Dünya’nın eşsiz şehirleri arasında olan İstanbul, en önemli kültür kentleri listesinde de yer almakta. Doğa turizminin ve kültür turizminin bir araya gelerek oluşturduğu bu muhteşem şehir, muntazam bir tarih birikimine sahip. Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, geçmişe tanıklık eden birçok esere sahip. İstanbul Müzeleri, bu kocaman şehri tanımak ve anlamak için en iyi yöntemlerden biri. Araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, İstanbul’un tarihi ve kültürel değerlerini keşfetmek için İstanbul’da gezilecek müzeler rehberini Yolcu360 ekibi sizler için hazırladı.
İstanbul Müzeleri
- İstanbul Ayasofya Müzesi
Doğu Roma İmparatorluğu tarafından inşa edilen Ayasofya, başkentin en büyük kilisesi olarak katedral işlevi görmüş. Ayasofya Müzesi tarihi‘ne bakarsak Doğu Roma İmparatorluğu döneminde hükümdarların taç giydiği önemli ve kutsal bir yer.
Tarih boyunca kilise 3 kez inşa edilmiş. 360 yılında yılında yapılan birinci kilise, İmparator Konstantios tarafından inşa edilmiş. İmparator Arkadios’un karısı İmparatoriçe Eudoksia ile İstanbul Patriği arasında çıkan olaylar sonucunda patrik sürgüne gönderilmiş. Bunun üzerine 404 yılında halk ayaklanması çıkmış ve kilise yıkılmış. Patriğin mozaik tasviri ise Ayasofya’nın kuzey tymphanon duvarında yer almakta.
İstanbul turu için tıklayınız.
- İstanbul müzeleri : Ayasofya müzesi tarihçesi
415 yılında İmparator II. Theodosios tarafından ikinci kilise inşa edilmiş. İkinci kilisenin yıkılı ise daha da dramatik bir olay sonucu gerçekleşmiş. İmparator Justinianos’un 5. saltanatında aristokrat kesim ile esnaf ve tüccar kesiminin birleşmesi sonucunda Nika İsyanı çıkmış. 532 yılında bu kadar büyük bir halk ayaklanması sonucunda ikinci kilise yıkılmış. İkinci kiliseye ait kalıntılar; anıtsal giriş kapısına ait basamaklar, sütun kaideleri, süslü friz parçaları ve On İki Havari’yi temsil eden kuzu kabartmaları. Günümüz Ayasofya’sı olan üçüncü kilise ise İmparator Justinianos tarafından dönemin ünlü mimarları olan İsidoros ile Anthemios’a yaptırılmış. Kilise 537 yılında açılmış. Ayasofya mimarisi yapısı geleneksel bazilikal plan ile merkezi kubbeli planının birleştirilmesinden oluşmakta.
Ayasofya Müzesi giriş ücreti: Ayasofya Müzesi giriş ücreti 2019 yılı için 72 TL. 18 yaş ve altındaki Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı ve öğrenci olanlar müzeyi ücretsiz gezebilir. Müzekart geçerli. Ayasofya Müzesi Ziyaret Bilgileri ise kış döneminde 09.00-17.00 arasında, yaz döneminde ise 09.00-19.00 arasında Ayasofya gezilebilir.
Ayasofya Müzesi nerede diye merak diyorsanız, Fatih’in Cankurtaran Mahallesi içerisinde Ayasofya Meydanı üzerinde yer almakta. İstanbul araba kiralama için İstanbul Fatih araç kiralama hizmetlerini inceleyerek, Ayasofya müzesine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
İstanbul’un en iyi müzeleri
- İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi
İstanbul müzeleri arasında yer alan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi hakkında kısa bilgi vermek gerekirse, müze içerisinde M.S. 450-550 yılları arasına tarihlenen Büyük Saray Mozaikleri bulunmakta. Mozaikler beyaz zemin balık pulu tarzında işlenmiş. Mozaikler işlenen konular, günlük hayat ve doğa üzerine yoğunlaşmış. Örneğin, müzeyi gezerken kertenkele yiyen grifon, keçi sağan adam, testi taşıyan genç kız ve avcı kaplan mücadelesini gösteren mozaikler görürsünüz.
Büyük Saray Mozaikleri Müzesi giriş ücreti: Büyük Saray Mozaikleri Müzesi giriş ücreti 2019 yılı için 24 TL ve Müzekart geçerli. Büyük Saray Mozaikleri Müzesi ziyaret saatleri, yaz dönemi için 09.00-19.00 arasında. Kış döneminde ise 09.00-17.00 saatleri içerisinde müze ziyareti gerçekleştirilebilir. İstanbul müzeleri listesinde yer alan Büyük Saray Mozaikleri Müzesine nasıl gidilir sorusunun cevabı ise müze, Sultanahmet / Eminönü’nde yer almakta. Anadolu yakası üzerinden müzeyi gezmek için yola çıkanlar, Araç kiralama İstanbul için Ataşehir araç kiralama fırsatlarına bakabilirler.
- İstanbul Galata Mevlevihanesi Müzesi
Galata Mevlevihanesi Müzesi tarihçesi hakkında merak ettikleriniz varsa, merakınızı giderecek yanıtlar bizde:) 1975 yılında müze olarak açılan Galata Mevlevihanesi, Kulekapı Mevlevihanesi olarak da bilinir. Musiki ile bilimi bir arada yaşatan mevlevihane, topluma önemli katkılarda bulunmuş. Mevlevihaneler’de birçok kişi güzel sanatlar ve bilim alanında eğitim almış. Galata Mevlevihanesi hikayesi ise Mevlana‘nın torunlarından Sema – i Mehmet Dede tarafından mevlevi dergahı için yaptırılmak istenmesi ile başlıyor. 1491 yılında Galata Mevlevihanesi’nin yapımına başlanmış. Yapıldıktan sonra depremlerden ve yangınlardan etkilense de restorasyon çalışmaları ile hala ayakta.
Galata Mevlevihanesi Müzesi giriş ücreti: Galata Mevlevihanesi Müzesi giriş ücreti 2019 için 14 TL . Müzekart ile ücretsiz girebilirsiniz. İstanbul’a il dışından gelip İstanbul müzeleri gezi rehberi kapsamında burayı gezmek istiyorsanız, İstanbul oto kiralama için İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanabilirsiniz.
İstanbul Müzeler turu
- İstanbul Aya İrini Anıt Müzesi
Aya İrini gezi rehberi için Aya İrini Kilisesi tarihi ve Aya İrini Kilisesi mimari özellikleri en çok merak edilen sorular arasında. İstanbul müzeleri listesinde inanç turizmi konusunda en önemli eserlerden biri. Aya İrini Kilisesi, Bizans İmparatorluğuna ait mimari yapısı ile ön plana çıkıyor. Kilisenin yapımı M.S. 320’li yıllara dayanmakta. 532 yılında büyük bir ayaklanma sonucunda yakılmış. 535’li yıllarda yeniden inşa edilmiş. Tek Atriumlu Kilise olma özelliğine sahip olan Aya İrini apsisi üzerinde Tevrat’a ait ‘Yeryüzünde yaptığı iyi işlerle cennet mekanına yükselişini sağlayanın adı tanrı’dır’ yazısı bulunmakta. İstanbul müzeleri için Aya İrini Kilisesi giriş ücreti: Aya İrini Kilisesi giriş ücreti 2019 yılı için 36 TL. Müzekart ile ücretsiz giriş yapabilirsiniz.
Aya İrini Kilisesi nerede / Aya İrini Kilisesi nasıl gidilir: Araç ile E5 yolu üzerinden Eminönü rotasını takip ederek Sultan Ahmet tabelası yönünden devam etmelisiniz. Fatih’in Cankurtaran Mahallesi’nde bulunan kilise için aracınızı Sultan Ahmet’e park edebilirsiniz.
İstanbul Müzeler rehberi
- İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi
Çocuklarınızı mutlaka götürmeniz gereken 5 müze arasında yer alan Topkapı Sarayı, 3 Nisan 1924 yılında müze olarak kullanılmaya başlanmış. Topkapı Sarayı tarihi ve Topkapı Sarayı özellikleri o kadar zengin ki, İstanbul müzeleri kapsamında burayı mutlaka gezmenizi öneririz. Topkapı Sarayı’nın yapılış tarihi 15. yüzyılın ikinci yarısı. 1460-1478 tarihleri arasında yaptırılan saray, Osmanlı padişahlarına ve saray halkına 19. yüzyıl ortalarına kadar ev sahipliği yapmış. Topkapı Sarayı’nda saltanat hazinesi, kutsal eserler ve imparatorluk arşivleri saklanıyormuş. Topkapı Sarayı’nın planı ise saray hizmetkarlarının ve devlet adamlarının kullandığı daireler, hükümdarın kaldığı bina ve köşklerden oluşmakta.
Topkapı Sarayı bölümleri ise Bâb-ı Hümâyun, Bâbüsselâm ve Bâbüssaâde adlı üç ana kapı, dört avlu, Harem, Hasbahçe (Gülhane) ve bahçeler. Topkapı Sarayı en belirgin özelliği ise binaları, çinileri ve tabiatla iç içe geçmiş yapısı. Topkapı Sarayı nerede: İstanbul müzeleri arasında en gözde yerlerden biri olan saray, Fatih’in Cankurtaran mahallesinde yer almakta.
İstanbul Topkapı Sarayı Müzesi harem bölümü, İstanbul müzeleri açısından gezilecek yerler arasında. Sultanların aileleri ile yaşadığı Harem Dairesi, 16. yüzyıl-19.yüzyıl başlarına kadar ki dönemin çeşitli mimari özelliklerini yansıtıyor. Harem binası planında üç yüzden fazla oda, iki camii, dokuz hamam, hastane, çamaşırlık ve koğuşlar var. Topkapı Sarayı harem giriş ücreti: Topkapı Sarayı harem giriş ücreti 2019 yılı için 42 TL.
- İstanbul Kariye Müzesi
Kariye Müzesi hakkında bilgi vermek gerekirse, kilisenin ilk adı Khora Kilisesi. Daha sonra isminin türkçe hali kullanılmaya başlanmış. Kilise, Doğu Roma Dönemi’nde 6. yüzyılda İmparator Justinianos tarafından yaptırılmış. Kariye Müzesi eserleri arasında Kariye Müzesi mozaikleri yer almakta. Kariye Müzesi mozaikleri tarihi 14. yüzyıla ait. Bu mozaik ve fresklerdeki derinlik, figürlerin hareket ve plastik değerleri oldukça iyi bir şekilde yansıtılmış.
Kariye Müzesi giriş ücreti 2019 yılı için 54 TL. Kariye Müzesi Ziyaret Bilgileri ise yaz dönemi için müze giriş-çıkış saatleri 09.00-19.00 arasında, kış dönemi için müze giriş ve çıkış saatleri 09.00-17.00. Araba kiralama İstanbul seçeneklerinden yararlanarak, İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarına göz atarak, İstanbul Müzeleri için konforlu bir keşif seçeneğini tercih edebilirsiniz.
Yorum ekle