Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Tazı Kanyonu / Bilgelik Vadisi / Antalya

Tazı Kanyonu / Bilgelik Vadisi / Antalya

Tazı Kanyonu göz alıcı manzarasıyla, yolu Antalya‘ya düşen herkesin gidip görmek isteyeceği gezi rotalarından.

‘’Bitti Patika

Uçurmun çevresinde ölüm sessizliği

Sen istedin.

Senindir bu patikadan ayrılma isteği.

Gezgin, hayatın söz konusu.

Şimdi sakin ol, ne olursun.

Tehlikede olduğuna inanırsan, bil ki kaybolursun

Uçurumlarını Sevenlerin Kanatları Olmalı’’

Friedrich Nietzsche şiiriyle  akıllara kazınan bu kanyonu hiç gördünüz mü?

Bilgelik Vadisi Antalya

Tazı kanyonunun bir diğer adı Bilgelik Vadisi olarak bilinmekte. Bilgelik Vadisi yeni keşfedilen bir kanyon. İnanılmaz bir manzara ile bizi karşılayan Tazı Kanyonu, birçok yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret edilmekte. Bilgelik Vadisi hakkında bilgi verirken tehlikeli bir yer olduğunu ve dikkatli bir şekilde hareket dilmesi gerektiği belirtmek isterim. Çünkü kayalıklar sivri uçlu çatlak kayalıklar ve yükseltisi de yaklaşık 400 metredir. Bu özellik aynı zamanda birçok ziyaretçiyi kendine çekiyor. Doğa yürüyüşleri, kaya tırmanışı, rafting ve düğün çekimlerinin vazgeçilmez tabiat alanı olan bu bölge binlerce ziyaretçiye kucak açıyor. Köprülü Kanyonda 14 kilometrelik parkurda rafting yapıp Selge Antik Kentini ziyaret edip Tazı Kanyonunda kamp yapmak için size binlerce neden sayabilirim.

Tazı Kanyonu’nda kamp yapmak

Bilgelik Vadisi kamp için biraz riskli bir alan olsa da kamp yapılacak alanların olduğunu da belirtmek isterim. Sadece uçurumun kenarı olduğundan dolayı geceleri rüzgârın şiddeti artabilir. Doğru ekipmanla gitmek çok önemli. Çadırlarınızın kazıklarını iyi çakın ve iplerini iyice gerdirin. Ateş için etrafta kuruyan odunları yakabilirsiniz. En yakın çeşme ise 200 metre kadar uzakta. Tazı Kanyonu Bilgelik Vadisi kamp alanını bu yerlere göre belirlerseniz sizin için daha uygun olur. Sürekli olarak ziyaretçi alan bir bölge olduğundan yol üstünde ve uçurumun kenarında kamp yapmanızı tavsiye etmiyorum. Uçurumun kenarında tavsiye etmememin bir sebebi de gece karanlıktan dolayı dengenizi kaybederseniz olumsuz sonuçların doğabileceği bir alan olduğundan dolayı zarar görebilirsiniz.

Fotoğraf çekmek için de aynı şekilde dikkat etmeniz gerek hem fotoğraf çeken hem de çekilen bastığı yerlere dikkat etmeli. Fazla riskli alanlara girmeden bu güzel manzaranın tadını çıkarmaya çalışın. Güzel anılarla güzel fotoğrafla dönmeniz dileğiyle.

Tazı Kanyonu nerede? / Bilgelik Vadisi nerede?

Antalya Tazı Kanyonu, sınırları Antalya Serik, Manavgat ilçeleri ile Isparta Sütçüler İlçesi arasında yer alan Köprülü Kanyon Milli Parkı içerisinde yer alır. Yol üstünde Köprülü Kanyon ve Selge Antik Kentine de uğrayabilirsiniz. Antalya Bilgelik Vadisi nasıl gidilir diye merak ediyorsanız, Köprülü Milli Parkının kuzey bölümünde Gaziler Köyü mezarlığına yakın bir bölgede bulunmaktadır. Gaziler köyü sapağından sonra toprak orman yoluna gidiliyor. Gaziler köyüne gelmeden solda avcılar tarafından tahrip edilmesine rağmen ayakta kalmış levhada Tazı Kanyonu için sola dönülecek işareti bulunuyor. Bu yazıdan sonra iki kilometrelik yol kalmış demektir. Yolu tarif etmek için kırmızı spreylerle ok işaretleri yapılmış. Yaklaşık 15 dakika gidildikten sonra hemen sağ tarafında da bizim ilkokuldaki kahverengi ahşap masalardan bir tane bulunuyor. Onun Sol tarafındaki patika yoldan Tazı Kanyonunu yayan devam etmek zorundasınız. 200 metrelik kısa bir yürüyüşten sonra uçurumun kenarına gelmiş olacaksınız.

Tabi bu yol tarifinden de anlayacağınız üzere en mantıklısı Yolcu360‘tan bir araç kiralayarak yola çıkmak. Bu sebeple Antalya Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atmanızda fayda var.

Tazı Kanyonu yol tarifine birebir uyarsanız, derin mi derin bir vadi ve bu vadideki Köprüçay nehrini seyretmek için gelebileceğiz en güzel seyir terasına gelmiş olacaksınız. O yükseklikten kendinizi suyun sesine vermenizi isteyeceğim. Düşmemeye özen göstererek, kontrollü bir şekilde gözlerini kapatın kendinizi suyun sesine ve serin serin esen rüzgâra bırakın.

Antalya gezilecek yerler

Tazı Kanyonu dışında Antalya gezi rehberi için önerebileceğim birkaç rota:

Damlataş Mağarası hikayesi ve nasıl keşfedildiğini merak ediyorsanız, mağaranın oluşumunun 15.000 yıl önceye kadar dayandığını söyleyebiliriz. Mağara uzun bir zaman önce deniz sularının kayaları aşındırması sonucu oluşmuş.Yine kireçli su damlalarının yerde birikerek donması, dikitleri oluşturmuş. Dikitlerin 1500 sene içerisinde oluşması ve günümüzdeki halini alması, doğanın inanılmaz emeğinin bir göstergesi olarak kabul edilebilir. Mağaranın ilk defa keşfedilmesi ise oldukça ilginç. 1948 yılında Damlataş Mağarası, vapur iskelesi inşaatında kullanılmak üzere taş ocağı olarak tespit edilen bu bölgede bir dinamit ateşlenmesi ile ilk kez keşfedilmiş.

Dünyadaki en iyi korunmuş antik tiyatrolardan biri olarak bilinen Aspendos tiyatrosu 12 bin kişilik. Theodoros’un oğlu Zenon tarafından tasarlanan tiyatro, devrin tanrılarına ve imparatoruna adanarak inşa edilmiş. Antalya turu için Antalya Side araç kiralama olanaklarından faydalanıp, Aspendos’a uğrayabilirsiniz.

Büyük olan salıncağın kendisi değil sallandığında aldığı mesafedir. İpleri zincirden ve 20-30 metre uzunluğunda bir salıncaktır sizi alır Antalya‘nın yaylalarında  gezdirip geri getirir ufak da olsa adrenalin duygusu hissetmenize neden olur. Antalya’nın Konyaaltı Sahili‘ne 16 km uzaklıktadır. Antalya Konyaaltı araç kiralama seçeneklerine göz atarak, buraya rahat bir şekilde ulaşım sağlayabilirsiniz.

Antalya gezilecek yerler

Yorum ekle