Amasya Kalesi hakkında bilgi arayanlar buraya! Amasya Kalesi nerede, Amasya Kalesinin tarihçesi ve daha fazlası için okumaya devam edin…
Amasya Kalesi
Türkiye’nin Kaleleri yazı dizisine Amasya Kalesi ile devam ediyoruz. Türkiye’de gezilecek kale çok. Tarihi kaleleri keşfederken yolumuz Türkiye’nin en güzel şehirlerinden birine düştü: Amasya’ya…
Amasya Kalesi Hakkında Bilgiler
Amasya, çok özel bir şehir. Amasya hakkında gizemli şeyler de var ama şehrin önemi şöyle özetlenebilir:
- Dünyanın en eski ve en önemli coğrafyacısı ve coğrafya biliminin öncüsü Strabon, Amasyalı.
- Dünyada bir ırmak kenarına kurulmuş olan ve tarihi dokusunu büyük ölçüde koruyan nadir kentlerden biri.
- Osmanlı saltanatının en önemli padişahları, Amasya’da sancağa çıkmış.
- Ülkemizde ve dünyada türünün nadir örnekleri olan pek çok mimari eser bu şehirde ve iyi korunmuş olarak duruyor.
- İnanç turizmi açısından çok değerli yapılara sahip. Hatta köylerinde bile Anadolu Selçuklu döneminden kalma türbeler var.
- Dünyanın en iyi elması burada yetişiyor (Amasya elması, özel bir tür olarak literatüre geçmiş bir elmadır)
- Bugün değilse de geçmişte şarabıyla ünlüdür.
- Divan edebiyatının ünlü eseri Ferhat ile Şirin’in hikayesindeki kent Amasyadır.
- Amasya Mumya Müzesi, eşsiz bir tarihi bilgi sunar.
- Türkiye’deki en iyi müzecilik anlayışını bu kentteki müzelerde görebilirsiniz. Kentin müzelerinin başarısı, Amasya turizmine büyük katkı sağlamıştır.
- Türkiye tarihindeki en büyük tarihi eser kaçakçılığı 1990’larda Ayşegül Nadir’in Amasya Müzesinden çaldığı Teşup Heykelciği olayıdır.
- Dünyanın en eski ve tıp bilimin en önemli cerrahlarından biri olan Avrupa’da cerrahi alanındaki kaynakların öncüsü olarak bilinen Cerrahiyet’ül Hanniye isimli eserin sahibi hekim Şerefettin Sabuncuoğlu Amasyalıdır ve tüm tedavi yöntemlerini burada bugün Şifahane adıyla bilinen yerde uygulamıştır.
Gelelim Amasya Kalesine…
Amasya Kalesi, Yeşilırmak’ın kuzeyindeki Harşena Dağında yer alıyor. Amasya Kalesinin tarihçesi de M.Ö. 4 yüzyıla dayanıyor. Vaktiyle içerideki alanın mermerle kaplı olduğuna dair metinler var ama kalıntı yok. Ünlü coğrafyacı Strabon da bu kale içinde yaşamış. Kaleyi bıraktığı eserinde detaylıca anlatmış. Kalenin arka kısmı yani dağa yaslanan tarafı Kızlar Sarayı olarak bilinen bölgedir.
1146 yılında Selçuklu Sultanı Amasyayı aldı. Bundan sonra kale içine cami, hamam yaptırmış ve kaleyi de onartmıştır.
Osmanlı döneminde tam 150 yıl boyunca şehzadeleri, onların hizmetkarlarını ve eşlerini ağırlamıştır. Amasya Kalesi, tamamı restore edilmek üzere çalışılan nadir kaleler arasındadır.
Amasya Gezisi ve Amasya Araç Kiralama Fiyatları
Amasya’dan araç kiralamak için yolcu360.com ana sayfasını kullanabilirsiniz. yolcu360.com ile Amasya araç kiralama fiyatlarına bakabilir, fiyatları ve araç özelliklerini karşılaştırabilirsiniz. Amasya uygun fiyatlı araba kiralama sonucu için hızlıca araştırma yapabilirsiniz. Ayrıca yolcu360.com/blog sayfasındaki içerikleri takip ederek Amasya’da gezilecek yerleri, Amasya hakkında, Amasya’da ne yenir gibi soruların yanıtlarını da bulabilirsiniz.
Add comment