Yolcu360 Blog
Rusya vizeyi kaldır mı? Türk vatandaşlarına Rusya vize istiyor mu? Rusya vizesinde son durum ne?

Rusya’ya vize kalktı mı?

Rusya vizeyi kaldır mı? Türk vatandaşlarına Rusya vize istiyor mu? Rusya vizesinde son durum ne?

Rusya’ya vize kalktı mı?

Şu sıralar en çok merak edilen konulardan biri Rusya’ya vizesiz gidilebilir mi? Kimler Rusya’ya vizesiz giriş yapabilir? Kısmi vize uygulaması nedir? Rusya vizesi ücreti ne kadar? Hepsini bu yazıda bulabilirsiniz.

Ne olmuştu?

24 Kasım 2015’te sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle Rus jetini düşürdü. Bunun üzerine Rusya, Türk Vatandaşları’na 2010 yılından beri uyguladığı vizesiz giriş uygulamasını kaldırdı. Bu sırada bir sürü iş insanı zarar gördü. Bunun yanı sıra Rusya’ya seyahat edecek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları da zarar gördü. Sonrasında karşılıklı devlet çıkarları gereği Rusya 2019’da tekrardan vizesiz geçiş uygulayacağını açıkladı. Fakat bu kısmi bir uygulama oldu.  

Kısmi vize uygulaması nedir?

Rusya Türkiye’ye kısmi vize uygulaması başlattı. İki ülke arasında varılan anlaşma ile hizmet pasaportu olanlar ve hususi pasaportu olanlar Rusya’ya vizesiz giriş yapabilirler. Bordo pasaporta sahip Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için henüz bir uygulama yok. Dışişleri bakanlığından yapılan açıklamaya göre uluslararası taşımacılık yapan sürücüler de karşılıklı olarak giriş yapabilirler. 25 Temmuz 2019’da imzalanan kararnameye göre yeşil ve gri pasaport sahipleri 07.08.2019 tarihinden itibaren vizesiz giriş yapabilirler. 30 gün süreyle geçerliliği vardır.

Yeşil ve Gri Pasaport sahibi kimdir?

Rusya vizesi kalktı haberleri sonrası herkesin merak ettiği konu yeşil ve gri pasaport nasıl alınır? Bazı kamu görevlilerine ve eski bürokratlar yeşil pasaport yani hususi pasaport alabilirler. Yeşil pasaport bordo pasaporta göre daha fazla dolaşım gücüne sahiptir. En fazla 5 yıl geçerliliği vardır. Gri pasaport yani hizmet pasaportu devlet için yurt dışında görev yapacak kişilere verilir. Hizmet pasaportu geçici pasaporttur. Görev süresi sonrasında teslim edilir. Rusya İstanbul Başkonsolosluğu’nun duyurusu tam olarak şöyle;

“Rusya Federasyonu Devlet Başkanı’nın 25.07.2019 tarih ve 357 sayılı kararı uyarınca, hizmet pasaportu ve hususi pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları ile uluslararası taşımacılık yapan profesyonel şoförler 07.08.2019 tarihinden itibaren, giriş tarihini müteakip 30 gün süreyle vizesiz seyahat edebileceklerdir.”

Rusya Vizesi ne kadar?

Rusya’ya vize ile gidecek olanların en merak ettiği konulardan biri de Rusya vizesi ücreti ne kadar? Rusya Federasyonu Dışişleri Bakanlığı 2019 fiyatlarını açıkladı. Rusya’ya tek girişli vize için 80 dolar, çift girişli vize için 128 dolar, çok girişli vize için 240 dolar olarak açıklandı. Türkiye’ye 2016 yılından beri vize uygulayan Rusya yeni vize tarifesini Çin, AB ülkeleri, Lihtenştayn, Norveç, İsviçre, Japonya’da uygulayacak.

 

 

 

Yorum ekle