Yolcu360 Blog
nasil-kurye-olunur-2
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Nasıl Kurye Olunur? Kurye Maaşları Nasıl?

Nasıl Kurye Olunur? Kurye Maaşları Nasıl?

Nasıl kurye olunur, kurye maaşları nasıl? Bu sorular son zamanlarda en çok aranan sorular arasında yer alıyor. Teslimat hizmet alanının hızla büyümesi kurye ihtiyacını ortaya çıkarıyor ve kurye olarak çalışmayı düşünenler için bir fırsat alanı oluşturuyor. Peki, nasıl kurye olunur, gerekenler neler? Sık sorulan sorular üzerinden sizler için derledik. Başlıyoruz.

nasil-kurye-olunur-1

Kurye nedir?

Kurye; posta, kargo, mektup ya da her türden gönderilerin alıcıya ulaştırılmasında çalışan kişiye deniyor. Moto kurye, araçlı kurye, acil kurye, eczane kurye, yaya kurye, gece kuryesi, kurye kiralama ve uçak kurye çeşitleri ile karşımıza çıkıyor. Kuryelerin tercih edilmesinin temel nedeni; daha hızlı teslimat, kolay takip ve güvenlik nedenlerinden kaynaklanıyor. 

Kurye Çeşitleri Nelerdir?

Moto kurye:

Adından da anlaşılacağı üzere motosiklet aracılığıyla dağıtım yapanlara moto kurye deniyor. Motosikletlerin trafikte daha kolay ilerleyebiliyor olması sayesinde kurye, kendisine zimmetlenen kargoyu alıcıya en iyi ve en hızlı bir şekilde ulaştırabiliyor. Moto kurye iş imkanları diğerlerine göre daha fazla talep görüyor. Bazı büyük şirketlerin kuryeler için sunduğu esnaf kurye modeli “kendi işinin patronu olmak” isteyenler için cazip bir fırsata dönüşüyor.

Esnaf kurye modelini, “Getir Kuryesi Nasıl Olunur?” yazımızdan inceleyebilirsiniz.

Araçlı kurye:

Özellikle büyük firmaların il veya ilçeler arası uzun mesafeler için tercih ettiği kurye şeklidir. Aynı zamanda daha büyük ebatlardaki kargoların taşınması için de araçlı kuryeler tercih ediliyor. Moto kuryelerde olduğu gibi kendi aracınızla çalışarak daha fazla kazanç elde edebiliyorsunuz. Eğer kendi aracınız yoksa yolcu360 araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz.

Acil kurye:

Express kurye olarak da bilinen acil kurye belirli bir süre içerisinde teslimatın gerçekleşmesi gereken, aciliyeti olan teslimatları yapan kişilere denir. Teslimat kapıdan kapıya gerçekleşir, sizden alınır ve alıcıya gider. Acil kuryeler hizmetin boyutuna göre motosikletli ya da araçlı olabilir. Ancak çoğunlukla moto kurye tercih ediliyor. Genellikle kaza, evrak, ilaç gibi durumlarda tercih ediliyor.

Eczane kurye:

İhtiyaç sahibinin eczane hizmetine en hızlı şekilde ulaşmasını sağlayan kurye tipidir. Acil kurye gibi kapıdan kapıya teslimat yapıyor.

Yaya kurye:

Kısa mesafelerde yürüyerek ya da toplu taşıma kullanarak gönderilerinin teslimatını gerçekleştiriyor. Banka evrakları gibi teslimatları yaya kuryeler yapıyor.

Gece kuryesi:

Paket, ürün ya da evrak teslimatı için genellikle 19:00 – 07:00 saatleri arasında çalışmaya başlayan kuryelerdir. Teslimat için motosiklet ya da otomobil kullanılıyor. Bu saatler arasında özellikle büyük şehirlerde yolların daha boş olması teslimatların daha kısa sürede gerçekleşmesine imkan tanıyor.

Kurye kiralama:

Kuryenin bir firmaya bağlı olarak firmanın anlaştığı başka kişi ya da firmalarla çalıştığı bir sistem. Bu sistemde kuryenin; maaş, sigorta, yemek, benzin ve diğer sosyal haklarını bağlı bulunduğu firma karşılar. Bünyesine kurye almayı düşünmeyen ancak ihtiyaç duyan firmalar bu sayede kurye kiralayabiliyor. 

Uçak kurye:

Kargo uçağı veya nakliye uçağı denilen uçaklar aracılığıyla teslimat yapılıyor. Genellikle uluslararası gönderiler için tercih ediliyor.

Kurye olmak için gerekenler nelerdir?

nasil-kurye-olunur

Kurye olmak için gerekenler, çalışmayı düşündüğünüz kuruma ve ne tür kurye olarak çalışacağınıza bağlı olarak değişiyor. Moto kurye olmayı düşünenlerin A1 ya da A2 ehliyete sahip olması gerekiyor. Arabalı kurye olmayı düşünenlerde ise B ehliyet aranıyor. Genel olarak aranan diğer özellikler;

  • 18 yaşını doldurmuş olmanız
  • Aktif olarak motor kullanmanız
  • Teknoloji ile alakalı olmanız
  • Siparişleri hızlı ve güvenli bir şekilde götürebilmeniz
  • Takım çalışması ve esnek çalışma saatlerine uyumlu olmanız
  • Sabıka kaydınızın olmaması
  • Kendi aracı ile çalışma sistemlerinden birini düşünenlerin kendi aracının olması. (Motorda aranan kriter; 100 – 150 CC büyüklüğünde olması)
  • Kendi aracı ile çalışma sistemlerinden birini düşünenlerin şahıs şirketinin olması (Eğer 29 yaşının altındaysanız şahıs şirketi kurduğunuz taktirde gelir vergisinden muaf oluyorsunuz. Üstelik genç girişimci olduğunuz için bir yıllık sigorta ödemeniz devlet tarafından yapılıyor.)

Üstte belirttiklerimiz haricinde firmaların arayabileceği özellikler;

  • Tecrübe
  • Erkeklerde askerliğin yapılmış olması
  • En az ilkokul mezunu
  • Aktif ceza puanınızın bulunmaması ve ehliyet ceza puanının 50 ve altı olması

Detaylı bilgi için sizler için önceden hazırlamış olduğumuz; Getir Kuryesi Nasıl Olunur ve Trendyol Araçlı Kurye Nasıl Olunur içeriklerine göz atabilirsiniz.

Kurye nerede çalışır?

Kurye, başta gıda sektöründeki işletmeler olmak üzere eşya dükkanları ve nakliye şirketlerinde çalışabilir. Ayrıca Getir, Trendyol, Banabi gibi büyük şirketlerde de çalışabilir.

Kurye Maaşları Nasıl?

Kurye maaşları değişkenlik göstermekle birlikte en az 4.250 TL olarak karşımıza çıkıyor. Kazanabileceğiniz en yüksek miktar çalışma şekliniz ve performansınıza bağlı olarak 8-15 bin TL arasında değişiyor. Genellikle kendi aracınızla çalıştığınız takdirde daha fazla kazanç elde edebiliyorsunuz. Çünkü teslimat başı alacağınız ücretlendirme sistemi sayesinde ne kadar çok teslimat yaparsanız o kadar çok kazanıyorsunuz. (Çalıştığınız firmaya göre değişkenlik gösterebilir)

Kurye Çalışma Saatleri Nasıl?

Kurye çalışma saatleri mesaili olabileceği gibi yine çalışma şeklinize bağlı olarak; yarı zamanlı, sabah ve akşam gibi günde 5 ile 15 saat arasında çalışma sürelerine sahip. Saatlik ücret ve teslim edilen paket başı ücret dolayısıyla daha uzun çalışma saatleri daha fazla ücret kazandırıyor.  Ayrıca  firmanın sunduğu imkanlar dahilinde part time, sabah-akşam gibi son derece esnek çalışma saatlerinden dilediğinizi kendinize göre seçebiliyorsunuz.

Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Yorum ekle