Yolcu360 Blog
nemrut dağı, taş heykeller, kafa heykelleri, Türkiye'deki açık hava müzeleri
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Türkiye’deki Açık Hava Müzeleri: En Etkileyici 4 Müze!

Türkiye’deki Açık Hava Müzeleri: En Etkileyici 4 Müze!

Türkiye’deki açık hava müzeleri listesiyle sizi göz kamaştırıcı, tarihi bir yolculuğa çıkarıyoruz. Tatiliniz için deniz, güneş ve kum üçlüsüne zevkli bir alternatif arıyorsanız bu tarihi lokasyonlar tam size göre. İşte Anadolu’nun zengin kültürüne tanıklık edebileceğiniz Türkiye’deki açık hava müzeleri!

göreme açık hava müzesi, türkiye'deki açık hava müzeleri

Türkiye’deki Açık Hava Müzeleri: 1 – Göreme Açık Hava Müzesi

Göreme ören yerinin tarihi M.S. 2. yüzyıla uzanıyor. O tarihlerde din adamları kaya bloklarında inzivaya çekilirmiş. 4. yüzyıl ile 13. yüzyıl arasında ise Göreme bölgesi manastır görevini görmüş. Bu nedenle Göreme Açık Hava Müzesindeki birçok mağaranın içerisinde kilise ve şapeller var. 

Bu eşsiz bölgede Elmalı Kilise, Kızlar ve Erkekler Manastırı, Karanlık Kilise, Yılanlı Kilise’yi görebilirsiniz. Nevşehir, Göreme’ye gitmişken masalsı görünümü ile tüm Kapadokya’yı da keşfedebilirsiniz. Kapadokya’da gezilecek yerleri anlattığımız Mükemmel Kapadokya Turu başlıklı yazımızı okuyarak gezi planını yapmaya başlayabilirsiniz.

peribacaları, avanosGöreme’ye Ne Zaman Gidelim?

Göreme’de karasal iklim hakim. Yani yazın güneş altında yürümemek, kışın da üşümemek için bahar aylarını tercih edebilirsiniz. Haftanın tüm günleri açık olan müze, yazın 18.15, kışın ise 19’da kapanıyor. 

kapadokya gezilecek yerler, kapadokya yeraltı şehirleriGöreme Açık Hava Müzesi Nerede, Nasıl Gidilir?

Göreme kasabası Nevşehir’e 13 km uzaklıkta. İstanbul – Göreme arası 736 km, Ankara – Göreme arası 295 km, İzmir – Göreme arası ise 824 km. Kayseri ve Nevşehir’de havalimanları var. 

Ancak Kayseri Havalimanı Göreme’ye 72 km, Nevşehir Havalimanı ise 14 km mesafede. Havalimanı aktarmaları ile vakit kaybetmeden dilediğiniz gibi gezebilmeniz için araçla yolculuk yapmanızı öneriyoruz. Yolcu360’ı ziyaret ederek araç kiralama seçeneklerini öğrenebilir ve konforlu bir yolculuğa adım atabilirsiniz.

Kapadokya Gezilecek Yerler: Mükemmel Kapadokya Turu

Hattuşaş Asker Rölyefleri

Türkiye’deki Açık Hava Müzeleri: 2 – Hattuşaş Antik Kenti

Bu açık hava müzesi önerisi Arkeoloji tutkunlarına özel. Hititlerin Başkenti Hattuşaş, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alıyor. Tarihi 3500 yıl öncesine dayanan Hattuşaş Antik Kenti’nde çivi yazılı tabletleri görebilirsiniz. Ayrıca Büyük Tapınak, Hiyeroglifli Oda ve Büyükkale Saray Kompleksi’ni inceleyebillirsiniz.

hattuşaş antik kenti, hititler, türkiye'deki açık hava müzeleriHattuşaş’a Ne Zaman Gidelim?

Çorum, Orta Karadeniz’in içlerinde yer alıyor. Hattuşaş’ta ilkbaharda yağış, kışın kar ile karşılaşabilirsiniz. Yazın ise İç Anadolu iklimi etkisi ile sıcak havalar görebiliyoruz. Hattuşaş’a gidebileceğiniz ideal mevsim ise halkın ‘sağır mevsim’ dediği sonbahar. Hattuşaş ören yeri her gün açık. Yaz döneminde saat 18’de, kış mevsiminde ise saat 17’de kapanıyor. 

Hattuşaş Antik Kentine Nasıl Gidilir?

Hattuşaş, diğer adı ile Hattuşaş Antik Kenti, Çorum’un Boğazkale ilçesinde yer alıyor. İstanbul Hattuşaş arası 645 km, Hattuşaş Ankara arası 193 km, İzmir Hattuşaş arası ise 796 km. Çorum’a uçak ya da otobüsle gidebilirsiniz. Ancak hatırlatalım: Çorum merkez ile Hattuşaş arası 87 km.

Çorum’dan Hattuşaş antik kentine en kolay nasıl gidilir?

Çorum’dan Hattuşaş’a gitmenin en pratik yolu, araçla kara yolunu kullanmanız. Çorum’da kiralık araç ihtiyaçlarınız için Yolcu360 internet sitesini ve mobil uygulamalarını kullanabilirsiniz.

türkiye'nin ilk açık hava müzesi, karatepe, aslantaş, osmaniye

Türkiye’deki İlk Açık Hava Müzesi: 3 – Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesi

Türkiye’nin ilk açık hava müzesi ile tanışın: Karatepe Aslantaş. Burası, M.Ö 8. yüzyılda Hititler döneminde bir sınır kalesi görevi görmüş. Günümüzde ise hem bir açık hava müzesi olarak gezilebiliyor, hem de kapalı teşhir salonu var. Karatepe Aslantaş, hem tarihi açıdan ikonik bir değere sahip hem de doğal güzelliklerle çevrili. Milli Parkın içerisinden geçerek ulaşabileceğiniz açık hava müzesi, Aslantaş barajı  ile çevrili. Burada hem doğal güzellikler hem de tarihi hikayeler sizi bekliyor. 

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesine Ne Zaman Gidelim?

Osmaniye Karatepe Aslantaş açık hava müzesini gezmek için en uygun mevsim ilkbahar. Bölgede tipik Akdeniz iklimi görüldüğünü aklınızda bulundurarak seyahat tarihini belirleyebilirsiniz. Karatepe Aslantaş müze ve örenyeri pazartesi hariç her gün açık. Yaz döneminde saat 19’da, kışın ise saat 17’de kapanıyor. 

Karatepe Aslantaş Açık Hava Müzesine Nasıl Gidilir?

Açık hava müzesi Osmaniye merkeze 34 km uzaklıkta. Osmaniye İstanbul arası ise 1055 km, Osmaniye’nin Ankara’ya mesafesi 586 km, İzmir Osmaniye arası uzaklık 984 km. Osmaniye’ye trenle, uçakla ya da otobüsle gidebilirsiniz. Osmaniye’yi de rahatça gezmek için araç kiralayarak özgürce yolculuk yapabilirsiniz. 

türkiye'deki ilk açık hava müzesi, aslantaş karatepe, osmaniye, hitit hiyeroglifleriTürkiye’deki ilk Açık Hava Müzesi Nerededir?

Türkiye’deki ilk açık hava müzesi Karatepe Aslantaş Milli Parkı, Osmaniye’de. Koruma altınaki milli parkta hem doğal güzellikleri hem de tarihi kalıntıları görebilirsiniz.

Türkiye’deki ilk Açık Hava Müzesini Kim Kurdu?

Türkiye’deki ilk açık hava müzesini ünlü Türk arkeolog Halet Çambel kurdu. Bilim literatürüne “Hitit hiyerogliflerinin çözüldüğü yer” olarak geçen Karatepe Aslantaş Höyüğü’nü kurucusu Halet Çambel, Türkiye’nin ilk açık hava müzesini kuran kişi unvanına sahip.

nemrut dağı, taş heykeller, kommagene krallığı, türkiye'deki açık hava müzeleri

Türkiye’deki Açık Hava Müzeleri: 4 – Nemrut Dağı Ören Yeri

Güneşin doğuşunu Helenistik Dönemden kalan anıtsal heykeller arasında izlemeye davetlisiniz. Evet, 8-10 metre yükseklikte görkemli Nemrut Dağı heykellerinden bahsediyoruz. Kommagene Kralının ataları için yaptırdığı heykeller ve mezarlar günümüze kadar gelmiş. Nemrut dağının zirvesindeki ören yerine gün doğumundan önce gidip muhteşem bir manzarayı seyretmenizi öneririz. 

Nemrut Dağı’na Ne Zaman Gidelim?

Mayıstan Kasım ayına kadar Nemrut dağında kar olduğu için, gezinizi bu tarihler dışında bir zamana planlamanızı öneririz. Mayıs ve Haziran ise Nemrut’u gezmek için en uygun aylar. Ancak sabaha karşı Nemrut dağına gidecekseniz hangi mevsim olursa olsun üşüyeceğinizi düşünerek hazırlıklı gidebilirsiniz. Nemrut Dağı Ören yeri Nisan ve Ekim ayları arasında haftanın her günü açık. Nemrut dağına en erken 04.00’da gidebilirsiniz. Saat 20.00 ise kapanış saatidir. 

nemrut dağı, türkiye'deki açık hava müzeleri, nemrut taş heykeller, kommagene krallığıNemrut Dağı’na Nasıl Gidilir?

Nemrut Dağı, Adıyaman’ın Kahta ilçesinde yer alıyor. Tarihi dağ, Adıyaman merkeze 71 km mesafede. Adıyaman İstanbul arası 1247 km, Ankara Adıyaman arası 761 km, İzmir Adıyaman arası ise 1223 km. Adıyaman’a uçak ya da otobüsle gidebilirsiniz. Adıyaman’dan Nemrut dağına çıkış için de araç kiralayabilirsiniz. Adıyaman Havalimanı araç kiralama seçeneklerini öğrenmek için Yolcu360’ı ziyaret edebilirsiniz.

Yorum ekle