Muratlı Köyü yolu Doğu Karadeniz‘e düşen herkesin mutlaka görmesi gereken gezi rotalarından biri. Yemyeşil doğası ve akarsuların tüm cazibesini sergilediği manzarasıyla, Gürcistan sınırındaki bu saklı cenneti araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, sizin için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve kaleme aldı.
Muratlı Köyü gezi rehberi
Merhaba sevgili seyahat severler sizinle en uçlarda olan diyarları paylaşmayı ayrı bir seviyorum. Bu yazımda sizlerle Türkiye / Artvin – Gürcistan sınırındaki, Müslüman bir gürcü köyü olan Muratlı köyünü anlatacağım. U şeklinde bir bölge düşünün etrafından dere akıyor ve bu derenin diğer tarafı başka bir ülkenin toprakları. Muratlı ya da eski adı ile Maradit köyü.
Kelimelerin yine kıfayetsiz kaldığı bir yer desem azdır. Artvin ilinin Borçka ilçesine bağlı bir köy Muratlı nüfusu yaklaşık 300 civarı kalabalık olmayan her bireyin sülale adı ile anıldığı çok tatlı insanların yaşadığı buram buram karadeniz kültürü kokan bir köy. Burada geçireceğiniz birkaç gün ömrünüze ömür katar.
Muratlı Köyü nerede ve nasıl gidilir?
Artvin sınırları içerisindeki Muratlı Köyü’ne en rahat ulaşım şekli araba kiralama. Dilerseniz Yolcu360‘tan Artvin araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz. Hopa araç kiralama seçenekleri de mevcut. Uçakla geleceklere Trabzon Havalimanı araç kiralama tekliflerine göz atmalarını tavsiye ederim.
Navigasyon cihazınızı açıp yola çıktığınızda, Hopa sahilinden ayrılıp önce Borçka ya oradan da Muratlı Köyü’ne gidiyorsunuz. Yol üzerinde sizi çok güzel manzaralar bekliyor. 2005 yılında inşa edilen Muratlı Barajının suları altında kalan Karşıköy size bir an da Halfeti’deymişsiniz hissi veriyor.
Karşıköy cami minaresi ve çay fabrikası bacası baraj gölünün ortasında boy gösteriyor. 700 hanelik Karşıköy yüzlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilip fotoğraflanıyor. Göl kıyısında bulunan sandallarla gezinmeniz mümkün. Bu yol manzarasını geri de bırakıp Borçka ilçesine 17 kilometre mesafede bulunan Muratlı köyüne varıyoruz.
Köye vardığımız da benim ilk dikkatimi çeken şey bağları bahçeleri oldu. Bu bahçelerde bu dağ köyünde yaşayan insanların ne denli çalışkan olduğunu anlayabiliyorsunuz. Mısır, çay, fındık, kivi, fasulye ve birçok meyve ağacı sizi karşılıyor. Mis gibi karadeniz kokuyor yeryüzü ve elbet farklı bir kültürün sıcaklığı.
Köyün girişinde bulunan Muratlı Tarihi cami sizi karşılıyor. 18. yy. ortalarında inşa edilen bu ahşap dokulu cami tarihi ahşap motifleri ile sizi hoşnut edecektir. Bunun yanı sıra caminin yanın da bulunan kaymakamlık binası, aslına bakılırsa bu yapıya bina demek içimden gelmiyor çünkü ateş tuğlası ve ahşaptan inşa edilmiş bu yapı o kadar naif duruyor ki içinizde ayrı bir güzellik yeşeriyor.
Muratlı Köyü’nün başka bir meziyetti de arıcılık, Maradit kestane balı ile ünleniyor. Köyün eski adı olan Maradit kelimesinin gürcü dilinde iki manası bulunuyor; ilki büyük geniş düzlük çayır çünkü Maradit yaklaşık 5 kilometrelik bir düzlüğe sahip, ikincisi ise şarap yapılan küp manasına geliyor. Bu cennetten parça köyün halkı 93 harbi sırasında muhacir olarak değişik illere göç ediyor.
Bursa, İznik, Sakarya, Ordu, Samsun vb. illere giden Maradit’lilerin bazıları muharebe bitimin de dönerken bazıları ise o şehirler de kalmaya devam etti. Emekli nüfusu ağırlıklı olan bu sakin köy huzurlu bir hafta sonunu size garanti eder. Köyün kahvesinde insanların sohbeti ise sizi ayrı bir mest eder. Tavla oynayan gönlü güzel bu insanlara zaman kaybetmeden hemen yancı olun bir de onlardan dinleyin Maradit Köyü’nü. Gezginkz der ki; doğa ile kalın doğa da kalın.
GÜZEL MEMLEKETIM,,!!
GÜZEL MEMLEKETIM,,!!