Yolcu360 Blog
Engin Günaydın 
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > İlginç bilgiler > Tokatlı Ünlüler Kimler?

Tokatlı Ünlüler Kimler?

Tokatlı ünlüler kimler? Tokat’tan ünlü çıkmış mı? Tokat’lı meşhur kişiler kimler? Tokat’ın yıldızları kimler? Engin Günaydın, Aziz Kocaoğlu ve diğerleri…

Tokatlı ünlüler kimler? Tokat’lı meşhur kişiler kimler? Tokat’ın yıldızlarına bi baktık…

Tokatlı Ünlüler Kimler?

Tokatlı ünlüleri merak mı ediyorsunuz? Bu ünlüler hakkında bilgi mi arıyorsunuz? Tokat’ın coğrafi konumunu, tarihini, meşhur yiyeceklerini, ilçelerine ilişkin bilgileri ve en önemlisi Tokatlı ünlüleri bu yazımızın içinde bulabilirsiniz. 

Tokatlı meşhur kişilere geçmeden önce Hacı Bektaş-ı Veli’nin “Alimler konağı, fazıllar yurdu ve şairler yatağıdır” dediği Tokat şehrini yakından tanıyalım 

Tokat Şehri Hakkında Genel Bilgiler 

Tokat, Karadeniz Bölgesi’nde yer alan bir şehirdir. Kuzeyinde Samsun, Kuzeydoğusunda Ordu, Güneybatısında Sivas yer alır. 12 İlçeden oluşan Tokat, 580 civarında köye sahiptir. Karadeniz’de yer almasına rağmen ilçelerinden 2 tanesi (Yeşilyurt ve Sulusaray) İç Anadolu’da bulunur. 

12 İlçesinden en büyük 2 tanesi Turhal ve Zile’dir. 

Tokat, salça karışımıyla hazırlanan Çemeni ve haşhaşlı, cevizli gibi seçenekleri olan Yoğurtmaç yiyeceği ile ünlüdür. 

600 bin civarında nüfusu bulunan Tokat, her türlü tarıma uygun ovalara sahiptir. Bunlardan birkaçı Niksar Ovası ve Kazova’dır. Yapılan araştırmalara göre, tarıma elverişsiz alanların oranı %1,9 olarak saptanmıştır. Yeşilırmak Havzası’nda yer alan Tokat, Türkiye’nin sayılı ormanlık bölgelerinden birisidir.  

Tokat’ın Tarihçesi 

Bereketli toprakların bulunmasından dolayı Tokat 6000 yıllık bir tarihe sahiptir. Tarih boyunca çeşitli adlar almıştır. Bunlardan birkaçı Comano Pontika, Evdoksia, Dokia ve Dokat’tır.  

Yapılan araştırmalar Tokat’ın tarihinin MÖ 5500’lü yıllara kadar dayandığını göstermektedir. Tokat, 14 beylik ve 5 devlete ev sahipliği yapmıştır. Tokat’ta: Danişmentlilere, Türkiye Selçuklularına, Romalılara, Bizansa, Perse, Osmanlıya ve Hititlilere ait eserleri görebilirsiniz. Bu yönüyle tam bir açık hava müzesidir. 

Evliya Çelebi, Tokat isminin Amalika kavminden olan “Dok-ad”dan geldiğini düşünmektedir. 

Tokat Şehrinde Gezebileceğiniz Yerler 

Tokat’ın gezilecek yerleri çok fazla olmasa da tarihi açıdan büyük bir geçmişe sahip olmasından dolayı gezinizde kültürel bir haz yaşayabilirsiniz. Mağaraları, Kalesi gibi yapıtlarıyla, Tokat kültürler arası bir ara bulucudur. Aşağıda gezilecek yerlerin listesini bulabilirsiniz. 

Tokat Ulu Camii, Komana Pontika Antik Kenti, Ballıca Mağarası, Tokat Kalesi, Yağıbasan Medresesi, Maşathöyük Çivi Yazıları, Pazar Kervansarayı, Taşhan Çarşısı, Koza Han ve Tokat Müzesi gezilebilecek önemli destinasyonlardır. 

Tokat Ulaşım 

Önemli Karayolları Tokat şehrinden geçmektedir bundan dolayı bütün illerden Tokat’a otobüslerle ulaşabilirsiniz. Tokat’a demiryoluyla ulaşım olmasa bile ilçelerinden Turhal, Zile ve Artova’dan demiryolu geçmektedir. Ayrıca günlük belli saatlerde seferler düzenleyen, Tokat Havaalanı’ndan İstanbul ve Ankara’ya ulaşabilmekte mümkündür. Tokat’a gezi amaçlı, akraba ziyareti ya da iş için gittiğinizde Tokat Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile şehri gezmek en konforlusu. Hem aracınız altında hem de şehre saatler süren bir yolcuk yerine uçakla bir kaç saatte ulaşmak…

Tokatlı Ünlüler 

Böyle bir tarihi zenginliği ve geçmişe sahip bu şehirden adını Türkiye’de ve dünyada duyurmuş birçok siyasetçi, oyuncu, iş adamı ve müzisyen çıkması hiç de beklenmeyen bir durum değildir. İşte Tokat doğumlu ünlüler

Kıvırcık-AliKıvırcık Ali 

1968 yılında Turhal’ın Erenli köyünde doğan Kıvırcık Ali, Aşık Ali adı ile bilinen halk ozanının oğludur. Kendisi Türk Halk Müziği sanatçısıdır. İlkokul mezunu olan Ali Özütemiz 1983 yılında İstanbul’a gelmiştir. Saz yapım atölyesinden çalışan Kıvırcık Ali katıldığı bir yarışmada birinci olmuştur. 

İlk profesyonel çalışması Nuri Yücel’in albümünde bağlama çalmasıyla başlamıştır. Kendi yapmış olduğu albümleri piyasaya sürmeyen Ali birçok sanatçının sanat yönetmenliğini yapmıştır. 1995 yılında arkadaşıyla “Grup Turnalar” adlı grubu kurmuş ve 2 albüm çıkartmışlardır. İlk solo albümü olan “Gül Tükendi Ben Tükendim” adlı albümü 1999 yılında çıkartmıştır. 2011 Yılının ocak ayında geçirdiği trafik kazasından dolayı hayatını kaybetmiştir. 

Engin Günaydın Engin Günaydın 

Bir Demet Tiyatro ile televizyon hayatına başlayan Engin Günaydın, 1972 yılında Tokat’ın Erbaa ilçesinde dünyaya gelmiştir. Türkiye’de tanınmasını sağlayan olay ise “Avrupa Yakası” adlı dizide “Burhan Altıntop” karakteri sayesindedir. Dizilerle birlikte bazı markaların reklam yüzü olmuştur. Türkiye Ekonomi Bankası, Artema, Garanti Bankası gibi markalarla çalışmıştır. Önemli film ve dizilerde de yer alan Engin Günaydın Muhteşem Yüzyıl, Galip Derviş, Hadi Uç Bakalım gibi dizilerde, Aile Arasında, İçimdeki Ses, Yeraltı, Nerelerdesiniz gibi filmlerde oynamıştır. 

Ayrıca En iyi Senaryo, En iyi erkek oyuncu, En iyi yardımcı oyuncu gibi ödüller almıştır. 

Seda SayanSeda Sayan 

1962 yılında dünyaya gelen Seda Sayan, Türkiye’nin ilk haftalık dergisi olan Seda Magazin’in editörüdür. Kariyer hayatına şarkıcı olarak başlayan Seda Sayan kariyerinin ilerleyen yıllarında oyunculuğa, spikerliğe ve sunuculuğa doğru kaymıştır. Birçok kanalda sabah programı, evlenme programı gibi programların sunuculuğunu üstlenmiştir. İkizler Firarda, Akasya Durağı, Yabancı Damat, Hababam Sınıfı gibi filmlerde ve dizilerde oynamıştır. Ayrıca 15’i geçkin albümü bulunmaktadır. Son olarak 2018 yılında O Ses Türkiye’de jüri üyeliğini üstlenmiştir. 

Murat Cemcir 

1976 yılında Tokat’ın Niksar ilçesinde dünyaya gelmiştir. Aslen Gürcü olan Türk sinema oyuncusudur. Çalgı Çengi, İşler Güçler, Düğün Dernek, Kardeş Payı, Ailecek Şaşkınız, Behzat Ç, Yeraltı gibi rekortmen dizi ve filmlerde oynamıştır. En yakın arkadaşı rolleri paylaştığı Ahmet Kural’dır. Film ve dizilerin yanı sıra bazı markaların reklam yüzüdür. 

Aziz Kocaoğlu Aziz Kocaoğlu 

1948 yılında Tokat’ın Erbaa ilçesinde dünyaya gelmiştir. Kendisi ün yapmış bir siyasetçidir. 2004 yılında başladığı İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni hali hazırda sürdürmektedir (2018). İlk ve ortaöğretimini Erbaa’da lise öğretimini İstanbul’da yapmıştır. Dokuz Eylül Üniversitesi İİBF’den mezun olan Aziz Kocaoğlu, yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi’nde İşletme bölümünde yapmıştır. 

 

Yorum ekle