedonya’da yaşayan eski tır şoförü Suat hastalığı nedeniyle yatağa düşüyor. Oğlu Sakip’e İstanbul’da hiç görmediği ikinci bir oğlu olduğunu anlatıyor. Kayıp bağları onarmak ve geçmişiyle yüzleşmek isteyen babanın ölümünden sonra Sakip, babasının vasiyetini yerine getirmek için yollara düşüyor. Kısacası “Limonata” göç etmiş ve geçmişiyle yüzleşmemiş iki kardeşin babanın cenazesini kendi elleriyle gömmek için çıktıkları yolculuğu konu alıyor. Ancak bu bir defin işlemi olmuyor; aynı zamanda iki kardeşin kendi geçmişleriyle yüzleşerek aralarındaki karmaşık ilişkiyi anlama süreci oluyor. Derin duygusal katmanları olan film, Türkiye’nin doğal güzelliklerini içeren atmosferiyle izleyicisini derinden etkiliyor. Bağımsız bir yapım olan “Limonata” oyuncuların içten performansları ve özgün hikayesiyle dikkat çekiyor.

  • Hokkabaz (2006) IMDb 7,4 

Seyahat konulu yerli filmler listesindeki önerilerinden biri olan Hokkabaz’ın başrolünde Cem Yılmaz’ın oynadığı filmde yönetmen koltuğunu Cem Yılmaz ve Ali Taner Balcı paylaşıyor. Bu filmde sokaklarda hünerlerini sergileyen Hokkabaz İskender’ın hayatını ve ilişkilerini anlatılıyor.  Küçüklüğünden beri sihirbazlığa ilgi duyan ve sihir yapmaya çalışan İskender’e tek inan yakın arkadaşı Maradona’dır. Bu iki yakın arkadaş İstanbul’dan uzaklaşmak için Türkiye turnesine çıkmaya karar veriyorlar. İskender’in turne için ablasının karavanını istemesiyle yolculuğa huysuz babası da dahil oluyor. beklenmeyen ve heyecanlı bir dizi olayın üzerine bir de bir gelinin sahneden kaybolması macerayı farklı boyutlara taşıyor. Eğlenceli olduğu kadar duygu yüklü olan film, dram komedi tarzındadır. 

 

  • Gece Yolculuğu (1988) IMDb 7,2 

Yönetmenliğini ve senaristliğini Ömer Kavur’un yaptığı “Gece Yolculuğu” Türk sinemasının öne çıkan eserleri arasında yer alıyor. Filmde bir sinema yönetmeni ve senarist arkadaşın yeni film için uygun mekan arayışı sırasında geçen yolculukları anlatılıyor. İki zıt karaktere ve dünya görüşüne sahip arkadaşın yolculukları İstanbul’dan başlayıp Antik Akdeniz kasabasında sona eriyor.

Gece Yolculuğu Filmi’nin fragmanı için tıklayınız.

Yönetmen Ali (Aytaç Arman) ve Senarist Yavuz’un (Macit Koper) zıtlıkları filmin, farklı bakış açılarını izleyiciye aktarmasında etkili oluyor. Yavuz’un İstanbul’a dönmesiyle Ali terkedilmiş Rum köyündeki harap evde kendi iç dünyasına dalıyor. Ali’nin bu sakin köyde kendi hikayesini yazması, filmi hem duygusal hem de düşünsel keşif haline getiriyor. Karakterlerle şehirlerin ilişkilendiği bu film dört önemli dalda Altın Portakal ödülü almış. 41. Cannes Film Festivali’nde prömiyerini yaparak uluslararası alanda da dikkat çekmiştir. 

  • Saroyan Ülkesi (2013) IMDb 7,1 

Nar Film yapımı olan “Saroyan Ülkesi”, dünyaca tanınan öykücü, romancı ve oyun yazarlarından William Saroyan’ın 1964 yılında Bitlis’e yaptığı yolculuğu konu alıyor. Film, yazarın bu süreçteki deneyimlerini, öfkesini, tutkusunu, özlemini insan sevgisini izleyiciye aktarıyor. 1908 yılında Kaliforniya’nın, Fresno şehrinde doğan William Saroyan, kendisini “Ermeni, ABD’li ve Bitlisli” olarak tanıtıyor. Yolculuğunda Bitlis’e de giden yazar, burada Ermeni köklerine ve ailesine dair hatıralarla yüzleşiyor.

Saroyan’ın kendi sözlerine dayanan filmin senaryosu, söyleşiler, röportaj alıntıları ve öykü canlandırmaları ile zenginleşiyor. Yazarın, Anadolu’nun güzellikleri arasında özüne dönme çabası, izleyicilerine derin anlam yüklü duygusal atmosfer sunuyor.  Lusin Dink’in yönettiği film, Saroyan’ın içsel dünyasını izleyicilere aktarırken Anadolu’nun güzelliklerini de seyirciyle buluşturuyor. Dünya prömiyerini 32. İstanbul Film Festivalinde gerçekleştiren “Saroyan Ülkesi” çeşitli uluslararası film festivallerinde gösterilerek övgü toplamış. Köklerinin izini sürerek kendi gerçeğini arayan adama eşlik etmek isterseniz seyahat konulu yerli filmler listemizdeki bu filmi izleyebilirsiniz.

Yorum ekle