Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Karadeniz yaylalarında tatmanız gereken 3 lezzet

Karadeniz yaylalarında tatmanız gereken 3 lezzet

Karadeniz özellikle yayla turizmiyle son dönemde en gözde gezi rotalarından biri. Yeşile ve doğaya hasret kalan herkes Doğu Karadeniz yaylalarına giderek hem bölgenin tarihini hem de yaylalarının güzelliğini keşfediyor. Peki bu gezmeye doyum olmaz bölgeye gidince nerede ne yenir? Sizler için gezgin çiftimiz Merve ve Furkanaraç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Karadeniz mutfağından 3 lezzeti yerinde tattı ve yazdı.

Karadeniz yaylalarında tatmanız gereken 3 lezzet 

Yeşilliğiyle göz dolduran, her yerinden tertemiz bir dere ya da şelale akan, tablo gibi manzaralara ev sahipliği yapan Karadeniz’in her köşesi ayrı bir cennet. Mis gibi havasıyla, tertemiz doğasıyla ve ruhu arındıran görüntüsüyle insana adeta şifa oluyor buralar.  Hele de sıcak yaz günlerine serinlik katan yaylaları, olmazsa olmazı Karadeniz’in. Karadeniz’i hakkını vererek gezmenin en güzel yolu araç kiralama. Yolcu360‘tan yayla arazi şartlarına uygun bir aracı Trabzon Havalimanı araç kiralama fiyatlarını değerlendirerek seçebilirsiniz.

Böylece hem birbirinden güzel lezzet duraklarına rahatlıkla gidip gelebilir. Hem de kültür turunuzun geri kalan duraklarına da zaman sıkıntısı olmadan uğrama şansını elde edersiniz.

E o kadar yolu tepip yaylalara kadar çıkmışken, yöresel lezzetleri tatmadan dönmek de olmaz tabi. Şu konuda bir anlaşalım. Antep falan ayrı kabul ediyoruz. Fakat, Karadeniz mutfağının yeri de apayrı. Bir kere burada yemeklerin lezzetine lezzet katan şen şakrak teyzeler var. Onlarla daha da bir farklı oluyor her şey.

Daha önce Yolcu360 için Karadeniz ile ilgili birçok yazı kaleme aldık. Bu yazımızda da hem gülen hem de güldüren Karadeniz teyzelerinin elinden çıkan 3 şahane lezzete dikkatinizi çekmek istiyoruz. Bakalım daha önce bu lezzetleri denediniz mi? Denemediyseniz de acaba sevecek misiniz?

Hamsili Pilav

Karadeniz’in en meşhur lezzetlerinden biri olan Hamsili Pilav ile benim tanışmam yıllar öncesine dayanıyor aslında. Karadeniz’li bir aileye mensup olmanın bana kattığı en lezzetli şeylerden biri diyebiliriz hamsili pilav için. İlk başlarda balığı çok sevmeyen biri olarak bana, hamsi ile pilavı iç içe düşünmek çok da çekici gelmemişti. Taa ki o lezzeti tadana kadar. 😊

Baharatla birleşen kılçıksız hamsi ve yine baharatla pişirilmiş pilavın üzerine seriliyor, pasta şekli verilerek tavada kızartılıyor. Ortaya efsane bir lezzet çıkıyor. E Karadeniz’in taptaze hamsisi ile Karadeniz’li teyzelerin maharetli elleri bir araya gelince ortaya enfes bir lezzet çıkıyor.

E Karadeniz yaylalarına kadar gelmişsiniz, bu lezzeti tatmadan mı döneceksiniz? Elbette hayır. Ayder merkezde Eylül Restoran, Çamlıhemşin’de Zümrüt Restoran tercih edebileceğiniz mekanlardan.

Mıhlama

Tereyağının peynirle yaptığı en cilveli dans bana göre Mıhlama yani Kuymak… O nasıl bir lezzet? Adını her duyduğunda canı ister mi bir insanın? Benim istiyor işte. Tam bir Mıhlama canavarıyım anlayacağınız.

Kavrulmuş mısır ununun mis gibi tereyağı ve kolot peyniri ile birleşmesi sonucu ortaya çıkan bu lezzet, Karadeniz’in en meşhur lezzetlerinden biri desek pek şaşırmazsınız heralde. Bu yüzden de Karadeniz’e gidip de muhlama yemeden döneni dövüyorlar, bizden söylemesi. 😌

Siz de zaten oraya kadar gitmişken böylesine efsane bir lezzeti kaçırmak istemezsiniz. ‘İstanbul’da yedim ben, annem yaptı, efendime söyleyeyim yengem yaptı’ falan demeyin, bir de Karadeniz’de mutlaka yiyin. Farkı göreceksiniz.

Uzungöl’de Şenol’un yeri, Şenyuva Köyü’nde Yolun Dibi Köy Kahvesi, Ayder Yaylası’nda Eylül Restoran mıhlama için tercih edebileceğiniz mekanlar arasında. Bu arada küçük bir tüyo: Mıhlamanın en iyisi peyniri en çok uzayanıdır. 😊

Laz Böreği

Karadeniz denince akla gelen lezzetler genelde ekşili, tuzlu ve balıklı oluyor, farkındayız ama buralarda başka tarlar yok sanıyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Tatlı mı tatlı öyle enfes bir lezzeti var ki, yerken parmaklarınıza dikkat etmeyi unutmayın. 😊

İncecik açılmış kat kat hamurun içinde mis gibi bir muhallebiyle yapılıyor Laz Böreği. Saatler süren zahmetli bir çalışma sonucunda ortaya çıkıyormuş Karadeniz Mutfağı’nın bu en tatlı lezzeti. Eh oraya kadar gitmişken de verilen onca Emel’in karşılığını vermek, mis gibi Laz Böreği’ni mideye indirmek gerek öyle değil mi?

Ardeşen’de Osmanlı Restoran, Ayder Yaylası’nda Eylül Restoran Karadeniz’in bu özel lezzeti için tercih edebileceğiniz mekanlardan.

Bu arada Laz Böreği’nin bir benzeri de Yunanistan’da yapılıyormuş. Adı da Galaktoboureko. Türkçe anlamı süt börek. Taa Karadeniz Yaylaları’ndan oraya kadar nasıl gitmiş bilmiyoruz ama bizdeki kadar lezzetli değildir ona eminiz. 😊

Yorum ekle