Yolcu360 Blog
Osmaniye gezi rehberi

Osmaniye Gezi Rehberi

Osmaniye gezi rehberi mi arıyorsunuz? Osmaniye hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Osmaniye gezilecek yerler listesi ve daha fazlası için okumaya devam edin…

Osmaniye Gezi Rehberi

Ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nin doğu kesiminde yer alan bu güzel ilimiz hakkında araştırma mı yapıyorsunuz? Tarihi ve doğal güzellikleriyle ön plana çıkan Osmaniye ilimiz hakkında genel bir bilgi mi arıyorsunuz? Aradığınız çoğu şeyi bu yazımızdan öğrenebilirsiniz. Kısaca Osmaniye gezi rehberi.

Osmaniye Hakkında Genel Bilgiler

Osmaniye 522.175 toplam nüfusu ile ülkemizin Akdeniz Bölgesi’nin doğu kesiminde yer almaktadır. İlimizin doğusunda Gaziantep, güneyinde Hatay, batısında Adana ve kuzeyinde Kahramanmaraş illeri bulunmaktadır. 7 ilçesi bulunmaktadır, bunlar; Bahçe, Düziçi, Hasanbeyli, Kadirli, Sumbas, Toprakkale’dir. Osmaniye, Türkiye’nin 80.ilidir.

Milattan önceki çağlara kadar uzanan köklü tarihi boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Çukurova Bölgesi’nin en önemli yerleşim merkezlerinden olan Osmaniye; özellikle tarihi kaleleri ile öne çıkmaktadır ve bu nedenle “Kaleler Şehri” olarak adlandırılır.

Osmaniye’ye Ne Zaman Gidilir?

Osmaniye’nin iklimi, dağlık ve ovalık alanlarda farklılık göstermektedir. Yine de Akdeniz ikliminin karakter özelliklerini taşımaktadır. Osmaniye’de genel olarak yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir.Yıllık en düşük ortalama sıcaklık 18 derece, en yüksek sıcaklık ortalaması ise 42 derecedir. Kış ve sonbahar aylarında yağışlar diğer aylara göre daha fazla yer almaktadır. Yıllık ortalama yağış miktarı ise 767 metreküptür.

Osmaniye’de Gezilecek  Yerler Listesi

Osmaniye’nin doğal güzelliklerinin yanı sıra oldukça eskiye dayanan tarihi eserlerinin içinde bulunduğu gezilecek yerler; Karatepe  – Aslantaş Milli Parkı, Kadirli Ala Cami, Haruniye Kalesi, Kastaba – Hierapolis Antik Kenti, Kırmıtlı Kuş Cenneti, Şarlak Şelalesi olarak sıralayabiliriz.

Osmaniye-gezi-rehberi

Karatepe – Aslantaş Milli Parkı

Osmaniye’nin Kadirli ilçesinde, Ceyhan Nehri kıyısında yer almaktadır. 7891.5 hektarlık büyük bir alanı kapsar ve zengin bir bitki örtüsüne sahiptir. 1958 yılında koruma altına alınan Milli Park bölgesinde trekking, kamp ve piknik yapılabilir. Gerek şehir halkı, gerekse çevre il ve ilçelerden gelenler, yaz ayları çok hareketli geçer. Türkiye’nin ilk açık hava müzesi olan Karatepe Aslantaş Açıkhava Müzesi de Milli Park’ın içinde yer almaktadır.

Osmaniye-gezi-rehberi

Kadirli Alacami

Roma, Bizans ve Türk medeniyetleri özelliklerini taşıyan cami, Kadirli ilçesinin merkezindedir. 2.yüzyılın başında Romalılar tarafından manastır olarak yaptırılmıştır. 5.yüzyılda yapıya bir kilise ilave edilmiştir. Dulkadiroğlu Alaüddevle Bozkurt Bey’in oğlu Kasım Bey, kiliseyi babası adına camiye çevirmiştir. Adını Alaüddevle Mescidi adını vermiştir. Caminin üzerini de kurşunla kaplamıştır.

Haruniye Kalesi

Abbasi Halifesi’nin uç beyi Faraç Bey tarafından Harun Reşit adına 785-786 yıllarında yaptırılan kale, Osmaniye’nin Düziçi ilçesi, Kurtlar Köyü Dumanlı Yaylası’nda bulunur. Nurdağları üzerine yaptırılmış olan Arap kaleleri arasında önemli bir konuma sahiptir. Harun Reşit Kalesi; Bizans- Abbasi sınır çatışmalarında önemli bir üs olarak kullanılmıştır. 2010 yılında restorasyona geçilmiştir.

Kastabala – Hierapolis Antik Kenti

Osmaniye’nin 12 km kuzeybatısında, Cevdetiye – Karatepe yolu üzerinde, Kesmeburun, Bahçe ve Kazmaca köylerinin ortasında yer alan antik kent, Ceyhan Nehri yakınlarındaki küçük bir ovaya hakim konumdadır. Kastabala kentinin de yer aldığı Kilikia bölgesinden elde edilen yüzey buluntuları, MÖ 2000 ile Roma İmparatorluğu – Geç Roma dönemleri arasında tarihlenmiştir.

Kırmıtlı Kuş Cenneti

Kuşların göç yolları üzerinde bulunan bölge, göletleri, ağaçları, sazlıkları ve yarlarıyla; kuşların barınması, beslenmesi ve üremesi için çok uygundur. Kuş cennetinde, gece balıkçılı, alaca yalıçapkını ve İzmir yalıçapkını, nesli tehlike altında olan küçük ak balıkçıl, sığır balıkçılı, küçük balaban ve mahmuzlu kız kuşu, kızıl sırtlı örümcek kuşu, karabaşlı kiraz kuşu, saz delicesi, karabaşlı martı, Arap bülbülü, kızıl şahin gibi aralarında nesli tükenme riski bulunan 200’e yakın kuş türü bulunmaktadır.

Şarlak Şelalesi

Şarlak Şelalesi

Şarlak Şelalesi, Manavgat Şelalesi’nin bir minyatürü gibidir. Şelale,Kesiksuyu Çayı üzerinde yer alır ancak suyu Balıklar Deresi’ne dökülür. Etrafında sosyal tesislerin bulunmadığı bu doğal alan, bölgenin piknik için tercih ettiği alanlardandır. Çevresi maki ormanları ile kaplıdır.

Osmaniye Mutfağı

tavuk doldurma

Osmaniye bulunduğu coğrafi konum mutfağına da yansımıştır. Çukurova’nın bereketli toprağında yetişen tarım ürünleri ile birçok yemek yapılır. Bu yemeklerden bazıları; Bazlama, lahana sarması, etli kömbe, kaburga dolması, zorkun tava, tavuk doldurma, sıkma, yüksük çorbası, kabak çiçeği dolması, maluta gibi. Osmaniye’ye yolunuz düşerse bu lezzetleri tatmadan geri dönmeyiniz.

Osmaniye’de Alışveriş

Osmaniye ilimize ilk geldiğinizde alacağınız veya tadacağınız ilk ürün yer fıstığıdır. Burada bulunan seramik eşyaları satın alabilirsiniz.Yine Andız Tespihi, biblolar, kaşıklar ve Karatepe’de bulunan kök boya ile boyanmış kilimler satın alabilirsiniz.

Osmaniye gezi rehberi

Osmaniye’ye Nasıl Gidilir?

Osmaniye’ye karayolunun yanı sıra havayolu, demiryolu ve denizyoluyla da ulaşım mümkündür. Osmaniye terminali ve TCDD istasyonu şehir merkezinde bulunur.

İstanbul Osmaniye arası 1.023 km’dir. Osmaniye  İzmir arası 960 km’dir. Ankara Osmaniye arası da 555 km’dir.

Şehre rahatça ulaşım sağlamak için özel araç kiralamak isterseniz yolcu360.com ile aradığınızı bulabilirsiniz.

 

Yorum ekle