Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Araba Arıza İşaretleri ve Anlamları (Resimli)

Araba Arıza İşaretleri ve Anlamları (Resimli)

Araba arıza işaretleri ve anlamları hem ehliyet sınavına hazırlanırken hem de günlük hayatta araba kullanırken bilmeniz gereken ifade ve uyarıları temsil eder. Bu ifadeler size aracınızda bazı şeylerin ters gittiğini ve bir an önce arızalara müdahale etmeniz gerektiğini bildirir.

Size anlattıkları şeye göre farklı gruplara ayrılan bu araba işareti anlamları, ne anlama geldiğini bildiğinizde sizi birçok arıza ve sorundan kurtarır.

Araç gösterge panelindeki işaretler ve anlamları konusunda pek çok insan tereddüt yaşıyor. Şurası bir gerçek ki güvenli sürüş deneyimi için arıza lambaları bizlerin kurtarıcılarıdır. Dolayısıyla Yolcu360 ekibi olarak bu işaretlerin ve anlamlarının aklınızda kalabilmesi adına sizler için en önemlilerini araştırdık. Keyifli okumalar.

Ayrıca trafik işaretlerinin anlamlarını öğrenmek istiyorsanız buraya tıklayarak yazımızı inceleyebilirsiniz. 

Araba Gösterge Paneli Uyarı Işıkları ve Anlamları

Arabanızdaki gösterge panelindeki ışıklar ve işaretler yoluyla aracınızdaki sorunları rahatlıkla tespit edebilirsiniz. Paneldeki ışıklar her zaman önemli bir arızayı göstermese de genellikle sizi aracınıza dair bir sorun oluşmaya başladığı ya da başlayacağı konusunda haberdar eder.

Uyarı ışıklarının çoğu, tüm marka ve model otomobillerde ortaktır. Fakat gösterge panelindeki ya da etrafındaki yerleri değişiklik gösterebilir. 

Araba işaretleri ve anlamları renklerine göre farklı mesajlar verir: 

  • Yeşil: Paneldeki yeşil ışık sistemin düzgün çalıştığını ya da şu anda kullanımda olduğunu gösteriyor.
  • Sarı: Gösterge panelindeki sarı ışık bir şeyin düzgün çalışmadığını gösteriyor. Arıza konusunda daha dikkatli olmalı ve mümkün olan en kısa sürede ilgili bölümü kontrol etmelisiniz.
  • Kırmızı: Son olarak kırmızı ışık ise araçta ciddi bir sorun olduğu anlamına geliyor. Ayrıca potansiyel olarak da tehlikeli bir sorun var demektir. Güvenli olduğu anda araba durdurup sorunu gidermelisiniz. 

Tüm araçlarda, yağ basıncı uyarı ışığı ya da motor yönetim ışığı gibi farklı bölümlerle ilgili uyarı ışıkları yer alıyor.

Pek çok araçta kontağı çevirdiğinizde bu ışıklar birkaç dakikalığına yanar fakat kısa süre sonra tekrar söner.  Bu araba işaretlerinden biri ya da birkaçı motor çalışırken yanık kalıyorsa aracınızda bir sorun olabilir anlamına gelir. 

Araba Arıza İşaretleri ve Anlamları

Ön sis lambası açık 

araba-isaretleri-on-sis-lambasi

Panelde bu işareti görüyorsanız ön sis lambanız açık kalmıştır.

Arka sis lambası açık 

araba-isaretleri-arka-sis-lambasi

Araç gösterge panelinizde bu işaretin ışığı yanıyorsa arka sis lambalarınız açıktır.

Dörtlüler açık

araba-isaretleri-dortlu

Gösterge panelinde bu işareti görüyorsanız sinyalleriniz açık demektir. Dörtlüler açıkken yanar ve genel olarak duraklamalarda, acil durumlarda ya da park ederken kullanabilirsiniz.

Uzun farlar açık

Gösterge panelinizde bu ikaz lambası yanıyorsa uzun mesafeli farlarınız açık anlamına gelir.

Kısa farlar, sinyaller ve stop lambaları açık veya arızalı

araba-isaretleri-5

Panelinizde yeşil ampulün yandığını görüyorsanız, arabanızdaki kısa farlar, sinyaller ve stop lambaları açık olabilir. Diğer yandan bu işaret, arızalı anlamına gelen araç uyarı lambasıdır.

Park, fren, arka sis, sinyal, iç aydınlatma veya plaka farı arızası

araba-isaretleri-park

Araç gösterge panelindeki turuncu ampul, park, fren, arka sis, sinyal, iç aydınlatma ve plaka lambalarıyla gündüz sürüş farlarından biri arızalı anlamına gelir.

Kısa farlar açık

araba-isaretleri-dis-fren

Arabanızdaki kısa farlar açıksa panelde bu işareti görürsünüz.

Akü arızası Akü bitik ya da şarj dinamosu arızalı

araba-isaretleri-aku

Araç gösterge panelinizde akü arızası simgesi yanıyorsa akü bitik veya şarj dinamosu arızalı olabilir. Motor çalışırken akü lambası yanıyorsa sıkıntı olduğu anlamına gelir.

Motor Arızası

araba-isaretleri-motor-arizasi

Aracı çalıştırdığınızda motor arızası uyarı ışığı yanar ve sonrasında söner. Eğer aracınızla hareket halindeyken bu ikaz ışığının yandığını gördüyseniz ya da aracınızı çalıştıktan sonra yanan ışık sönmediyse aracınızı acilen servise götürmelisiniz. Diğer yandan motor arıza ikaz ışığı yanıp sönüyorsa aracınızı yine servise göstermeniz gerekir.

Katalizör sistemi arızası

araba-isaretleri-kataliz

Katalizör sisteminizde arıza meydana gelmişse gösterge panelinizde bu ışık yanar. 

Motor fazla sıcak

araba-isaretleri-motor-sicak

Motor soğutma sıvısı fazla ısındıysa bu araba işareti panelinizde yanar. Hararet göstergesi uyarı ışığı yandığında acilen aracınızı durdurmalısınız. Sonrasında da motorunuzun soğumasını beklemelisiniz. 

Düşük yakıt

araba-isaretleri-benzin

Araç gösterge panelinizde bu araba işareti gözüküyorsa yakıtınız azalıyor demektir.

Yakıt azaldığında sarı renkli ışık yanar. Fakat benzininiz bitmek üzereyse ışık kırmızıdır. Sarı ışık yandıktan sonraki benzinle yaklaşık 20 ila 40 km arasında yol yapabilirsiniz.

Yağ seviyesi azalmış

araba-isaretleri-yag

Araba arıza işaretleri arasında sıkça karşılaştığımız uyarılardan biri de yağ seviyesi azalması. Gösterge panelinizde kırmızı yağdanlık simgesi görüyorsanız yağ seviyeniz azalmış anlamına gelir. Bu ikaz lambası genellikle 3 bip sesiyle yanar. 

Panelinizde bu ikaz ışığını görüyorsanız aracınızı acilen durdurmalısınız. Ardından yağ seviyesini yağ çubuğundan kontrol etmeli ve yeterli seviyeye gelinceye kadar yağ eklemelisiniz. Diğer yandan yetkili servise de haber vermelisiniz.

Bazen motor yağı seviyesi yeterli olsa da kötü yağ kullanımından dolayı oluşan tıkanmalar sebebiyle de bu ikaz ışığını görebilirsiniz.

Hava süspansiyon uyarı ışığı

araba-isaretleri-hava-suspansiyon.jpgAraç gösterge panelinizde bu uyarı ışığını görüyorsanız hava süspansiyonunda sorun var demektir. Kompresör yeterli basınç üretmiyor veya hava sızıntısı var anlamına gelebilir.

Otomatik vites arızası

araba-isaretleri-otomatik

Otomatik viteste sorun yaşarsanız bu araç uyarı lambası yanar. 

Fren balataları aşınmış

araba-isaretleri-fren-balata

Fren balataları aşınırsa gösterge panelinizde bu araç uyarı lambaları yanar. Ayrıca, balatayı değiştirip fren balata sensörünü değiştirmezseniz de bu arıza işaretini görebilirsiniz. (Bu ikan lambası yalnızca fren-balata sensörlü araçlarda bulunur.)

Ön camın buz çözme özelliği aktif

araba-isaretleri-buz-cozme

Ön camınızın buz çözme özelliği aktifse gösterge panelinizde bu ikaz ışığı yanar.

Arka camın buz çözme özelliği aktif

araba-isaretleri-arka-cam-buz

Arka camınızın buz çözücüsü aktifse panelinizde bu ışık yanar. Camlardaki rezistans kışın camın buzlanma ve buğulanmasını önler ve yazın kullanılmaz.

Silecek suyu bitmiş

araba-isaretleri-cam-suyu-ikaz-lambasi

Panelinizdeki bu işaret, araç cam yıkama suyunuzun bittiğini ve doldurulması gerektiğini anlatır.

Emniyet kemeri takılı değil

araba-isaretleri-kemer

Eğer emniyet kemeriniz takılı olmadan aracınızı çalıştırdıysanız araç gösterge panelinizde bu işaret yanar. 

Kiralık araçta arıza olursa ne yapmalıyım?

Kiralık araçla yola çıkanlar için en önemli konulardan biri de kiralık arabada meydana gelen arızalardır. Peki kiraladığınız araçta arıza çıkarsa ne yapmalısınız? Yolcu360 misafirlerinin bu konuda kafası oldukça rahat çünkü 7/24 açık destek hattı sayesinde 0850 360 5 360 ‘ı arayarak her koşulda ücretsiz destek ve yol yardımı alabiliyorlar. Araçta yolculuk sırasında giderilemeyecek arızalar durumunda yedek araç gönderilmekte. Yolcu360’ta birbirinden farklı firma ve kiralık araç içinden dilediğiniz kiralık araç ile araç kiralama yapabilirsiniz.

1 yorum

  • İyi çalışmalar. Opel corsa 1.4 16 v gls aracın bir anda gaz yememeye başladı yola devam ettim yaklaşık 10 km sonra aracı durdurup altına baktığımda egzoz cikisinin yanmak üzere kizardigini gördüm. Arac da zaten çok acayip sesler gelmeye başlamıştı sorunu nedir acabaa arac şimdi calistirmiyorum bilgi lutfen