Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Asit Yağmurundan Nasıl Korunulur? | İnsanları Ve Araçları Nasıl Etkiler?

Asit Yağmurundan Nasıl Korunulur? | İnsanları Ve Araçları Nasıl Etkiler?

Asit yağmurları ne yazık ki kimyasalların atmosfere karışmasıyla birlikte bugün ve gelecekte çok sık karşılaşılabilen durumlardan biri. Peki kimyasal yağmur neden olur ve asit yağmurundan nasıl korunulur? Asit yağmuru insanları ve araçları nasıl etkiler? İşte kimyasal yağmur ile ilgili merak edilen soruların cevapları…

Asit yağmuru nasıl oluşur?

Asit yağmurları, fosil türü yakıtların atıklarının doğal su döngüsüne karışması neticesinde oluşur. Kömür ve petrol benzeri yakıtların yakılmasıyla atmosferde kükürt azot vb. içeren gazlar birikmeye başlar. Bu gazlar havadaki su buharıyla birleştiğinde kimyasal tepkime meydana gelir. Bu tepkimeyle sülfürik asit ve nitrik asit damlaları asit yağmuru olarak tabir ettiğimiz yağış türüne dönüşür. Güneş ışığı da bu tepkimelerin hızını artırmaktadır. Yeryüzündeki sular güneşin etkisiyle ısındığında buharlaşarak yükselir ve atmosfere karışır. Böylece yükselen nemli havadaki su buharı yeniden sıvı durumuna geçer. Bunlar da bulutları oluşturur. Söz konusu bu bulutlar kimyasal partiküllerle birleştiğinde asit yağmuruna sebep olurlar.

Peki asit yağmurundan nasıl korunulur?

Asit yağmurlarından en çok etkilenen ormanlar ve tarım alanlarıdır. Bu yağışlar toprağın yapısındaki magnezyum ve kalsiyum gibi elementleri yıkayarak derinlere işlemesine sebep olur. Bunun sonucunda ağaçlar ve diğer bitkiler topraktan yeteri kadar faydalanamaz ve kururlar. Mevcut yetişen bitkiler de sağlığa zararlı gıdalar haline dönüşürler.

Göllere ve akarsulara düşen asit yağmurları, sudaki asit dengesini bozar ve balıkları etkiler. Balıkların bu durumdan etkilenmesi besin zinciri yoluyla diğer canlılara da sıçrar. Havada bulunan sülfat solunum yoluyla alınmakta ve bronşit, astım, kanser gibi çeşitli hastalıklara neden olduğu da bilinmektedir.

Asit yağmurlarından yağış anında korunmanın tek yolu kapalı ortamda kalmaktır. Asit yağmuruna yakalanmanız halinde ise direkt etkileri ile karşılaşmazsınız. Kimyasal yağmur içerdiği kimyasal yoğunluğa bağlı olarak uzun vadede kansere kadar varabilecek rahatsızlıklara sebep olabilir. Ancak bu istenmeyen durumun yaşanma olasılığına dair net bir oran yoktur.

Asit yağmurları araçlara arabalara zarar verir mi?

Asit yağmurlarının tarihi binalara ve taş yapılara, mermer zeminlere zarar verdiği bilinmekle birlikte arabalara ve araçlara doğrudan bir zararları görülmemektedir. Yoğun kimyasal içeren asit yağmurlarının araçların boyasına zarar vermesi olasıdır ancak böyle bir asit yağmurun görülmesi afete sebep olacaktır. Yani bir dolu yağışı, asit yağmurundan çok daha fazla aracınıza zarar verir.
Bununla birlikte asit yağmurlarının gözlemlendiği yerlerde araçların camlarında bazı lekeler görülür. Bu lekelerin temizlenmesi için tavsiye edilen yöntem sirkeli suyla camların silinmesidir. Eğer sirkeli su işe yaramazsa, cam restorasyonlarında kullanılan özel solüsyonlarla bu lekeler sıkıca ovalanarak giderilebilir.

Yorum ekle