Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Gurme Rehberi - Nerede ne yenir? > Birecik Patlıcan Kebabı: Yemeden yaşadım demeyin

Birecik Patlıcan Kebabı: Yemeden yaşadım demeyin

Birecik Şanlıurfa’yı ziyaret ettiğinizde kesinlikle gidip görmeniz gereken bir lezzet noktası. Burayı bu kadar özel yapan şey ise tadına doyulmaz Birecik patlıcanı ve patlıcan kebabı.

Şanlıurfa hem lezzetleri hem de tarihi dokusuyla çok özel bir seyahat rotası. Balıklıgöl’den Göbeklitepe’ye pek çok zenginliği bir arada barındıran bu şehir aynı zamanda bir gurme cenneti. Birecik de Türkiye’nin en lezzetli patlıcanlarının yetiştiği nokta. Fakat Birecik patlıcanının tadına bakmak için Şanlıurfa’ya gitmenize gerek yok. Sizin için bu tadına doyulmaz ziyafeti İstanbul’da bulduk… İstanbul araç kiralama fiyatlarına Yolcu360’tan bir göz atın çünkü belki bulunduğunuz noktadan arabayla gitmek sizin için daha mantıklı olabilir.

Lokum gibi ağızda dağılan, eşsiz bir lezzeti olan Birecik patlıcanı Türkiye’de yetişen diğer yerli patlıcan çeşitlerinden biraz farklı. Morfolojik özelliklere ve tada sahip olan bir tarım ürünü olmakla birlikte o bölgenin en önemli geçim kaynaklarından biridir aynı zamanda.

Birecik patlıcanı

Lezzetinin sırrı bölgenin toprak yapısı, sıcak havası ve Fırat Nehri’nin suyunda saklıdır. Çekirdeksiz ve bembeyaz olan bu patlıcan diğerleri gibi acı değildir ve etlidir.

Birecik patlıcanı ile yapılan birbirinden farklı bir sürü güzel yemek vardır fakat aralarından en iddialısı olan patlıcan kebabını yapmak ayrı bir ustalık ister. Sıktığınızda suyu çıkmaz ve kabukları kolayca soyulur.

Zırh ile çekilmiş, içinde kuyruk yağı olan kıyma ile birlikte şişlere takılan Birecik patlıcanları ızgarada pişirilir.

Bu enfes lezzet nasıl yenir diye soranlara; patlıcanları kolayca soyup lavaş arasına aldıktan sonra üstüne şişlerdeki kıymalardan ince ince kesip ekleyin. Arzuya göre biraz kuru soğan, pişmiş biber-domates, biraz tuz karabiber de ekledikten sonra lavaşınızı sarıp afiyetle yiyin.

Kebaplara eşsiz bir lezzet katan birecik patlıcanının Kebapların arasında ki yeri hep farklıdır. Bu patlıcan, sinirlerin yatıştırılmasında, tansiyonu düşürmede, kalp çarpıntısını gidermede, bağırsakları yumuşatmada ve ayrıca lifli olmasından ötürü zayıflamaya da yardımcı oluyor. Böylesine lezzetli, üstelikte sağlıklı bir patlıcandan yapılan kebabı siz bir düşünün!

Birecik patlıcan kebabı nerede yenir?

Cevabı hemen verelim: Ramazan Bingöl Et Lokantası’nda. İstanbul Esenler’de bulunan işletmeye Yolcu360 ‘tan kiralayacağınız aracınız ile rahatlıkla gidebilir, bu güzel kebabın tadına bakabilirsiniz.

Ümraniye’de bir şubesi daha bulunan bu lezzet durağına, Fakirgurmesi’nden duyup geldik derseniz eğer belki beklenmedik sürprizler ile de karşılaşabilirsiniz 😉 Bir sonraki yazımızda görüşmek dileğiyle…

Yorum ekle