Yolcu360 Blog
rpt
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Tunca Vadisi gezi rehberi : Abja Piji ‘de doğayla kavuşma / Rize

Tunca Vadisi gezi rehberi : Abja Piji ‘de doğayla kavuşma / Rize

Tunca Vadisi muhteşem tabiatıyla sizleri yeşilin büyüsüne çağıyor! Araç kiralama seçeneklerinden yararlanarak, Doğu Karadeniz‘in en güzel manzaralarından birine sahip olan Rize ilinin bu eşsiz keşif rotasını sizler için gezgin yazarımız Elif Omput gezdi gördü ve yazdı!

Tunca Vadisi

Şimdi biraz durun ve kendinizi Abja Piji’de suyun serinliğine bırakın. Tunca beldesi (Dutxe) Karadeniz’in parlayan huzur noktası olmaya aday diyebilirim. İlk anda bu bahsi geçen bölge size yabancı gelebilir ama 1 kez dahi olsa ekranlarda Tunca Vadisi ile karşılaşmışsınızdır. Eminim ki aranızda ki çoğu kişi “Formulaz Tahta Araba Yarışları” nı duymuştur; işte Tunca tam olarak bu yarışların yapıldığı yer.

Tunca Vadisi nerede ve nasıl gidilir?

Ardeşen ilçesine 20 kilometre mesafede bulunan bu belde de fazlası ile nefes alabileceğiniz Abja Piji tesisinden bahsetmek istiyorum sizlere. Gürül gürül akan tertemiz bir dere tarihi kesme taş ile yapılmış bir köprü ve Karadeniz mimarisi dikkatte alınarak inşa edilmiş bir tesis. Abja ( dere ) Piji ( ağzı ) bu güzel ve gönül doyuran tesis anlayacağınız üzerine Lazca’da dere ağzı manasına geliyor. İşletme ile Muhammet bey ilgileniyor.

Derin ve dar bir vadi içerisin de kalıyor. Bölge de konaklama tesisi bulunmuyor ama kamp atmak için oldukça uygun bir yer tesis açılalı henüz bir ay olmuş ama o kadar güzel ve özenle yapılmış ki doğaya ve çevreye uyumu inanılmaz güzel sizler için kısa bir video bırakacağım.

Yol asfalt olmakla oldukça dolambaçlı hep bir uçurum kıyısın da ilerliyorsunuz. Bu yolun da size ayrı bir keyif vereceğini söylemeden geçemeyeceğim. Yolcu360 ‘tan araziye uygun bir araç kiralama hizmeti alarak bu keyifli yolculuğun tadını çıkarabilirsiniz. Trabzon Havalimanı araç kiralama seçeneklerine ya da Rize araç kiralama fiyatlarına bakmadan yola çıkmayın.

Tunca Vadisi ‘ne ne zaman gitmeli?

Ardeşen ilçesine bağlı Tunca 1994 de belde olmuş nüfusu 3500 civarında yani anlayacağınız çokta küçük bir yer değil. Tunca beldesine bağlı 7 mahalle bulunmaktadır. Bunlar; Ada (Zendi), Esentepe (Xokvati), Konak (Nobağule), Merkez (Didiçoyi) ve Şenyuva (Xalikana) adında beş mahalle iken Bunlara daha sonra Düz (Perteti) ve Orta (Çirina) mahalle de eklenmiştir.

Tunca Vadisi

Sonbaharın ayrı ilkbaharın ayrı güzel olduğu Tunca henüz ziyaretçi akınına uğramadan onu keşfetmenizi tavsiye ediyorum. Sizlerle Laz diyarlarını keşfetmeye devam edeceğiz. Rize’nin en bakır ve en eski yerleşim bölgelerinden biri olan Tunca vadisi sizi bekliyor.

Rize'de keşfedebileceğiniz diğer rotalar

Yorum ekle