Yolcu360 Blog
canakkaleli-unluler
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Çanakkaleli Ünlüler Kimler?

Çanakkaleli Ünlüler Kimler?

Zeytin ağaçları, peynir helvası, tertemiz havası ve doğası, berrak denizi ve iskorpit çorbası denince akla Çanakkale geliyor. Aslında Çanakkale sadece bu yanıyla ünlü değil. Çanakkaleli olan birçok ünlü ismi tanıyoruz.  En çok merak edilen Çanakkaleli ünlüler kimler, Çanakkaleli sanatçılardan kimleri tanıyoruz, Çanakkale doğumlu ünlüler kimler gibi sorulara gelin hep beraber cevap bulalım. 

18 Mart Çanakkale Zaferi ve Şehitleri Anma Günü yazısını okumak için tıklayın.

Çanakkaleli Ünlüler

Çanakkaleli ünlüler saymakla bitmiyor. Çanakkale birçok ünlü sanatçıya ev sahipliği yapmış bir şehir. Çanakkaleli oyunculardan Çanakkaleli şarkıcılara, sanatçılara varıncaya kadar liste uzayıp gidiyor.

Biz de Çanakkaleli ünlüleri araştırdık ve bir liste hazırladık. Çanakkaleli ünlüleri sizin için şöyle listeledik: 

Adalet Cimcoz

canakkaleli-ünlüler-adalet-cimcoz

Adalet Cimcoz, 1910 yılında Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde dünyaya geliyor. Kendisi pek kıymetli dublaj sanatçılarımızdan bir tanesi. 

Sesini mutlaka duymuş olmalısınız. Türk filmlerinde Türkan Şoray, Belgin Doruk, Muhterem Nur, Fatma Girik, Filiz Akın ve Sezer Sezin gibi ünlü isimlerin dublajlarını yapan bir sanatçı. Ayrıca edebiyatla da ilgiliydi. 

Çanakkaleli meşhur çok yönlü sanatçımız Adalet Cimcoz, Varlık gibi önemli edebiyat dergilerinde yazmış biri. Ayrıca kendisini gazete köşe yazılarından da tanıyor olabilirsiniz. 

Kendisi Hafta, Salon, Tasvir gibi gazetelerde dedikodu köşeleri yazıyor. Hatta Türkiye’ye dedikodu köşe yazarlığını ilk getiren isim Adalet Cimcoz. 

Çanakkale’nin gözbebeği olan Adalet Cimcoz’un hayatı sanatla iç içe. Türkiye’de açılan ilk özel sanat galerisi de kendisine ait. Beyoğlu’nda açtığı Maya isimli sanat galerisinin yanında aynı zamanda sanat eleştirmenliği yapıyor. 

Çanakkaleli ünlü Adalet Cimcoz, 1970 yılında İstanbul’da vefat ediyor. Çevirmen, dublaj sanatçısı, köşe yazarı olan Adalet Cimcoz Çanakkale’nin medarı iftiharı diyebiliriz.

Arif Damar

Arif Damar, 1925 yılında Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde doğuyor. Kendisi Çanakkaleli meşhur bir Türk şairi. 

Çanakkaleli ünlü sanatçı Arif Damar, edebiyata gönül vermiş sanatçılarımızdan bir tanesi. Kendisinin çok sayıda şiiri ve kitabı var. 

Çanakkalelilerin gurur duyduğu isimlerden biri olan Arif Damar, 2010 yılında İstanbul’da vefat ediyor. Geride bıraktığı şiirleri, kitapları ve fikirleri başta hemşehrileri olmak üzere hepimizin mirası sayılıyor. 

Ekin Beril 

canakkaleli-ünlüler-ekin-beril

Ekin Beril ya da tam adıyla Ekin Beril Bettemir, 1993 yılında Çanakkale’de dünyaya geliyor. Kendisi sosyal medyanın da etkisiyle şöhreti yakalayan Çanakkaleli ünlülerden bir tanesi. 

Ekin Beril Çanakkaleli meşhur bir şarkıcı. Aynı zamanda şarkı sözü yazarlığı da yapıyor. Oldukça başarılı bir şarkıcı olan Ekin Beril’in bir de albümü var. 

Eriş Akman

canakkaleli-ünlüler-eris-akman

Eriş Akman, 1947 yılında Çanakkale’de dünyaya geliyor. Kendisi senarist, yönetmen ve yapımcı. Aynı zamanda oyunculuk da yapıyor.

Çanakkaleli ünlü sanatçı Eriş Akman’ın birçok filmi var. Ayrıca almış olduğu ödüller de mevcut. Başarılı sanatçı hemşehrisi olan Çanakkalelilerin de gözdesi. 

İsmail Metin Erksan

İsmail Metin Erksan, 1929 yılında Çanakkale’de dünyaya geliyor. Kendisi Çanakkaleli meşhur bir yönetmen ve senarist. 

Çanakkaleli başarılı yönetmen Metin Erksan, yaşadığı süre zarfında birçok filme imza atıyor. Çok sayıda ödül alıyor. Hatta Berlin Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü’nü dahi almış bir yönetmen. 

Metin Erksan, 2012 yılında İstanbul’da vefat ediyor. Çanakkaleli meşhur yönetmen, ardında büyük bir miras olarak bizlere filmlerini ve fikirlerini bırakıyor. 

Fethi Kayaalp

canakkaleli-ünlüler-fethi-kayaalp

Fethi Kayaalp ya da tam adıyla Ali Recep Fethi Kayaalp, 1923 yılında Çanakkale’nin Ezine ilçesinde doğuyor. Kendisi Çanakkaleli ünlü bir Türk ressam. 

Çanakkaleli ünlü sanatçı, ressam oluşunun yanı sıra resim restorasyonu ve resim ekspertizi yapıyor. Fethi Kayaalp’in birçok sergisi ve almış olduğu ödülleri mevcut. Dolayısıyla Çanakkaleli hemşehrileri başta olmak üzere herkes tarafından oldukça sevilen ve sayılan bir sanatçı. 

Feza Çaldıran 

canakkaleli-ünlüler-feza

Feza Çaldıran, 1970 yılında Çanakkale’de dünyaya geliyor. Kendisi Çanakkaleli meşhur bir görüntü yönetmeni. 

Çanakkaleli meşhur sanatçı Feza Çaldıran’ın filmografisi oldukça kalabalık. Feza Çaldıran çok çalışkan ve oldukça başarılı bir görüntü yönetmeni. Birçok filme imza atmış olan Feza Çaldıran, Çanakkaleliler tarafından çok seviliyor. 

Gültekin Tetik

Gültekin Tetik, 1959 yılında Çanakkale’de dünyaya geliyor. Kendisi yönetmen, görüntü yöntemi, yapımcı ve fotoğrafçı olarak kariyerini sürdürüyor. 

Çanakkaleli meşhur sanatçı Gültekin Tetik,  kariyer hayatı boyunca çok güzel fotoğraflar çekmiş biri. Çok yönlü ve başarılı olan ünlü sanatçı, dolayısıyla Çanakkaleliler’in de gözbebeği. 

Melih Cevdet Anday 

canakkaleli-unluler-melih-cevdet-anday

Melih Cevdet Anday, 1915 yılında Çanakkale’de dünyaya geliyor. Kendisi Çanakkaleli olmasının yanında Türk edebiyatındaki önemli isimlerden bir tanesi. 

Çanakkaleli meşhur sanatçı Melih Cevdet Anday şiir, tiyatro oyunu, roman, deneme ve makale yazarı. Ek olarak Melih Cevdet Anday edebiyatımıza yön veren şiir akımlarından biri olan Garip Akımı üyelerinden bir tanesi.

Döneminin en iyi dergilerinde yazma fırsatı bulmuş ve gazetelerde çalışmış bir sanatçı. Ayrıca, Çanakkaleli meşhur yazarın çok sayıda kitabı ve çevirisi var. Almış olduğu ödüller ise hepimizin gururunu okşuyor. 

Melih Cevdet Anday, 2002 yılında İstanbul’da vefat ediyor. Büyük şair ve yazar için Çanakkale’nin medarı iftiharlarından bir tanesi diyebiliriz. 

Çanakkale’de Kiralık araç mı arıyorsunuz?

Birçok farklı marka ve modeli bulabileceğiniz, Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile 1 dakikadan kısa sürede aracınızı kiralayabilirsiniz. Ödüllü Misafir Merkezimize (0850 360 5 360) 7/24 ulaşabilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

 

Yorum ekle