Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Karadeniz’in incisi: Görele gezi rehberi / Giresun

Karadeniz’in incisi: Görele gezi rehberi / Giresun

Karadeniz’de gezi görülecek pek çok nokta var ancak bunların arasında Görele’ye ayrı bir parantez açmak gerekir. Giresun sınırları içerisinde yer alan Görele, hem doğasıyla hem de şehir düzeniyle size tam bir dinginlik sağlamayı vadediyor. Peki Görele’ye nasıl gidilir, nereler gezilir ve ne yenir? İşte size buram buram pide kokan bir gezi rehberi…

Görele’ye nasıl gidilir? Görele’nin adı nereden geliyor?

Giresun merkezine 63 km mesafede yer alan bu sahil beldesine ulaşmak için en makul tercih bir araç kiralamak. Görele’ye şehir merkezinden uygun fiyatlı kiralık araç edinip gidebilirsiniz. Bunun için Yolcu360’ın cazip fiyatlarına yola çıkmadan önce göz atmanızda fayda var. Giresun’un 16 ilçesinden biri olan Görele’nin adı, antik çağda bugünkü Eynesil kasabası çıkışında ‘Görele Burnu’ diye anılan, ‘Coralla/Koralla adlı şehirden gelmekte. Koralla zaman içerisinde Görele’ye nasıl dönüşmüş, varın orasını siz hesaplayın. M.S. 131’de Karadeniz kıyılarının idarecisi olan Arrianos’un Roma İmparatoru Trayan’a yazdığı mektupta ‘Coralla’ adlı yerleşim yerinden bahsedilmesi, beldenin tarihi ile ilgili en eski bilgidir. Yakın tarihe bakacak olursak, Görele 4 Aralık 1920’de Giresun’un müstakil sancak haline getirilmesine dair kabul edilen kanun tasarısıyla, Trabzon sancağından ayrılarak Tirebolu ile birlikte Giresun’a bağlı kaza merkezi haline getirilmiş.

Görele’de gezilecek yerler

Görele, eşsiz Karadeniz tabiatından nasibini almış beldelerden biri. İlçe merkezine 9 km uzaklıkta yer alan Dokuzgöz Milli Parkı, ismini sınırları içinde bulunan dokuz adet su kaynağından alıyor ve doğa yürüyüşlerini sevenler için ilk etapta gidilmesi gereken bir nokta olarak öne çıkıyor. Yayla tabiatına sahip Dokuzgöz; ormanlık alanlar ile kaplı. Dokuzgöz Milli Parkı’nda Orman Bakanlığı tarafından yapılan konaklama tesisleri de bulunuyor. Tabiatla iç içe bir tatil için Dokuzgöz Milli Parkını tercih edebilirsiniz.

Sis Dağı bir başka uğramanız gereken doğa harikası olarak karşınıza çıkacaktır. Yüksekliği 2182 metre olan dağ, sahile 40 km uzaklıkta ve merkezden 1.5 saatte ulaşılmakta.  Sis Dağı üzerinde yirmiyi aşkın oba bulunuyor. Obalar çevrede bulunan köy ve kasabaların adları ile anılmakta Sis Dağı’na ulaşım için en çok iki güzergah kullanılıyor. Bu güzergahlardan kiralık araç ile geçmek en mantıklı tercih.

Görele’de denize girilir mi? Girilmez olur mu hiç! Karadeniz’in incisi dememizin sebebi de bu zaten. Bu beldemiz her ne kadar Ege ya da Akdeniz gibi hamam suyu kıvamında sıcaklıklar sunamasa da denize girebileceğiniz plajlara sahip. Genel olarak plajların taş olduğunu söyleyebiliriz. Kum, Karadeniz şartlarında lüks bir talep olacaktır.

Bu sebeple rahat edeceğiniz bir şezlong ya da sandalye ile bu plajlara gelmekte fayda var. Deniz ise genel anlamda temiz.

Kemençe Müzesi, bu beldemizin bir başka ilginç noktası. Kemençe denince her ne kadar ilk önce akla Trabzon gelse de Giresun, kemençeyi oldukça sahiplenmiş gözükmekte. Yöresel ve tarihi pek çok kültürel mirasımızı bir arada bulabileceğiniz Kemençe Müzesi’nde sizi şaşırtacak pek çok detay bulacaksınız. Karadeniz’de olduğunuzu size sonuna kadar hissettirecek bu müzeye uğramazsanız çok şey kaçırırsınız.

 

Görele’de ne yenir?

Görele denince akla hemen pide gelir. Karadeniz pidesinin kendine has mayası ve kıvamı bu bölgede en lezzetli örneklerini sunuyor. Pideyi Antep ya da Hatay mutfağında tadıp sevdiyseniz Görele pidesi size biraz farklı gelebilir. Baştan uyarmakta fayda var. Bu pidenin hamuru, Güneydoğu’da yapılanlara göre bir hayli farklı. Peynirli, yumurtalı, sucuklu, kavurmalı her çeşit pideyi Görele’de bulmak mümkün. Pidenin lezzetli olabilmesini pide ustaları, fırının ısısından, pidenin servise sunulmasına kadar geçen sürede verilen emeğe bağlamaktalar.

Görele dondurması bir başka tatmadan dönmemeniz gereken lezzet. Köpük dondurması olarak da bilinen bu eşsiz tatlı size hazır dondurmaların lezzetini unutturacak. Kesinlikle denemeniz gereken Görele dondurmasını köşe başlarında bile özellikle yaz aylarında bulabilirsiniz. 1928-1930 yıllarında yapımı başlanan dondurma, babadan oğula geçen usta çırak ilişkisi sonucu iki aile sayesinde bu güne kadar değişime uğramadan günümüze kadar gelmiş. Üretim şekli tamamen organiktir, Türkiye genelinde en az olan dondurma özelliğini taşımaktadır. Dondurmada kullanılan gıda ürünleri ise civar köylerde hayvancılıkla uğraşan kişilerden toplanan süt, salep ve çöven kökü suyudur. Bunların dışında ilçede yöreye has kesme pasta ve helvalar da mevcut.

Son olarak bu beldemizin tarihte oldukça şiddetli geçen Osmanlı-Rus savaşlarına da şahit olduğunu belirtmemiz gerek. Şehitlik alanında , bu güzel toprakların sınırlarımız içerisinde kalması için kendini feda eden kahramanlarımızı ziyaret edebilirsiniz. 1916 Rus işgalinde katledilen 67 kişi için yapılan sembolik şehitlik alanı her ne kadar yapılaşmanın içerisinde hapsolmuş gibi gözükse de beldenin tarihini yansıtan önemli noktalardan biri olma özelliğini koruyor. İlçenin en önemli özelliklerinden biri de şehir planlamasının güzel oluşu. Geniş kaldırımlar ve sahile karşı dinlenebileceğiniz çardaklar, ilçeden keyif almanızı sağlayan önemli detaylar. Bir sonraki seyahat rotamızda buluşmak üzere…

 

4 yorum

  • Görele ve Trebolu doğu karadeniz sahilinde gezip gördüğüm en guzel yan yana iki ilçe. iki ilçe de dogu karadenizdeki binalar arasinda kaybolmayan ender ferah ve guzel yerler. İnsan kalitesii ve iletişimleri çok iyi. Kendinizi hiç yabancı gibi hissetmiyorsunuz.

  • Görele halkına tavsiyem , sakın bizim gibi şehrinizi betona boğmayın
    Eskiden şehrimiz cennetten bir bahçe idi şimdi ise cehenneme dönmüş ve boğucu bir hal almış durumdadır
    Her fırsatta şehir dışına atıyoruz kendimizi
    Aynı hataya düşmemenizi ve buna dikkat etmenixi tavsiye ederim

  • Karadeniz’in en güzel ilçelerinden. Dondurması , helvası , Çavuşlu ekmeği ve özellikle pidesiyle mideye de hitap ediyor. Kemençenin en eski tarihe sahip olduğu ilçe.