Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Rize şehir merkezi turu : Karadeniz turunun en güzel noktası!

Rize şehir merkezi turu : Karadeniz turunun en güzel noktası!

Rize denince akla hep yemyeşil yaylalar geliyor. Peki şehir merkezinde gezip görülecek nereler var? Araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, gezgin yazarımız Elif Omput sizin için bu sefer de şehir merkezi için bir gezi rehberi hazırladı. İşte yaylalara çıkmadan da şehri gezmenin mümkün olduğunu size göterecek bir gezi rehberi…

Karadeniz bölgemizin en doğası ile kendine aşık eden şehri burası. Bugün sizlerle Karadeniz’in şehir yüzünü tanıştırmak istedim. Gezginkz’la hep doğa da olacağız diye bir şey yok. 🙂 Şehir merkezinde ne yenilir, neresi gezilir, neler alınır bunlardan bahsedeceğim hadi başlayalım.

Sabahın saatlerinde geldiniz yöresel tatların olduğu bir kahvaltı ararsınız size mükemmel bir tavsiyem var; sahibini de tanıdığım Rize Evvel Zaman Kültür Evi. Bir kahvaltıdan çok daha fazlasını bulursunuz bu mekan da sevgili Ahmet Oflu tarihine ve geleneklerine sahip çıkan bir şahız. Gelelim Evvel Zaman’a 100 yıllık bir ev hala diri ve yaşayan bir mekan burada fastfood unuttun buram buram içerisi Rize kokuyor. Gittiğiniz zaman ve mevsime göre o sevimli bahçesinde ya da antikalarla dolu olan üst katında kahvaltı yapabilirsiniz, Ahmet Bey oradaysa onunla şehrin mazisini yad edebilirsiniz.

Rize ‘de ulaşım

Şehirde ulaşımın en rahat yolu araç kiralamak. Yolcu360‘tan bir araç kiralayarak rahatlıkla bu bu güzel şehrin her noktasını gezebilirsiniz. Rize araç kiralama ya da Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerini mutlaka değerlendirin.

Rize ‘de yeşil çaylı dondurma!

Artık kalkma vakti geldi buradan çıkınca Evvel Zamana çok yakın olan 60 yıllık bir dondurmacıya uğramaya ne dersiniz? Mavi Köşe de 50 yakın doldurma tadabilirsiniz; benim favorilerim ise likapalı (yaban mersini) incirli ve cevizli. Bunlardan hariç envai çeşit bulunuyor, yeşil çaylı, fındıklı vs. dondurmamızı alıp Tarihi Rize Çarşısına doğru yürüyoruz. Tarihi çarşıda Rize bezleri, yöresel kumaşlar, çoraplar, peştameller ve çarşıların vazgeçilmezi kuyumcular. Takı sevenler için literatüre bile neredeyse girmiş Rize küpesi vardır, altın fiyatlarını göz ardı ederseniz bence alınır. 🙂

Turumuz bakırcılar ve peynirciler çarşısı ile devam ediyor buradan da güzel hediyelik eşyalar bulmak mümkün. Gezmek anlamak için acele etmemek gerek elbet zaten küçük şehirlerin en güzel yani da acele etmeden o şehri gezebilme imkanı olmasıdır. Sıra geldi bu şehri biraz daha tepeden izlemeye hadi yola koyulalım ister yürüyerek, isterseniz aracınızla Rize Kalesine çıkıyoruz. Bu kalenin arka girişinde Rize’nin eski belediye başkanı mühendis aynı zaman da şair olan Ekrem Orhon’un kabri bulunmakta. “Denizi kara, karayı para yapan” kişi olarak tanınıyor.

Anlayacağınız Rize tarihinde oldukça önemli bir yere sahip kabrini ziyaretin ardından Rize’nin eşsiz manzarasını seyre koyuluyoruz. Deniz, çay bahçeleri ve gökyüzü; şehri sol tarafından seyrediyoruz. Olmazsa olmaz daha gideceğimiz birkaç yer daha var devam edelim. Ziraat Botanik Çay Bahçesi bir sonraki durağımız oluyor bu sefer şehir merkezini ortasından seyrediyoruz bir demlik Rize çayı da bize eşlik ediyor elbet.

Rize Şahin Tepesi

Şehri daha tepeden seyretmeye adını hak eden bir yere, Şahin tepesine gidiyoruz. Burası değişik bir yer 20 dakika da farklı bir atmosfere giriyorsunuz. Kışları şehir merkezine yağmur yağarken Şahin tepesine kar yağar.  Burada birçok seyir terası bulunan restoran var en eskileri ise Dağhan, Dağmaran ve Şahin Tepesi restoran burada ızgara ve yöresel lezzetler bulmak elbette mümkün. Bu şehre gelmişken bir muhlama yemek yanında lahana sarmasını da unutmamak gerek.

Rize ‘de nerede kalınır?

Işıklı bir gün batımını burada seyretmek mümkün ve tekrar şehir merkezine inerek eğer vati ise Dergah Pastanesin de Pepeçura tatlısı bulup yemek bu tatlı sadece doğu Karadeniz bölgesinde yapılır ve yenir. Kara siyah kokulu üzüm olarak bilinen isabella üzümü ile yapılır mayhoş tadı mor rengi jöle kıyamı ve en önemlisi kokusu sizi aşık edecek.

Birçok şehir oteli mevcut. Ramada ve daha küçük şehir otelleri de ama benim size tavsiyem butik bir otel olan Kaf Dağı Otel neden adının Kaf Dağı olduğunu ise bulunduğu kartal yuvasından şehri seyrederken anlarsınız. Bir günlük şehir turunun da sonuna geldik umarım keyif alırsınız Rize, Trabzon havaalanına 45 dakika mesafede unutmayın. Gezginkz der ki doğa ile kalın doğada kalın.

Yorum ekle