Yolcu360 Blog
elektrikli araç türleri, elektrikli araç çeşitleri, elektrikli araba çeşitleri, gri metalik renkli elektrikli otomobiller
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Otomotiv Dünyası > Otomotiv Haberleri > Elektrikli Araba Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Çalışırlar?

Elektrikli Araba Çeşitleri Nelerdir? Nasıl Çalışırlar?

Elektrikli araba çeşitleri nelerdir diye merak ediyorsanız, sizin için araştırdık.
Elektrikli arabalar, özellikle yüksek performansları ve çevreci yapıları ile dikkat çekiyor. Bu nedenle elektrikli araba türlerini, birbirinden farklarını ve öne çıkan noktalarını bir araya getirdik. 

elektrikli araba çeşitleri, tekerlek, wheel, araba dış kaplamaElektrikli Araba Türleri

Elektrikli araba türleri incelendiğinde BEV, FCEV veya PHEV gibi İngilizce kısaltmalar ile karşılaşılabilir. Tüm bu kısaltmalar aslında aracın çalışma prensibini açıklar. Dünyada halihazırda üretilen elektrikli araba türleri şöyle sıralanıyor: 

  • Bataryalı Elektrikli Arabalar(BEV)
  • Yakıt Hücreli Elektrikli Arabalar(FEV veya FCEV)
  • Hafif Hibrit Elektrikli Arabalar(MHEV)
  • Plug-in Hibrit Elektrikli Arabalar(PHEV)

Elektrikli araba çeşitleri olarak da adlandırılabilecek otomobillerin özellikleri ve öne çıkan noktaları ise şöyle açıklanıyor.

yolcu360 blog arama banner

Elektrikli Araçları Merak mı Ediyorsunuz? Yolcu360’tan Şimdi Kiralayın ve Deneyin!

Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 ile en son teknoloji kiralık elektrikli araçlara 1 dakikadan kısa sürede ulaşın. Mükemmel Misafir Merkezimiz ile her sorununuzda yanınızdayız 🙃 ✌️

elektrikli araç çeşitleri, elektrikli otomobil bataryası, grafikBataryalı Elektrikli Araba Nedir, Nasıl Çalışır?

İçerisinde batarya ve elektrik motoru bulunan araçlara bataryalı elektrikli araba adı veriliyor. Araç sadece bataryada depolanıp motora iletilen elektrik ile hareket ediyor. Elektrikli arabalar, sadece elektrik enerjisinden yararlandıkları için sıfır emisyon değerine sahipler. Yani kullanım sırasında karbon salınımına minimuma iniyor.

Elektrikli araçların çalışma prensibi ise bataryada depolanan enerjinin, elektrik motoruna iletilmesine dayanıyor. Elektrikli motor hareket edebilen rotor ve sabit stator adında iki farklı parçadan meydana geliyor. Elektrik akımı ile rotorun hareket etmesi sağlanıyor. Böylece elektrik enerjisi, hareket enerjisine dönüşür ve tekerlekler hareket ediyor. 

Elektrikli otomobillerin motorunun oldukça basit bir yapıda olması, yüksek verimlilikle çalışmalarına yardımcı oluyor. İçerisinde pistonlar, valfler veya supaplar gibi parçaların bulunmaması sayesinde aktarım sırasında kayıp minimuma iniyor. Böylece elektrikli araçlar eşdeğer segmentte yer alan benzinli veya dizel otomobillere göre yüksek performanslara, çok daha hızlı ulaşıyor.

Genellikle “tamamen elektrikli” olarak tanımlanan bataryalı elektrikli araçların en büyük eksi yönü ise şarj süresi. Bataryanın tamamen dolabilmesi için bazı araçların 8 saate kadar şarjda kalması gerekebiliyor. Yeni şarj teknolojileri ile %80 doluluk oranına ulaşmaları ise 20 ila 40 dakika arasında değişiklik gösteriyor.

elektrikli araba çeşitleri, yakıt hücreli elektrikli otomobil çizim, grafik, modelYakıt Hücreli Elektrikli Araba Nedir, Nasıl Çalışır?

Honda, Toyota ve Hyundai gibi Uzak Doğu kökenli markaların üzerinde çalıştığı teknoloji, hidrojen gibi maddelerin yakıt olarak kullanılabilmesini sağlıyor. Tıpkı benzinli veya dizel otomobiller gibi yakıt deposu bulunan yakıt hücreli araçlar (FEV), hidrojen gibi maddeleri tepkimeye sokarak elektrik elde ediyor ve bu şekilde elektrikli motor çalışıyor. 

Hidrojenli araba olarak da bilinen yakıt hücreli araçların temel çalışma prensibi ise şöyle: 

  • Depoda yer alan hidrojen yakıt hücresine iletiyor.
  • Atmosferde bulunan oksijen ile hidrojenin yakıt hücresinde buluşması sağlanıyor.
  • Hidrojen ve oksijen tepkimeye sokulup elektrik elde ediliyor.
  • Elde edilen enerji bataryalı elektrikli otomobillerde de bulunan elektrik motoruna iletiliyor.
  • Elektrik motorunda rotor ve stator gibi parçalardan yararlanılarak aracın hareket etmesi sağlanıyor. 
  • Ayrıca hidrojen ve oksijenin tepkimeye girmesi oluşan su buharı, egzoz vasıtasıyla tahsile ediliyor. 

Yakıt hücresi teknolojisi kısaca bir yandan bataryalı elektrikli, bir yandan da benzinli veya dizel motora sahip araçlara benziyor. Hidrojenli araçlar, elektrikli araçlar gibi kullanım sırasında minimum karbon salınımına sahip. Benzinli veya dizel araçlar gibi de depoları bulunuyor. Hidrojen dolum istasyonlarında dakikalar içerisinde depo tamamen doldurulabiliyor. 

Hidrojenli araçların dezavantajları ise yaygınlık oranı. Şu an için Türkiye ve diğer Avrupa ülkelerinde hidrojen dolum istasyonlarının sayısı oldukça az. Bu nedenle de araç sahipleri çok dar bir rotada seyahat edebiliyor. 

https://yolcu360.com/

Hafif Hibrit Araba Nedir, Nasıl Çalışır?

Hibrit sözcüğü sözlük karşılığı olarak melez demektir. Yani birden fazla şeyin karışımı ile meydana gelir. Otomotiv sektöründe hibrit dendiğindeyse benzinli ve elektrikli motorlara sahip otomobilleri ifade ediyor. HEV olarak kısaltılan hibrit otomobillerin yaygın olarak kullanılan iki versiyonu bulunuyor. Bunların başında da MHEV olarak kodlanan hafif hibrit arabalar geliyor. 

Hafif hibrit araçların içerisinde batarya, elektrik motoru, benzinli motor ve benzin deposu gibi parçalar bulunuyor. Araçlar elektrikli ve benzinli motorlar arasında geçiş yapıyor. Hafif hibrit otomobiller genellikle düşük hızlarda elektrik motorundan, ortalama hızlarda benzinli motordan ve yüksek hızlarda da her iki motoru kullanıyor.

Hafif hibrit araçların avantajı ise düşük yakıt tüketimidir. Çünkü MHEV’ler düşük süratlerde sadece elektrikli motordan yararlandıkları için yakıt tüketimi önemli ölçüde düşüyor. Hafif hibrit araçların dezavantajı ise bataryalarının küçük olmasıdır. Batarya büyük bir depolama alanına sahip olmadığı için kısa sürede biter ve araç sadece benzinli motoru kullanıyor. 

Son olarak hafif hibrit araçların içerisinde elektrik geri kazanım teknolojileri bulunuyor. Araç hareket halindeyken batarya şarj edilebiliyor. Yani elektrikli araçlar gibi dışarıdan şarj edilmesine gerek kalmıyor. Eğer düşük yakıt tüketimi ile öne çıkan MHEV araçları merak ediyorsanız, Yolcu360 aracılığı ile kiralayabilir ve elektrikli motorun gücünü hissedebilirsiniz.

mercedes plug-in hibrit, hybrid elektrikli otomobil, araç, arabaPlug-in Hibrit Araba Nedir, Nasıl Çalışır?

Plug-in hibrit, dışarıdan da şarj edilebilen arabalara verilen isimdir ve PHEV şeklinde kısaltılıyor. Tıpkı MHEV’ler gibi içerisinde elektrikli ve benzinli motorlar var. Ancak bataryaları, MHEV araçlara göre çok daha büyüktür. Bunun dışında çalışma prensibi açısından herhangi bir fark yok. 

Plug-in hibrit araçların en büyük avantajı, hafif hibrit araçlara göre bataryasının çok daha büyük olması ve sadece elektrik motoruyla hareket edebilmeleridir. Dezavantajları ise elektrikli araçlara göre verimliliklerinin daha düşük olmasıdır. 

Son olarak PHEV araçlar, kendilerini tıpkı MHEV araçlar gibi şarj edebiliyor. Fakat bataryaları çok büyük olduğu için bu tek başına yeterli olmuyor. Bu nedenle de elektrikli araçlar gibi dışarıdan şarj edilmeleri gerekiyor.

Türkiye’de elektrikli araç kullanmayı düşünüyorsanız, bir tane haber videosunu sizinle paylaşıyoruz.

Elektrikli araba çeşitleri içeriğimiz sonuna geldik. Konu hakkında söylecekleriniz varsa, yorumlara bekliyoruz!

Yorum ekle