Kapadokya’nın en büyük yerleşim yeri olan Ürgüp binlerce yıllık tarihi geçmişi bünyesinde barındırıyor. Kapadokya’nın büyülü yerlerinden biri olan Ürgüp her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Ürgüp gezilecek yerler, Ürgüp ulaşım ve araç kiralama gibi detayları bu yazıda bulabilirsiniz. Bu yazı; Ürgüp gezilecek yerler listeniz için seyahat rehberiniz Yolcu360 tarafından hazırlandı.
Nevşehir Ürgüp gezilecek yerler
Ürgüp birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı için tarihi ve doğal güzellikleri ile sizlere eşsiz bir manzara sunuyor. Bizans döneminde dini bir yer olarak kullanılan Ürgüp, İstanbul ve Kudüs’ü birbirine bağlayan İpek yolu üzerinde bulunuyor. Nevşehir Ürgüp seyahatinize peri bacaları yerine sizi üç güzeller ile başlayacaksınız. Ürgüp gezilecek yerler listenizi adım adım tamamlarken, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait izlerin arasında kendinizi tarihin içerisinde bulabilirsiniz. Hazırsanız Ürgüp Kapadokya için yolcuğa başlayalım…
Ürgüp Vadileri
- Kızılçukur Vadisi
Güneşin batışını izlemek için Kızılçukur Vadisine gitmenizi şiddetle öneririz. Kızıl tüf kayalardan oluşan vadi güneşin batmaya başlaması ile birlikte inanılmaz bir görüntüye bürünüyor. Taşınabilir sandalye, yemeğiniz ve içeceğiniz ile birlikte güneş batmadan yerinizi hazırlayıp, keyifli anların tadını çıkarın.
- Üzengi Vadisi
Çok sayıda kilisenin bulunduğu vadi meyve ağaçları ile çevrelenmiş durumda. Vadide yürürken dalından koparıp meyve yemek size bambaşka bir mutluluk verecektir.
- Pembe Vadi
Ürgüp peribacaları‘nın toplandığı ve birer canlıya benzetildiği Pembe Vadi, güneş batarken size renk cümbüşünden oluşan bir görüntü sunuyor. Burada gezip, peribacalarına bakarken hayal gücünüzün ne kadar geniş olduğuna inanamayacaksınız.
Ürgüp Kiliseleri
Ürgüp’te birçok kilise bulunmaktadır. Sizler için birkaç tanesini derledik. Kızılçukur Vadisinin hemen girişinde bulunan Üzümlü kilise aslında oyulmuş bir kaya parçası. Kilisenin binlerce yıl önce kesişler tarafından kullanıldığı düşünülüyor. Bir başka durak ise Üzengi Vadisindeki kiliseler. Vadi girişinde sizi Alakara kilisesi ve hemen ardından Aziz Basilios Kilisesi karşılayacak. Mustafapaşa yolu üzerindeki 11. yüzyılda yapılan Pancarlık kilisesi ise oldukça etkileyici. Kilisede balık ve ekmeklerin çoğalması, müjde, ziyaret gibi incilden resmedilen sahneler bulunmaktadır. Oldukça iyi korunmuş olan duvar resimleri ve yeşil freskleri ile kilise mutlaka Ürgüp gezilecek yerler listenizde yer edinmeli. Görülmesi gereken diğer kiliseler:
- Keşlik Manastırı
- Balkan Kiliseleri
- Cemil Köyü Kiliseleri
- Hallaç Manastırı
Ürgüp’de görülmesi gereken diğer yerler
- Fıratkan ve Mazı Yeraltı Şehri
Ürgüp Göreme yolu üzerindeki kilise, yatakhane, mutfak, depo gibi birbirine tüneller ile bağlanmış alanlardan oluşan bir yapı. Değişik bir yapı olduğu için turistler tarafından oldukça ilgi çekmektedir. Benzeri olmayan bir yapı olduğu için Ürgüp Göreme gezilecek yerler listenize eklemenizi öneririz. Ürgüp’e 18 km uzaklıkta bulunan Mazı Yeraltı Şehri ise Erken Roma ve Bizans dönemine ait izler taşıyor. 8 kattan oluşan yeraltı şehrinin 4 girişi bulunmaktadır. Ürgüp’e gitmişken yeraltı şehrini mutlaka gezmelisiniz. Yeraltı şehrini gezdikten sonra Nevşehir Göreme araç kiralama fırsatlarına göz atarak, Göreme’yi daha detaylı gezebilirsiniz.
Sarıhan Kervansarayı
1217 yılında yaptırılan kervansaray Selçuklu mimarisine ait izler taşımaktadır. Selçuklular tarafından yaptırılan son han olduğu için sultan hanlarının sonuncusu olarak adlandırılmaktadır.
- Ürgüp Müzesi
1971 yılından beri hizmet veren müze mamut fosili, deniz ürünleri fosili, Roma ve Bizans dönemlerine ait eşyalar, çeşitli medeniyetlere ait sikke ve madalyalar ile sizi tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Girişi ücretsiz olan müze için yaz ve kış için gezi saatleri değişiklik gösteriyor. Gitmeden önce giriş saatlerini kontrol etmenizde fayda var.
- Ortahisar Etnografya Müzesi
Kapadokya’ya özgü yaşam tarzının, kaya evlerinin yapımının, yöreye ait gelenekler gibi yerel detayların canlandırma biçimi ile gösterildiği müze bölgenin ilk etnografik müzesi olma niteliğini taşıyor. Ürgüp gezilecek yerler listenize eklemeniz gereken bir yer.
Göreme açık hava müzesi
Göreme tarih ile doğal güzelliklerin karışımından oluşan muhteşem bir yer. Burada en sevilen yerlerin başında bulunan Göreme Açık Hava Müzesi’dir. Nerdeyse her kaya bloğunun oyularak ibadet merkezi ve yaşam alanı oluşturulması hayranlık verici. Öyle ki her yeri kayalara oyulmuş kiliselerle çevrili Kapadokya’da yaklaşık 350 adet oyma kilise bulunuyor. Bunların en özelide Göreme’de bulunuyor.
Burası M.S. 4. yy ile 13.yy arasında yoğun olarak manastır hayatına ev sahipliği yapmış. Öyle ki bu topraklar manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak biliniyor. Bölgedeki manastır hayatı 1.000 yıl kadar sürmüş. Kayseri Piskoposu Aziz Basil’in bölgeye gelerek öğretileri yaymaya başlayarak Manastır hayatını başlatmış. Göreme Açık Hava müzesinden bağımsız yolun karşı tarafında yer alan Tokalı kilisesi mutlaka görülmeli. İçerisindeki fresklerin yüzyıllar geçmesine rağmen hala duvarlarda yerini alması kiliseyi özel yapıyor.
Bu küçük kilise büyük bir tarihi değerdir. Ayrıca açık hava müzesinde Elmalı kilisesi, Aziz Basileus kilisesi, Yılanlı kilise, Karanlık kilise, Çarıklı kilise ve Aziz Barbara kilisesi görülmeye değerdir. Öyle ki kiliselerde Hristiyanlığın ilk dönemlerinde kullanılan geometrik süslemelerle fresklerdeki Hz. İsa ve İncil’den betimleler Göreme Açık Hava müzesi 1985 yılından beri Unesco Dünya Mirası listesinde yer alıyor.
Müzenin ilk girişinde Rahibeler manastırı bulunmakta. Kız öğrencilerin eğitim gördüğü şapeli, kilisesi, mutfağı ve yemekhanesi bulunan 7 katlı komplekstir. Buranın hemen karşısında erkekler için yapılan Rahipler manastırı bulunmaktadır. Erkek öğrencilerin okulunda görülecek sadece bir iki oda ayakta kalmayı başarabilmiş. Bu muhteşem doğa güzelliğini görmelisiniz. Göreme Açık Hava Müzesi Nevşehir il merkezine 13 kilometre, Çavuşin ile Ortahisar’a 3 kilometre ve Göreme’ye 2 kilometre uzaklıktadır. Göreme Açık Hava Müzesini müze kartınız ile ücretsiz ya da 30 TL ücret ödeyerek ziyaret edebilirsiniz. Türkiye’nin en özel yerlerinden olan Açık hava müzesi haftanın her günü açıktır.
Ürgüp balon turu
Kapadokya Ürgüp denilince gezerek güzelliklerini görebileceğimizi düşünüyoruz. Ancak şehre kuş bakışı bakınca bütün bir şehrin güzelliğini keşfediyoruz. Her şeyin birbiriyle uyum içerisinde olduğu, ahenkli bir manzara ile karşılaşıyoruz. Gün ağarmadan kalkıp, balon turuna çıkmak sizi düşündürmesin. Kızılırmak, vadiler, dereler ve kaya evleri uyumlu bir şekilde iç içe geçmiş. 45-60 dakika arası süren balon turları ile hayatınızda her zaman şahit olamayacağınız bir manzara ile karşılaşacaksınız.
Ürgüp ulaşım
Ürgüp nerede? diye merak edenler için Nevşehir’in 20 km uzaklıkta bulunduğunu belirtmemiz gerekiyor. Dolayısıyla, hava yolunu tercih eden gezginlerimiz Nevşehir Havalimanı üzerinden Ürgüp’e doğru yola çıkacaklardır. Nevşehir Kapadokya Havalimanı araç kiralama veya Nevşehir araç kiralama hizmetlerinden faydalanıp, ulaşımınızı rahat ve konforlu bir şekilde sağlayabilirsiniz.
Otobüs yolculuğunu tercih ederek Ürgüp’e ulaşan seyahat severlerimiz Nevşehir Ürgüp araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak, Ürgüp macerası için kendilerine kolaylık sağlayabilirler.
Bölgede bir işletme var, Mizan Cave…
Aile olarak çalıştıkları işletmelerinde doğal,samimi ve özenli tutumları,
İşletmenin temizliği,düzeni vb vb herşeyiyle gidip görülmesi gereken bir yer.Tümüyle tavsiye ediyorum.Büyük firmaların yönlendirmeleriyle , bize çizdikleri proğramlarla yavan bir tatildense,düzeyli,dinamik, samimiyet dolu insanları tanımayı tercih ediyorum.