Yolcu360 Blog
Gümüşhane Kov Kalesi
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Türkiye’deki Tarihi Kaleler: Gümüşhane Kov Kalesi

Türkiye’deki Tarihi Kaleler: Gümüşhane Kov Kalesi

Kov Kalesi hakkında bilgi arayanlar için araştırdık: Gümüşhane Kov Kalesinin tarihçesi ve özellikleri hakkında bilgi edindik. Gümüşhane’deki Kov Kalesi ne zaman yapılmış, kim tarafından yaptırılmış ve kale hakkında daha fazla bilgi için okumaya devam edin…

Gümüşhane Kov Kalesi Hakkında Bilgi

Gümüşhane Kov KalesiTürkiye’deki Tarihi Kaleler yazı dizisinde konumuz: Gümüşhane Kov Kalesi. Avrupa’da tek bir kaya yığıntısı bile dünyanın en meşhur ve en çok ziyaret edilen yerleri listesine girerken bizim ülkemizde hemen her ilçede hatta köyde bile çok değerli tarihi kalıntılar var. Ancak bunları tanıtmayı, tanımayı ve değer vermeyi bilemiyoruz. Önce biz gezelim, öğrenelim ki kıymetleri artsın. Bu yapıları tanıtıcı çalışmalar yapılsın. İşte bu misyonlar Türkiye’deki tarihi kaleleri gezmeye, tanımaya devam ediyoruz. 

“Selçukluların Karadeniz burcu”

Gümüşhane Kov KalesiKov Kalesinin Tarihçesi

Gümüşhane’ye bağlı Esenyurt köyü sınırları içerisinde hakim bir tepede konumlanmıştır. Kov Kalesi için net bir tarihlendirme yapılamamaktadır. Fakat eskiden büyük bir kentin etrafını çevreleyen bir kale olduğu söylenebilir. Bu kentin, gizemli Sadissa kenti olduğuna dair bir iddia da bulunmaktadır. Bu kent, pek çok efsaneye konu olmuştur. 

Yapı için söz edebilecek en erken tarihlendirme 12-13. yüzyıllara gitmektedir. Kalenin Selçuklu döneminde de kullanıldığı ve Karadeniz savunma hattında önemli bir yer teşkil ettiği düşünülmektedir.

Kov Kalesinin Mimarisi Hakkında

Kale, kabaca dikdörtgen planlı olup burçlarla desteklenmiştir. Ayrıca kalede ahmedek olarak adlandırabileceğimiz kare planlı iç kale yapısıda bulunmaktadır. Fakat bu tanımlama henüz netlik kazanmamıştır. Tüm kale 176 metrelik ana kaya ile bütünleşmiş bir görüntüye sahiptir.

Yapı malzemesi olarak moloz taş kullanılmıştır ve duvar kalınlıkları yaklaşık olarak 1,5 metredir. Kale girişinin solunda bulunan burç içerisinde, beş mazgal şeklinde açıklık bulunmaktadır ve bunların en genişi 1 metredir.

Kalede son yıllarda yenileme çalışmaları yapılmıştır. Kale ve civarı aynı zamanda arkeolojik sit alanıdır. Ancak izin alınarak gezilebiliyor. Hem bu sırada arkeologların çalışmalarını da görebilirsiniz. Özellikle çocuklar için çok keyifli bir gezi olabilir. 

Gümüşhane Araç Kiralama Fiyatları

Kov Kalesi gibi pek çok zenginliği var Gümüşhane’nin. Doğu illerinin kültürel zenginliği gerçekten şaşırtıcı. Pek çok günümüz seyahat blog yazarı da bu bölgelerin verdiği gezi hazzını deniz tatiline tercih ettiğinin altını çiziyor. Zaten artık Doğu Anadolu ve Güney Anadolu’nun gizemli kültürel mirasını ve bozulmamış mutfak kültürünü keşfetmek çok trend. Gümüşhane’den araç kiralama ile bölgedeki çok geniş bir alanı konforla gezebilirsiniz. 

Gümüşhane kiralık araç fiyat listesine yolcu360.com ile ulaşabilirsiniz. yolcu360.com ile kredi kartına 9 taksitle araç kiralama yapabilirsiniz. Planlarınız değişirse koşulsuz iptal hakkınız da var. 

 

Yorum ekle