Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Yunt Dağı / Yunt Dağı Tarihi / Manisa

Yunt Dağı / Yunt Dağı Tarihi / Manisa

Spil Dağı’nın eteklerine kurulu olan Manisa, geçmiş dönemde Magnesia veya Magnesia ad Sipylum olarak bilinirmiş. Ege bölgesi‘nin ikinci büyük şehri olan Manisa, Gediz Ovası‘nın da verimli topraklarına sahip. Şehzadeler Şehri olarak da anılan kent, verimli toprakları, zengin tarihi geçmişi ve dağları ile ön plana çıkmakta. Yunt Dağı ise belki de Manisa’nın en gözde yerlerinden biri. Yunt Dağı tarihi denilince akla gelen Yunt Dağı’nın Antik Hazinesi: Aigai, dağa ayrı bir gizem katmakta. Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, tarihe yakından tanıklık eden ve doğal güzellikleri ile ön plana çıkan bu şehri gezmeye ne dersiniz? Hazırsanız Manisa gezi rehberi kapsamında Yunt Dağı gezi yazısı Yolcu360 ekibi tarafından sizler için yazıldı.

Yunt Dağı ve çevresi

Dağ, İzmir ve Manisa illeri sınırları içerisinde yer almakta olup oval bir şekle sahip. Dağ kenarlarından vadiler ve sel yatakları ile ayrıldığı için üstünde yükseltileri 1000 metre civarında olan yuvarlak tepeler yer almakta. Dağın üzerinde bir de volkanik bir plato bulunmakta. Dağın en yüksek yeri ise gri renkli andezitlerin yayıldığı hafif dalgalı bir düzlükten meydana gelmekte. Yunt Dağı nerede / Yunt Dağı hangi ilimizdedir diye merak ediyorsanız, Yunt Dagi haritası‘na baktığımızda Manisa ili içinde Yunus Emre ilçesinde olduğu görülmekte. Yunt dağı rakımı (Nemrut Tepe)ise 1074 metre. Antik Çağ’da Yunt Dağları’nın eski adı Aspordenon olarak bilinirmiş. Helenistik dönemde Pergamon Krallığı egemenliği altındayken dağın üzerine Filetairos tarafından Ana Tanrıça olan Kybele adına büyük bir tapınak yaptırılmış. Manisa turu için yola çıktıysanız, Obasya Yunt Dağı tarafında konaklayabilirsiniz. İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama olanaklarından faydalanarak, 52 km sonra buraya ulaşım sağlayabilirsiniz.

Yunt Dağı Manisa

Yunt Dağı nasıl oluşmuş sorusunun cevabı ise bir kaç formasyonun art arda gerçekleşmesinin bir sonucu diyebiliriz. Dağ aglomera, kretase arazisi kireç taşı, marn, çört, grovak, şeyl, tüf, konglomera ve kum taşı ardalanmasından meydana gelmiş. Yörede Yunt dağı şelalesi de oldukça meşhur. Manisa Türkmen Şelalesi olarak da bilinen Manisa’nın doğal güzellikleri arasında yer alan bu yerde piknik de yapılabilirsiniz. Sakinliğin ve huzurun göbeğinde bir yandan yemek yerken bir yandan da dinlenebilirsiniz. Manisa araç kiralama hizmetlerinden faydalanarak doğa harikası olan bu dağı keşfedebilirsiniz.

  • Yunt Dağı antik hazinesi

Aigai Antik Kenti, on iki Aiolis kentinden biri. Antik kent, Manisa il merkezine 49 kilometre uzaklıktaki  Köseler Köyü yakınında bulunmakta. Antik şehir, Nemrut Kale olarak da anılmakta. Kentin içerisinde üç katlı agora, tiyatro, teras duvarlı stadyum, meclis binası ve Demeter Tapınağı gibi kalıntılar yer almakta.

Aigai Antik Kenti giriş ücreti: Ücretsiz

Manisa gezi rehberi

Manisa Spil Dağı

Eğer yolunuz şehzadeler şehrine düştüyse, Manisa gezi rehberi yazımıza göz atmanızı öneririz.

  • Muradiye Camii

Ünlü mimar Mimar Sinan tarafından tasarlanmış olan Muradiye Camii 1583-1585 yılları arasında, 3. Murat’a ithafen bir külliye olarak yapılmıştır.

  • Sultan Camii

Kanuni Sultan Süleyman’ın annesi ve Yavuz Sultan Selim’in eşi Ayşe Hafsa Sultan tarafından, 1522 yılında bir külliye olarak yaptırılmış.

  • Sardes Artemis Tapınağı

Lidya’nın başkenti ve tarihteki ilk ve en önemli ticaret yolu olarak bilinen Kral Yolu’nun başlangıcı olan Sardes Artemis Tapınağı’nı ve buradan çıkarılan materyallerin bazılarının sergilendiği Manisa Etnografya Müzesi’ni gezmenizi öneririz.

  • Manisa’nın doğal güzellikleri

Spil Dağı gezi rehberi adlı yazımıza bakarak Spil Dağını keşfedebilir, Kuladokya Peri Bacaları ve Karagöl Tabiat Parkı gibi parkları gezebilir ve ağaçların altında dinlenebilirsiniz.

Manisa'da keşfedebileceğiniz diğer noktalar

Yolcu360 Blog

1 comment

  • Yunt Dağı, Manisa gezilecek yerler açısından mutlaka görülmesi gereken çok güzel bir. Ben gittim çok beğendim. Sizde gitmelisiniz.