Yolcu360 Blog

Spoylerli Otomobiller

Spoyler, otomobil tasarım tarihinin ve otomobil mühendisliğinin en önemli buluşlarından biridir. Aracın hızlanmasına katkı sağlarken savrulmayı önlemek gibi müthiş bir görev üstlenir. Peki, otomobil tarihine geçmiş efsane spoylerli otomobiller hangi modellerdeydi, bi’ hatırlayalım mı?

Spoylerli Otomobil Marka Modelleri

  • Ford Escord RS Cosworth

Spoylerli otomobiller başında Ford geliyor. Dünya Ralli şampiyonası’nda mücadeleye devam etmek için Escord RS Cosworth’ü geliştirdi. Sierra Cosworth’ten bayrağı devralan Escord RS Cosworth’te de hafif eğimli kanat ve alt kısımda da büyük bir spoyler vardı.225 HP gücünde 2,0 litrelik turbo motora  sahip olan Escord RS Cosworth  spoyler ve çift katlı kanat olarak tasarlanmıştı ama yüksek maliyetinden dolayı da üretiminden vazgeçildi.1994’te makyajlı araçta devasa spoyler de artık yoktu.

Tarihte Kalan Otomobil Markaları

  • BMW 3.0 CSL Racing

Spoylerli otomobiller listesinin ikinci sırasında BMW var. 1971 ‘de üretimine başladığı 3.0 CSL modeliyle DTM’ye katılmak için homogolasyon gereği bu aracın yol versiyonunu geliştirdi.1973 ile 1975 yılları arasında üretilen 3.0 CSL’nin yol versiyonunu gövde kitleri, büyük spoyleri ve 206 HP gücünde 3,2 litrelik motoruyla 3.0 CSL’den ayrılıyordu. Batmobile ‘i andırdığı için Batmobile lakabını alan bu araçta iki tane spoyler vardı.Bu spoyler camın üstünde konumlandırılırken diğeri ise bagaj kapağının üstündeydi. Ancak büyük spoyler o dönemde Almanya’da yasak olduğu için aracın bagajı içerisinde müşterilere teslim ediliyordu. Bu parçayı araç sahipleri takıyordu.

Yeni BMW X7 İncelemesi | BMW X7 Özellikleri

  • Ferrari F40

Spoylerli otomobiller listesinin 3.sü Ferrari. 40’ıncı yılına özel olarak tasarladığı ve 1987’de tanıtılan F40 modelinde  470 HP gücünde 2,9 litrelik çift turbo V8 motor vardı. Hafif ve dengeli bir otomobil olması için alüminyum ve karbon parçalara sahip olan bu araçta devasa bir karbon fiber kanat vardı. İçe doğru hafif bir eğime sahip olan bu kanat yapısı da döneminin en büyük yenilikleri arasındaydı. Pininfarina tarafından rüzgar tünelinde tasarlanan aracın aerodinamik direnç katsayısı ise 0,34 Cd idi. Maksimum hızı 324 km/s olan F40, döneminin en hızlı seri üretim otomobiliydi.

Ferrari’nin Yeni SUV Model Aracı!

  • Lamborghini Countach

Spoylerli otomobillerin 4.sü ise Safkan bir spor otomobil olan Lamborghini Countach. LP400 model adı 1974’te üretilmeye başlandı. Maksimum hızı 260 km/s olan bu araçta 370 HP gücündeki 3,9 litrelik V12 motor görev yapıyordu. İtalyan üretici Countach LP400’ün sürüş özelliklerini iyileştirmek için süspansiyon ile fren sistemini ve lastiklerini yeniledi bir de dev bir kanat ekledi. Hava akışını hızlandıran eğimli bir iç yapıya sahip olan kanat eklendi. 1977’ de Countach LP400S’te görev yapıyordu. Bu dev parça sayesinde Countach LP400S’in performansında bir değişiklik olmadı ama sürüş güvenliği arttırıldı.

Lamborghini Aventador SVJ Xago Edition Özellikleri

  • Mitsubishi, Lancer Evolution VI

Tommi Makinen, Mitsubishi Lancer Evolution modelleri ile 1996’dan 1999’a kadar üst üste 4 defa WRC’de dünya şampiyonu oldu. Fin pilotun yarıştığı araçlardan biri olan ve 1999 ile 2001 yılları arasında üretilen Lancer Evolution VI, gövde kitleri kadar çift katlı spoyleriyle de dikkat çekiyordu. Alüminyumdan üretilen ve iç yapısı açılı olarak tasarlanan spoyler sadece bu araçta yer aldı.280 HP gücünde 12,0 litrelik turbo motora sahip bu araç Tommi Makinen özel serisiyle daha çok ünlendi.

2021 Mitsubishi Eclipse Cross Hazır!

  • Toyota Supra

Toyota’nın 1993’te üretimine başladığı dördüncü nesil Supra modeli devasa spoyleriyle de dikkat çekiyordu.Bu araçta 330 HP gücünde çift turbolu sıralı 6 silindirli motor görev yapıyordu. Maksimum hızı 250 km/s’de sınırlandırılan bu aracın220 HP gücündeki atmosferik motorunda ise spoyler yoktu. Bu aracın  maksimum hızı ise 241 km/s idi.

  • Porsche 911

Porsche 911’in öyküsü spoylerin gelişiminde referans bir otomobil olabilir. İlk kez 1973’te 911 Carrera RS 3.0 spoylerli olarak tanıtıldı Ardında 1975’te üretimine başlanan Porsche 911 Turbo’da  büyük bir spoyler vardı. Zaman içerisinde performansı artan ve hafifleyen 911 modellerinde spoylere ek olarak kanat kullanılmaya başlandı. 520 HP’lik  motoruyla 312 km/s’ye ulaşan güncel 911 GT3 RS’te  görev yapan spoylere ek olarak dövme alüminyumdan üretilen büyük bir kanat var. Bu devasa kanat , önceki nesline göre arka tekerleklere yüzde 40 daha fazla bastırma gücü uyguluyor. Yeni 911 Turbo S’te bulunan spoyler ise araç hızlandıkça açılarak kanat görevi görüyor ve bastırma kuvvetini yüzde 15 arttırıyor.

Porsche Taycan Turbo S Özellikleri Ve Fiyatı

  • Dodge Charger Daytone

Chrysler Grubu, NASCAR’DA yarışmak için Dodge Charger Daytone’yı geliştirdi. Homologasyon  gereği 500 adet üretilmesi gereken bu aracı Chrsyler mühendisleri  ile havacılık bölümü aerodinamik mühendisleri birlikte geliştirdiler. Charger Daytona’nın yol tutuş özelliklerinin arttırılması için rüzgar tünelinde yapılan testlerde sivri burun ve dev spoyler eklendi. Spoylerinin yüksekliği yarım metreden (58,5 cm) biraz daha fazlaydı.1969’da pazara sunulan Charger 500 hedefenen satış rakamına ulaşamadı. Tasarımı yeniden elden geçirilen aracın ön bölümü değişti ve 1970’de Plymouth Superbird Road Runner olarak üretilmeye başladı.390 HP gücünde 7,2 litrelik v8 motora sahip olan Superbird Road Runner ,toplamda 1.935 adet üretildi.

  • McLaren Senna

Geçtiğimiz yıl tanıtılan ve sadece 500 tane üretilen McLaren Senna’da iki kademeli devasa bir kanat yer alıyor. Karbon fiberden üretilen bu kanadın yüksek hızlarda 800 kg’a kadar bastırma kuvveti oluşturduğu belirtiliyor. Brezilyalı efsane Formula 1 yarışçısı Ayrton Senna de Silva’nın anısına üretilen bu araçta 800 HP gücünde 4,0 litrelik V8 motor var ve maksimum hızı ise 335 km/s.

  • Jaguar XJ220

Jaguar, Le Mans yarışlarında elde ettiği deneyimlerini XJ220 modeliyle caddelere taşıdı. Jaguar XJ220’nin arka bölümünde devasa bir spoyler vardı. Araca önden bakıldığında pek belli olmayan bu spoyler ,aslında XJ220’nin arkasını kaplıyordu. Hava akışını şekillendirerek aşağı kuvvet oluşturmasını sağlayan kanat ile havayı yönlendiren ve fazla hava akışını kesen spoylerin tasarımı araçla birlikte rüzgar tünelinde yapılan testlerde geliştiriliyor. Spoyler, genellikle fiber ya da termo lastikten üretilirken kanat ise alüminyum ya da karbon fiberden imal ediliyor.

Opel Manta Otomobilleri | Opel Manta Hakkında

Bir Dönem Hayalleri Süsleyen Spor Otomobiller 

Yorum ekle