Mençuna Şelalesi asırlardır Karadeniz‘in yeşil cennetini besleyen bir çeşme gibi gürül gürül akıyor. Karadeniz turu için Artvin‘e geldiyseniz Artvin’in en seyre değer noktalarından olan Mençuna Şelalesi’ni mutlaka gezmelisiniz.
Serin ve gürül gürül akan yerler keşfetmeye devam şimdi ben tatlı suyu tuzludan daha çok sevdiğim için şelaleler dereler göller anlatmak daha heyecan veriyor bana. Hadi Karadeniz’deki turumuzda biraz daha doğuya, Artvin’e gidelim. Artvin denince insanın aklına hemen Hopa geliyor çünkü “Hopaliler” 🙂 kendini her yerde belli ediyor.
Hopa’dan önce bir yer var ama burada Doğu Karadeniz’de oraya “Karadeniz’in Paris’i” diyorlar yoksa siz bilmiyor musunuz? Pekala söyleyeyim burası Arhavi (Arkabi). Artvin’e bağlı ve Rize ile sınır ilçesi. Yeni yeni tanınan bu bölge de inanılmaz doğal güzelliklere sahip. Kamilet Vadisi doğası ile baş döndürüyor. Bugün size Mençuna Şelalesi turu için bilgi vereceğim.
Mençuna Şelalesi ‘ne nasıl gidilir?
Mençuna Şelalesi nerede diye düşünüyorsanız, Mençuna Şelalesi Arhavi ilçesinde bulunan bir şelale. Şelale ilçe merkezine 17 kilometre mesafede Rize ya da Artvin yönünden gelecekler Ortacalar, Kamilet ve Mençuna tabelası yazan sapaktan içeri giderek yol boyunca devam ediyorlar. Yol gayet düzgün ve yeşilin bindir tonu ile bezeli. Yola çıkmadan önce Yolcu360‘tan kiralık araç fiyatlarına bakmak işinize yarayabilir. Mençuna Şelalesi yol tarifi için Rize araç kiralama veya Artvin araç kiralama tekliflerini değerlendirebilirsiniz.
Mençuna Şelalesi bilgisi vermek istiyorum. Çifte Köprü; şelaleden önce size 700 yıllık tarihi taş köprüler karşılıyor. Zamana karşı ayakta sapasağlam kalan bu köprüler size o günün insanlarının hayal gücünü ve mimariyi ne kadar zorladığını düşündürür. Burada bir çay kahve molası verebilirsiniz, derenin huzur verici sesi sizi sakinleştirecektir.
Bu ufak molanın ardından biraz bozuk ve dar olan 3 kilometrelik yol var önünüzde dileyen bu yolu yürüyebilir dileyen aracı ile gidebilir. 3 kilometrelik kalan yolu da bitirdikten sonra artık yaya yolu sona eriyor ve tabanvay devreye giriyor inanın biraz antreman yapmadığınız için kendinize kızacaksınız.
Aracınızı bırakıp asma köprüden derenin karşı tarafına geçiyorsunuz ve biraz düz biraz dik biraz merdivenli yürüyüş hızına bağlı 20 ile 30 dakika arası sürecek bir patikayı yürüyorsunuz. Yürüyüşün sonun da bir “Vay bee” dediğinizi duyar gibiyim.
- Mençuna Şelalesi hikayesi
Şelale, Arılı ve Küçükköy sınırları içerisinde bulunduğundan her iki köy de bir dönem şelalenin hangi köye ait olduğu üzerine tartışmış. Mençuna ne demek diye merak ettiyseniz Lazca’da Mençu kelimesi hissedar anlamına gelmekte. Na eki ise yer anlamında. İki kelime bir araya gelince Hisseli Yer anlamında oluyor.
Mençuna Şelalesi ‘nde ne yapılır?
Mençuna şelalesi 2 bölümden oluşuyor birinci bölüm 80 metre yükseklikten dökülüyor mevsime göre sakın ya da hırçın diyebiliriz bu ilk parçanın önünde 200 metrekarelik bir havuzu var ben şahsen birçok kez soğuk suyun tadını çıkardım.
2. Parça ise 10 metreden dökülen kısım bu kısmın devamında artık dere ile birleşiyor. Şelale etrafında kamp yapmak olanaksız çünkü kamp için düz bir alana sahip değil ayrıca dar bir vadinin içinde kalıyor. Şelaleye yakın konaklama için mençuna dağ evleri diye bir tesis var dilerseniz burada konaklayabilirsiniz. Bu şelaleyi ziyaret edecekseniz size tavsiyem rahat kıyafetler ve ayakkabılar tercih etmeniz yoksa keyifli bir keşif olmayabilir.
Ayrıca o kadar yürüdükten sonra bence insanın canı bir serin su da ferahlamak ister o sebeple hazırlıklı gidebilirsiniz. Bir de mevsiminde asma köprünün hemen dibinde kestane ve süt mısır satan çocuklar oluyor dilerseniz onlardan yolluk yapabilirsiniz.
Mençuna Şelalesi kamp alanı
Mençuna Şelalesi ve Çifte Köprüler’de kamp yapabilirsiniz. Şelale yakınlarında tuvalet ve elektrik ihtiyacınızı giderebileceğiniz cafeler ve tesislerde bulunmakta.
Yorum ekle