Yolcu360 Blog
cof_vivid
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Bazgiret Köyü gezi rehberi : Türkiye’nin Alpleri / Şavşat / Artvin

Bazgiret Köyü gezi rehberi : Türkiye’nin Alpleri / Şavşat / Artvin

Bazgiret Köyü muhteşem doğasıyla sizleri bekliyor. Türkiye’nin Alpleri olarak bilinen Şavşat‘ın koynunda yatan bu gezi rotasını keşfetmeden Doğu Karadeniz‘i gördüm demeyin! Artvin‘in bu saklı hazinesini sizin için gezgin yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı…

Bazgiret Köyü gezi rehberi : Küçük bir Gürcistan

Merhaba sevgili doğaseverler; sizi bugün Bazgiret’le tanıştıracağım. Dağların ve yolların ardına yapacağınız birkaç saatlik yolculuk sizi belki 50 belki de 100 yıl geriye götürecek ve adeta tarihte yolculuk yapmış olacaksınız. Türkiye’nin Cittaslow kentlerinden biri olan Şavşat’a bağlı Bazgiret köyü. Asıl adı Maden Köy fakat bilirsiniz ben böyle özel yerleri orijinal isimleri ile anmayı daha çok severim.

Bazgiret, Türkiye-Gürcistan sınırın da bulunan Gürcü köylerinden biridir. Onu böylesine özel ve endemik kılan şeyse bulunduğu coğrafyadan hiçbir şeyden etkilenmeden gelenek, göreneklerini hala sürdürüyor olmasıdır. Benim Bazgiret’le tanışma hikayemse şöyle başlıyor; Artvinli fotoğraf sanatçısı arkadaşım Soner Kara’nın sosyal medya hesapların da Tenzile teyze ile tanışıyorum. Yüzündeki o çizgiler ah bir kalp ağrısı derin bir sessizliğe sebebiyet veren cinsten.

Bazgiret’in el değmemiş o hanelerini kelimelerle nasıl anlatırım bilemiyorum bile. 74 hanesi bulunan bu köy 5 mahalleden oluşmakta. Bunlar; Aşağı, Yukarı, Gamaşet, Kaçkar ve Nakanuar mahalleleri. Hanelerin çoğu Aşağı ve Yukarı mahallede toplanırken, Nakanuar’da 1985’ten beri kimse yaşamıyor. Bazgiret’e ilk yerleşim tahminlere göre 1000 yıl önce başlamış kaynaklarda kesin bilgi yok tabi üç tarafı kayalık ve ormanlarla kaplı bu köyde kışlar sert ve uzun geçiyormuş.

Karçal dağlarının doğusunda, Cancır Yaylası’nın eteklerinde bulunan, 2500 rakımlı Kotela Dağı’ndan doğan dereden beslenen Bazgiret Köyü; İmerhev dedikleri bölge de bulunmaktadır. Köyün nüfusu ortalama 250 kişi yaz aylarında ziyaret edenlerle 500 civarı anca oluyor.

Bazgiret Köyü nerede ve nasıl gidilir?

Köy, Artvin ilinin Şavşat ilçesine bağlı bu köy ilçe merkezine 27 kilometre mesafede bulunuyor. En mantıklı seçenek araziye uygun bir araba kiralama yaparak yola çıkmak. Artvin araç kiralama tekliflerini Yolcu360‘tan değerlendirebilirsiniz. Bölgeye uçakla gelecekler için en iyisi Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atmak.  1900 rakımlı Bazgiret’e gitmek için Şavşat’a varmadan Artvin –Şavşat yolu üzerinden Şartul istikametinden Meydancık, Rabat, Çağlayan köylerini geçerek varıyorsunuz.

Bazgiret geçimini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Köyde patates ve mısır ekiliyor. Bulunduğu bölgede yer yer doğu Anadolu iklimi görülmektedir. Köyde ziyaret edebileceğiniz 5 şelale bulunuyor. Ayrıca sizde benim gibi yaz aylarında yüksek yayla ve bölgeleri gezmeyi seviyorsanız 1970’ten beri yapılan Mariyoba şenliklerini kaçırmayın derim. Her yıl ağustosun ikinci haftası yapılan bu şenlik sizi fazlası ile mesut edecektir.

Son olarak eğer gerçekten şanslı iseniz dağların ardında İsviçre’nin köylerini anımsatan bu köyde, geldiğinizde içinden Kafkas ezgilerinin yükseldiği bir akordeonla buluşursunuz. Heidi’nin Türkiye deki Alp’lerinden hepinize sevgiler. Gezginkz der ki; doğa ile kalın doğa da kalın.

Artvin'de mutlaka gezmeniz gereken yerler

2 yorum

  • Ben bazgiretliyim Bursa da oturuyorum.Yazı çok güzel ama yaz aylarında özellikle Temmuz Ağustos ayında köy nüfusu 1000-1500 kişi oluyor.Şavşat bölgesinde otantik kalan nadir köydür

  • Me and my wife are traveling in East Turkey this Summer and would love to visit and stay a couple of nights in a real authentic village such as Bazgiret. Do you know who we can contact to arrange this? Thanks a lot in advance!