Yolcu360 Blog
oyun-senaristligi.jpg
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Oyun Senaristi Olmak: Yeni Meslekler

Oyun Senaristi Olmak: Yeni Meslekler

Yeni meslekler arasında video oyun senaristliği yadsınamaz şekilde gelişiyor. Teknoloji, oyunları daha önce hiç görmediğimiz kadar gerçekçiliğe doğru itiyor. Oyunlar karmaşık ve film benzeri senaryolara sahip oldukça oyun sektörü de yılda milyarlarca dolar kazandıran bir sektör haline geliyor. Fakat dünyadaki teknolojik gelişmelerin yanında ülkemizde video oyun yazmak ve nasıl oyun senaristi olunacağı hakkında detaylı bilgiye sahip değiliz. Peki oyun senaristi ne yapar?

Alandaki tüm senaryo yazma tavsiyelerine rağmen, oyun yazma endüstrisine girme hakkında bilgi bulmak gerçekten zor. Bir video oyunu için senaryo yazmak nasıl bir şey merak ediyorsanız detayları yazımızda bulacaksınız! 

Video Oyun Senaristi Kimdir?

Yeni meslekler kategorisindeki video oyunu senaristliği, video oyunlarına yönelik senaryo yazma kabiliyetine sahip olan kişinin mesleğidir. Oyun senaristliği günümüzde serbest meslek olarak kabul edilmektedir. 

Oyun yazmak isteyen kişiler tasarımcılar ve ses sanatçılarıyla yakın temasta çalışmak zorundadır. Dolayısıyla video oyunu senaristleri bu yönleriyle sinema veya televizyon için senaryo yazan senaristlerden ayrılırlar.

Bir Oyun Senaristi Ne Yapar?

Oyun senaristi, yalnızca bir oyun için bir hikaye oluşturmakla kalmaz. Aynı zamanda ortamları, karakterleri, farklı sahnelerin ayrıntılarını, müziği, sesi ve daha fazlasını organize edebilen kişidir. Yeni meslekler arasında yer alan oyun senaristi, bir film senaryosu yazarından daha fazla iş yüküne sahiptir. 

Oyun senaristi, oyuncunun karşılaşabileceği olasılıkları ve değişkenleri gösteren, eylemlerine göre seçebileceği akış çizelgeleri oluşturur. Genellikle karakter gelişimi, arka plan hikayesi, çevre ayrıntıları ve daha fazlası üzerinde çalışır. Ayrıca “Oyundaki karakterler arasındaki çeşitli ilişkiler nelerdir? Oyun ve oyuncu için hedefler nelerdir? Düşman kalesine yaklaşırken hava ve aydınlatma nasıl? Bu kapı yavaşça açılırken gıcırdama sesi çıkarıyor mu?” gibi çeşitli sorulara cevaplar üretir.

İyi bir video oyunu senaryosundaki her şey ayrıntılarda gizlidir. Oyuncunun yaşayan, nitekim nefes alan bir dünyada gibi hissetmesini sağlamak oyun senaristinin işidir. 

Oyun Senaristi Olmak İçin Hangi Nitelikler Aranıyor? 

Başarılı bir oyun senaristi nasıl olunur sorusunun ilk yanıtı şüphesiz ki yazmayı sevmekle alakalı olacaktır. Video oyun endüstrisinde bir senarist olmak istiyorsanız, her zaman yazmalısınız. Bu sadece harika bir fikre sahip olmakla ilgili değildir. 

Fikrinizi yazılı olarak etkili ve açık bir şekilde ifade edebilmeniz gerekir. Unutmamalısınız ki harika bir oyun yazmak sadece bir iş değil, aynı zamanda zanaattır.

Ayrıca yaratıcı olmalısınız. Sadece dar odaklı bir hikaye yazmıyor, oyunculara satılan ve onları büyüleyen yepyeni bir dünya veya gerçeklik yaratıyorsunuz. Dolayısıyla bunu gerçekleştirebilmek çoğu insanın sahip olmadığı düzeyde yaratıcılık gerektirir.

Ayrıca oyun yazmak video oyunlarına tutkuyla bağlı olmayı gerektirir. Oyun senaristi kariyerinize iş arayan genel bir yazar olarak başlamayın. Nihayetinde video oyunları için yemeli, nefes almalı, yaşamalı ve ütopik ya da distopik hikayeleri sevmelisiniz. 

Oyun oynarken karakter gelişimine, oyuncuya bir dünyanın nasıl sunulduğuna ve diyaloğun nasıl aktığına dikkat edin. Film izleyin, video oyunları oynayın ve iyi kitaplar okuyun. Her zaman sanatınızı geliştirmeye çalışmalısınız. 

Oyunları sevmek, onlar hakkında yazmak ve oyunlar için kendi fikirlerinizi üretmek, video oyunu senaristi olma alanında kariyer yapmayı düşünen herkes için listenin başında olmalıdır.

Video Oyun Senaristi Nasıl Olunur?

Video oyunları için hikaye yazmakla ilgileniyorsanız, kariyerinizi geliştirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

1. Lise diplomanızı alın

Yeni meslekler içerisindeki çoğu pozisyon en az lise diploması gerektiriyor. Lisedeyken İngilizce dersleriniz ve herhangi bir seçmeli yaratıcı yazma kursu aracılığıyla yazma becerilerinizi geliştirebilirsiniz. 

Okulunuz kodlama veya başka yazılım tasarımı dersleri veriyorsa, bunlara da mutlaka katılmalısınız. 

2. Video oyunları oynayın

Video oyunlarının nasıl çalıştığını bilmek, bir yazar olarak çalışmak adına oldukça önemlidir. Oyun yazma stili ve hikaye yaklaşımı geleneksel yazma stillerinden bir hayli farklıdır. Bu nedenle ortama aşinalık hayati önem taşır. 

Kendi yazma stilinizi geliştirmenize yardımcı olacak hikayeleri analiz edebilmek adına ilginç karakterleri olan oyunları oynarken notlar çıkarabilirsiniz.  

3. Kodlama alıştırması yapın

Gelecekte oyun yazmak istiyorsanız kodlama alıştırması yapmak için zaman ayırmalısınız. Her iş, kodlama veya teknik oyun tasarımı konusunda bir geçmişe sahip olmanızı gerektirmeyebilir. Fakat deneyim ve beceriye sahip olmak size rakipleriniz karşısında daima avantaj sağlar. 

4. Sertifika Edinin

Bazı şirketler video oyunu yazarlarının üniversite diplomasına sahip olmasını beklerken, bazıları ise alaylı yazarlarla çalışmayı sorun etmez. Becerilerinizi ve deneyiminizi ilerletmek için İngilizce ve yaratıcı yazarlık öğrenmeli veya ilgili bir alanda (örneğin; bilgisayar mühendisliği) üniversite bitirmelisiniz.

5. Yazınızı yayınlayın

Üretken olmaktan kaçınmayın ve yazılarınızı bir web sitesi aracılığıyla yayınlayın. Bir blog yazısı, öykü, deneme veya başka bir yazı türüyle, olası işverenlere kendinizi tanıtabilir ve böylelikle gerekli yetkinlikte olduğunuzu onlara gösterebilirsiniz.

6. Güven oluşturun

Freelancer olarak çalışmayı düşünüyorsanız, video oyunu yazma alanında portfolyo oluşturmanız gerekir. İlk etapta yeteneklerinizi potansiyel müşterilerinize gösterebilmek adına kendi video oyununuzu oluşturmak için kod bilgisi olan kişilerle ortak çalışabilirsiniz.

7. İş başvurusunda bulunun

Bir video oyunu tasarım şirketinde tam zamanlı çalışan olarak çalışmayı tercih ediyorsanız, bu şirketlerde pozisyon alabilmek için iş başvurusunda bulunun.  Sonrasında profesyonel bir CV hazırlayarak ve en sevdiğiniz video oyunları ve hikayeleri hakkında sunumlar hazırlanarak iş görüşmelerine gidebilirsiniz. Tüm bu süreç size deneyim kazandıracaktır. 

Kiralık Araç mı Arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile dünyanın 110 ülkesinde, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle