Yolcu360 Blog
dav
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Şavşat : Karadeniz’in kış bahçesi / Yavuzköy / Artvin

Şavşat : Karadeniz’in kış bahçesi / Yavuzköy / Artvin

Şavşat kesinlikle Karadeniz Bölgesi’nde kış mevsiminin en güzel yaşandığı seyahat rotalarından biri. Adeta beyaz bir gelinlik giymiş gibi manzaralarıyla bu güzel gezi noktasını sizler için yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı…

Şavşat ‘ın en güzel köşesi: Yavuzköy

Hemen hemen tüm insanlar kışın en güzel hediyesinin kar olduğunu düşünürler ve o bembeyaz  örtünün verdiği huzuru sanırım hiçbir şey vermez. Bizim ülkemizde kış dendi mi belli başlı yerler gelir akla ziyaret için ama ben bu kez size ezber bozan bir yerden bahsedeceğim.

Artvin’in sessiz sakinliği ile ün yapmış Şavşat ilçesi… Sizin için Şavşat’la beyaz örtüsü üzerindeyken tanıştım, bu güzel ilçenin yanı başındaki Yavuzköy’e aşık olmamak ne mümkün. Bugün size denizlerden uzakta ancak masallarda olabilecek bir yeri Yavuzköy’ü (Mamanelis) anlatacağım.

Bu köy 2000 yıldan fazladır bir yerleşim yeri. Halkı Ahıska türkleri ve Ermenilerdir. Yavuzköy’e bağlı 10 mahalle bulunmaktadır. Yavuzköy; Şavşat ilçe merkezine 7 kilometre mesafede kurulmuştur. Köy en güzel seyir terasından seyredilir, biz gittiğimizde kıştan dolayı hava erken kararmıştı.

Kar yağışı ve sisin altında Yavuzköy bana merhaba diyordu. 1930’larda Sahara savaşında köy halkının gösterdiği azim ve yardımlardan dolayı Mamanelis olan köyün ismi  Yavuzköy olarak değişmiştir. Yavuzköy’ün denizden yüksekliği yaklaşık 1600 rakımdır; bu bol oksijen, temiz hava ve sağlık demektir.

Şavşat ‘a nasıl gidilir?

Şavşat Artvin’e 70 Ardahan’a 45 kilometre mesafede bulunuyor. Eğer Hopa Borçka Artvin güzergahından gidecekseniz bu yolculuğu asla unutmayacağınızı söyleyebilirim. Dilerseniz Yolcu360‘tan Artvin araç kiralama seçeneklerini değerlendirebilirsiniz. Hopa üzerinden gidecekseniz Artvin Hopa araç kiralama fiyatlarına da göz atabilirsiniz…

Oralar güvenli midir acaba diye içinizden geçirmenize hiç gerek yok çünkü Şavşat’ın güvenliği ve huzuru tescillenmiş. Şavşat ilçesi bir Cittaslow yani sakın şehir bölgesidir. Temizliği insanların güler yüzlülüğü yardımsever oluşu hemen fark ediyor. Şavşat’ta evimdeymişim gibi hissettiren sevgili fotoğraf sanatçısı Aylin Köroğlu’na ayrıca teşekkür ederim. Bölge hakkında bize inanılmaz bilgiler kattı.

Şavşat ‘ta ne yenir?

Yolunuz Karadenize düşsün ama en derinine bu bölgeyi sizin için keşfe devam edeceğim ama şunu söyleyebilirim siz de Yavuzköy’ü ziyaret etmekte benim gibi geç kalmayın. Uzaklar da bir yerler de unutulmuş cennet gibi bir yer desek ancak olur. Karadeniz’in bu güzel kış bahçesine geldiğinizde Şavşat Evi’nde bir demlik çay ve silor yemeyi ihmal etmeyin.

Doğu Karadeniz’e daha önce gelmişseniz mutlaka rastladığınız bir lezzettir Silor. Gürcü Mutfağı’ndan geldiği rivayet edilir. Özellikle Artvin’in yöresel yemekleri arasında sayılır. Bir çeşit mantı diyebiliriz Silor için. Muhteşem bir lezzeti vardır ve soğuk havalarda bir demlik çayla içinizi sıcacık yapacaktır. Bir başka gezi noktasında buluşmak üzere… Gezginkz der ki Doğa ile kalın doğa da kalın.

1 yorum