Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Karadeniz’in ruhu burada canlanıyor: Cimil Şenlikleri / Rize

Karadeniz’in ruhu burada canlanıyor: Cimil Şenlikleri / Rize

Karadeniz yaylalarındaki turumuzun bu seferki adresi bir şenlik alanı. Cimil Şenlikleri günümüzde Karadeniz ruhunun canlandığı en güzel ve yöreye has etkinliklerden biri. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, yazarımız Elif Omput sizin için Cimil Şenlikleri‘ni yerinde gördü, yaşadı ve yazdı…

Cimil Şenlikleri

Ben bilirim ki, iyi bir dağa sever aynı zaman da iyi bir kültür elçisi ve araştırmacısıdır da. Geçtiğimiz hafta sonu katıldığım 3. Cimil Köyleri Şenliğine katıldım, bu şenlikten haberdar olmama vesile olan Yusuf Beyazpınar hocama teşekkür etmeden yazıma devam edemem.

Cimil Şenlikleri’ne nasıl gidilir?

Cimil Şenlikleri adı üstünde Cimil Yaylası‘nda yapılıyor. Cimil yaylası Trabzon havaalanına 110km, Rize şehir merkezine 76km,İkizdere ilçe merkezine ise 16 km mesafede. Toplu taşımalar sadece İkizdere ilçe merkezine  kadar bunmakta. Trabzon havaalanından araç kiralayabilirsiniz. Yolcu360’ın sunduğu cazip kiralık araçtekliflerine yola çıkmadan önce göz atmanızı tavsiye ederim. Bu sebeple Trabzon havalimanı araç kiralama sizin için en uygun seçenek olacaktır.

Yol konusunda kafanızdaki soru işaretlerini kaldırdıysak, yeni yeni oluşmaya başlayan bu faaliyetten biraz sizlere bahsetmek istiyorum.  Şenlikte rengarenk Cimil peştamelleri ile renklendiren hanımlar size adeta otantik bir atmosfer yaşatıyor.

Şenlik her temmuz ayının 3. haftasında gelenekselleşme yolunda düzenlenmekte. Şimdilik Cimil Şenlikleri’ne katılanlar Aşağıköy, Ortaköy ve Başköy sakinleri. Şenlik alanı Başköy’ün ilerisinde Seldarlar dedikleri bölgede yapılmakta.

Orayı gördünüz de aklınızdan şimdi burası yeryüzü mü sorusunu geçirirsiniz. Ah o çiçeklerin renkleri kokusu insanı bin kez mest eder. Sabahın erken saatinde şenlik alanında olunca tüm gelişmeleri izleme fırsatım oldu. Çadırlar gerildi, kazanlar kuruldu, kemençe tulum ayarları yapıldı ve yavaş yavaş tüm ahali toplanmaya başladı kendi gelen kendi geldi gelemeyen yaşlıları yeğenleri çocukları komşuları ulaştırdılar alana.

Kavurma pilav baklava dağıtıldı birbirini uzun zamandır görmeyen köylüler sohbetlere daldı. Horon halkası kuruldu kemençe sesi yaylada yankılandı.

Nesilleri bir araya getiren etkinlik: Cimil Şenlikleri

Kalbinizle bakarsanız gerçekten çok şey görürsünüz bu şenlikte yan yana oturmuş 3 hatta 4 nesli görürsünüz, profesör olmuş ama yayladaki çocukluk anılarını anlatan amcalar görürsünüz. “El kadardın sen, ben seni sırtımda yaylaya taşıdım” anılarını dinlersiniz. En önemlisi hürmeti samimiyeti sevgiyi hissedersiniz.

Cimil Şenlikleri bitmeden yayladan aşağı indim 20 km yolun 10 km mesafesini yürüdüm. Bu topraklarda yaşayıp bu yeşilin tonları ile tanışmadan ve derenin sesi ile huzur bulmadan hayatını sona erdiren insanlara üzülüyorum.

Haydi şimdi kendinize bir Karadeniz bileti alıp yağmurların ve bulutların başkentine yolculuk yapın. Fotoğraflar şenlik gününde çekildi, umarım burnunuzda bir tutam Cimil Şenlikleri havasını tüttürürler.

 

Rize’ye nasıl gidilir?

İstanbul Rize kaç km? İki şehir arası mesafe 1.141,8 kilometre olup, İstanbul araç kiralama seçeneklerine göz atarak O-4, E80 ve D010/E70 üzerinden 13 saat 09 dakika’da Rize’ye varılabilir.

Ankara Rize kaç km? Ankara ve Rize arasındaki mesafe 813,6  kilometre. Ankara’dan Rize için yola çıkanlar, Ankara araç kiralama fırsatlarına göz atabilir ve D010/E70 üzerinden 10 saat 04 dakika içerisinde şehre ulaşabilirler.

Trabzon Rize arası kaç km? Araç ile Trabzon’dan Rize’ye D010/E70 üzerinden 1 saat 8 dakika içerisinde varılabilir. Trabzon araç kiralama seçeneklerini inceleyerek, 79,8 kilometre yolu rahat bir şekilde tamamlayabilirsiniz.

Yorum ekle