Yolcu360 Blog
oto-eskpertiz-fiyatlari
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Oto Ekspertiz Nedir? Neden Yapılır? 2024 Ekspertiz Fiyatları

Oto Ekspertiz Nedir? Neden Yapılır? 2024 Ekspertiz Fiyatları

EAraba alan ve almayı düşünen herkesin güvenli bir alışveriş için yaptırması gereken oto ekspertiz, birçok mağduriyetin önüne geçiyor. Araba fiyatlarının katlanarak arttığı şu günlerde kimse, büyük bir birikimle aldığı otomobilin anlatılan gibi çıkmamasını kaldıramaz. Bu nedenle ekspertiz maddi anlamda adeta hayat kurtarıcı bir görev üstleniyor. Özellikle ikinci el araç alırken yaptırılan oto ekspertiz, ülkemizde artık çok yaygın ve istediğiniz yerde yatırıp güven içinde oto alışverişinize devam edebilirsiniz. Bu konuda hiçbir fikri olmayanlar için adım adım oto ekspertiz nedir anlattık. Eğer yakın bir gelecekte ikinci el araba alma planınız varsa bu yazıyı okumadan geçmemenizi tavsiye ediyoruz. 

Oto Ekspertiz Nedir? 

oto-ekspertiz-nedir-3

Araba almak isteyenler, alacağı aracın bir uzman tarafından analiz edilerek kendisine uygun olup olmadığına karar veriyor. Otomobilin varsa kazası, değişen parçacı, boyası ve mekanik aksamında bir bozulmalar uzman tarafından tespit ediliyor. İşte bu işleme oto ekspertiz adı veriliyor. Daha önce yaptıranlar bilir, hiç yaptırmayanlar ise zaten araç alırken adım adım şahit oluyor.  Ekspertiz işlemi sonunda araba için bir rapor hazırlanıyor ve bu raporda araca dair tüm detaylar ortaya çıkarılıyor. Böylece gönül rahatlığı ile beğendiğiniz aracı alabilirsiniz.  

Oto Ekspertiz Neden Yapılır?  

Oto ekspertiz, ikinci el araçlarda uygulanan test işlemidir. Arabası satışlarında satıcı, sağlıklı bilgi vermemiş olabiliyor ve bazı kaza ve hasarları gizlemiş olabiliyor. Bunun yanında arabada satıcının da bilmediği bazı kusurlar olabiliyor. Arabanın temiz olduğundan emin olabilmek için oto ekspertiz uzmanına gitmek büyük bir gereklilik olarak öne çıkıyor. Bu sayede hem satıcının içi rahat oluyor hem de alıcı kendisine uygun aracı aldığını biliyor.  

Oto Ekspertiz Nedir? Nasıl Yapılır? 

oto-ekspertiz-nedir-2

Şimdi gelelim oto ekspertiz işleminin nasıl yapıldığına. Öncelikle şunu belirtmekte fayda var, ekspertiz her zaman doğru sonuç vermeyebiliyor. Bu nedenle aracın servise temiz gelmesi gerekiyor.

Serviste ise arabaya ilk başta süspansiyon testi yapılıyor. Bu işlem sırasında 4 tekerin süspansiyonları, bilgisayarlı makine ile kontrol ediliyor. Test işlemi sırasında tekerlerin görevini tam olarak yerine getirip getirmediği kontrol ediliyor.  Süspansiyon kontrolünde fren de denetleniyor. Bu işlemin ardından Dyno testi denilen motor kondisyon testine geçiliyor. Bahsettiğimiz testlere ek olarak el freni testi gerçekleştiriliyor. kspertiz işlemleri bilgisayara aktarılıyor ve rapor halinde müşteriye sunuluyor.  

Oto ekspertiz sırasında şu makinalar kullanılıyor:  

  • Kaporta ve boya test ölçümü cihazı 
  • Süspansiyon test cihazı 
  • Yanal kayma testi cihazı 
  • Yönetim paneli 
  • Lift 
  • Bilgisayar alt yapısı ve gerekli temel yazılımlar 
  • Akü testi cihazı 
  • Arıza tespiti cihazı 
  • Boya kalınlığı ölçüm cihazı 
  • Lastik basınç hava saati 
  • Fren testi cihazı 
  • Dinamometre 
  • Lastik diş derinlik ölçeri 
  • Kompresör ve şartlandırıcı 
  • Fren hidrolik test cihazı  

Oto Ekspertiz Nedir? Neleri Kapsıyor? 

oto-ekspertiz-nedir

Oto ekspertiz; ikinci el aracın, hasarlı olup olmadığına ve kilometre geçmişine bakıyor. İkinci el arabalar için önerilen ekspertiz raporu, aracın fiyat aralığının belirlenmesine de yardımcı oluyor. Öncelikle tramer ile aracın pert kaydı olup olmadığına bakıldıktan sonra test işlemine geçiliyor. Eğer arabanın kusurları sahibi tarafından kamufle edilmeye çalışıldıysa bu test ile her şey ortaya çıkıyor.   

Oto Ekspertiz Nedir? Rapor Nasıl Alınır?

Ekspertiz ile arabanın dış ve iç tüm detayları inceleniyor. Bu işlemler için bir rapor çıkarılıyor. Araca uygulanan işlemde varsa kazalı noktalar detaylı bir şekilde belirtiliyor. Aracın çok farklı bölgelerinde yapılan işlem, kullanıcıların mağdur olmasının önüne geçiyor.

Oto ekspertiz raporu için geçerlilik süresi diye bir kavram yoktur. Arabanızı satmadan ya da almadan önce bu raporu bulundurmanız gerekiyor. Raporun hazırda bulunması satış işlemlerinin daha hızlı gerçekleşmesini sağlıyor. Arabanızı satacağınız kişiye de güven vermek açısından ekspertiz yaptırmak en makul yoldur. Rapor için belirli bir geçerlilik süresi yok dedik ama güncel olmasında fayda var. Arabanıza ekspertiz raporundan başka tramer sorgusu da yapabilirsiniz. Bu sorgu ile arabanıza ait tüm detaylar size sunuluyor.  

Oto Ekspertiz Avantajları  

Oto ekspertiz uygulaması ile uzmanların gözden kaçırdığı pek çok kusuru ortaya çıkarıyor. Arabanın hasar geçmişini, kaza ile değişen parçalarını, orijinal olan ya da olmayan parçalarını alıcıya bildiriyor. Oto ekspertiz raporu satıcının verdiği bilgileri teyit amaçlı ve karşılıklı güven amacıyla oluşturuluyor. Hem mağduriyetlerin önüne geçiyor hem de satış sonrası oluşacak sorunların önüne geçiyor.  

Oto Ekspertiz Fiyatları 2024

Ekspertiz yaptırmak isteyenlerin merak ettiği konuların başında ekspertiz fiyatları geliyor. Bu işlemde sabit bir ücret söz konusu değildir. Kişinin istediği test işlemlerine göre farklı ücretler talep ediliyor. Firmalar genellikle müşteriler için oto ekspertiz paketleri sunuyor. İsteyen istediği paketi seçerek işlemini yaptırabiliyor. Türkiye’nin her yerinde oto ekspertiz firmalarına ulaşabilirsiniz.

Oto ekspertiz fiyatları ile ilgili net bir şey söylemek doğru olmaz, çünkü firmadan firmaya ilden ile değişiklik gösteriyor. Müşterinin ödeyeceği bedel yapılan işlemlerin ardından gerekli olanlara göre müşteriden tahsil ediliyor. Araca ve bütçeye göre oto ekspertiz fiyatları bulabilirsiniz. 

Oto Ekspertiz ücret tarifesi 2024’te şu şekilde:  

  • Binek Hafif Ticari ve Motosiklet 
Kademe Hasar Tutarı (TL) Ücret (TL)
1 0,00 49.431,00 1.235,78
2 49.431,01 98.862,00 1.235,78 + (Hasar Tutarı – 49.431,00)*0,025
3 98.862,01 148.293,00 2.471,55 + (Hasar Tutarı – 98.862,00)*0,022
4 148.293,01 411.925,00 3.559,03 + (Hasar Tutarı – 148.293,00)*0,02
5 411.925,01 1.647.700,00 8.831,67 + (Hasar Tutarı – 411.925,00)*0,0021
6 1.647.700,01 ve üzeri 11.533,90
  • Ağır Vasıta 

Ağır vasıta grubu içerisinde yer alan araçlar bakımından asgari ücretler, 1. Sınıfta yer alan binek, hafif ticari ve motosiklet grubu araçlar için hesaplanan ücretin %50 oranında fazlasıdır.

  • İş Makinesi 

İş makinesi grubu içerisinde yer alan araçlar bakımından asgari ücretler, 1. Sınıfta yer alan binek, hafif ticari ve motosiklet grubu araçlar için hesaplanan ücretin %120 oranında fazlasıdır.

İkinci El Araç & Kiralık Araç?

İkinci elde güzel bir otomobil almak, ihtiyacınızı karşılayabilir. Diğer yandan bu aracı sürekli kullanmayacaksanız vergiler, sigortalar ve diğer masraflar bütçenizi yoracaktır. Sadece tatile çıkarken, bir şehirden diğerine giderken kullanmak için “kapıda dursun” mantığıyla araç almak yerine araç kiralamayı tercih edebilirsiniz. Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

Yorum ekle