Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Tiyatro Festivali | Türkiye Tiyatro Festivalleri

Tiyatro Festivali | Türkiye Tiyatro Festivalleri

Tarihi insanlık tarihi kadar eski olan tiyatro sanatı, yüzyıllardır insanların dikkatini çekmeyi başarmıştır. Geçmişte olduğu gibi günümüzde de tiyatro şenlikleri, günleri, tiyatro festivalleri sanatseverlerin ilgiyle bekledikleri günler oluyor. Farklı şehirlerden gelen misafir tiyatro ekiplerini görebileceğiniz fırsatlar yaratan bu günler sanatsal gelişimin önünü açtığı gibi sanatseverlere de farklı tarz tiyatro oyunlarını izleme şansı doğuruyor. Peki Türkiye’de yapılan tiyatro festivalleri hangileri, bu festivallerin içeriği nedir? Bu yazıda bu soruların cevaplarını bulabilirsiniz.  Sizde araç kiralama olanaklarını inceleyerek, Türkiye’deki tiyatroların tadını çıkarmaya ne dersiniz? Tiyatro festivali nedir? Türkiye’de hangi tiyatro festivalleri düzenleniyor? Türkiye tiyatro festivalleri listesi sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı. Tiyatro sevenler buraya… 🙂

Tiyatro festivali nedir?

Türkiye tiyatro festivali listesine geçmeden önde tiyatro festivali nedir, sorusuna cevap verelim. Ülkenin her yerinden farklı ekipleri, festivalin yapısına göre davet eden ve programında birçok tiyatro oyununu, söyleşilerini barındıran organizasyonlardır.  Tiyatro festivalleri yılın her zamanı bulunur fakat genellikle mart ayından sonra yapılır. Bunun nedeni genellikle ekiplerin oyunlarını 27 Mart Dünya Tiyatro Günü nedeniyle o günlere doğru hazır hale getirmesidir.

Tiyatro festivali için liste

  • Uluslararası İstanbul Tiyatro Festivali

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından organize edilen festival 1989 yılından bu yana yapılıyor. Türkiye’den ekipler dışında yabancı ekiplere de ev sahipliği yapan organizasyon genellikle Kasım ayında seyirciyle buluşuyor.  Bu festival her yıl Türkiye Tiyatrosu’na kazandırdıklarıyla çok önemli bir yerdedir. Kültürler arası bir bağa da olanak sağlayan festival, aynı zamanda genç sanatçılara eğitim imkanı da sunuyor. Festival programına İKSV’nin sitesinden ulaşmak mümkün. Oyunlar biletlidir.

Havalimanı araç kiralama için Yolcu360 araç kiralama sayfasına bakabilirsiniz.

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı Araç Kiralama Fiyatları Listesi ve İstanbul Yeni Havalimanı Araç Kiralama Fiyatları Listesi

İstanbul İllüzyon Müzesi hakkında detaylı bilgi almak için tıklayın.

  • Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali

Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat Vakfı(TAKSAV) tarafından her yıl Kasım ayıda “yaşanabilir bir dünya için sanat” sloganıyla sanatseverlerle buluşmaktadır. Kendine ait ödül töreni de olan festival birçok tiyatro oyununa ev sahipliği yapar. Oyunlara TAKSAV’ın sitesinden ulaşabilirsiniz. Oyunlar biletlidir.

Ankara araç kiralama için Ankara Esenboğa Havalimanı Araç Kiralama Fiyat Listesi için tıklayınız.

Beypazarı gezi rehberi için tıklayınız.

  • Ege Üniversitesi Tiyatro Topluluğu (EÜTT) Tiyatro Günleri

En köklü üniversite tiyatrosu ekiplerinden olan EÜTT her yıl Mayıs ayında yaklaşık 20 topluluğun katıldığı festivali başarıyla yıllardır sürdürmektedir. Oyunlara dışarıdan, öğrenci olmayanların da katılımı mümkündür. Oyunlar ücretsizdir. Koltuk numarası yoktur. Oyun saatinden 15 dakika önce gidilip sıraya girilmesi halinde oyuna girebilirsiniz. Ülkenin her yerinden gelen amatör ekiplere ev sahipliği yapan festivalde oyun sonrası söyleşiler sanatseverlerin güzel bir tartışma ortamı bulmasına olanak vermektedir. Genellikle Mayıs ayında yapılmaktadır.

İzmir araç kiralama için İzmir Adnan Menderes Havalimanı Araç Kiralama Fiyatları

İzmir koyları | İzmir plajları için tıklayınız.

Tiyatro festivalleri

  • ODTÜ Üniversitesi Tiyatro Şenliği

Türk tiyatrosuna kuşkusuz çokça katkısı olmuş bu şenlik 1960 yılından beri gerçekleşmektedir. ODTÜ oyuncuları ve ülkenin her yerinden katılan ekiplerle zengin bir sanat şölenine dönüşüyor. Amatör tiyatroların yenilikçi, deneysel tutumları seyirciyi farklı bakışlara taşıyor. Oyunlara katılmak ücretsizdir. Zamanı az çok değişse de genellikle Nisan sonu gibi yapılıyor.

Ankara oto kiralama için Ankara Çankaya’da kiralık araç fiyatları listesi

Ankara Yahşihan köyü gezilecek yerler için tıklayınız.

  • Uluslararası Adana Tiyatro Festivali

Sabancı Vakfı tarafından, 1998’den beri Adana’da düzenlenen festival birçok farklı ülkeden tiyatro ekibine yer vermektedir. Ödül töreni de düzenlenen festival her yıl 27 Mart Dünya Tiyatro Günü’nde başlar. Biletlere internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Adana Şakirpaşa Havalimanı araç kiralama seçenekleri ile festivalin ve Adana yemeklerinin keyfini sürün…

Adana tarihi yerler / Adana gezilecek yerler için tıklayınız.

  • Uluslararası Eskişehir Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Festivali

Mayıs sonu, haziran başı gibi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlenmektedir. Türkiye’nin farklı yerlerinden ve farklı ülkelerden birçok ekibe ev sahipliği yapan festival tiyatro oyunları ve çeşitli gösteriler dışında atölyelere de programında yer veriyor. Bu arada Eskişehir merkez araç kiralama ile şehri keyifle gezebilirsiniz. 

Odunpazarı gezilecek yerler için tıklayınız.

  • Datça Tiyatro Festivali

“Deniz seviyesinde tiyatro” mottosuyla ortaya çıkan festival oyunlar, atölyeler, konserler, söyleşilerle zengin bir programa sahip. Genelde haziran ayında yapılan festivalin biletlerine internet üzerinden ulaşmanız mümkün. Oyunlara gidip başka bir yerde konaklayabileceğiniz gibi bilet ve kamp alanını birlikte alabilmeniz ve festival alanında da kalabilirsiniz.

Datça Gezi Rehberine buraya tıklayarak ulaşın!

  • İzmir Uluslararası Kukla Günleri

Birçok ülkeden katılımla hem yetişkinler hem de çocuklar için programlar bulunduran festival içerisinde kukla oyunları dışında birçok etkinlik de bulunduruyor. Kukla yapım atölyeleri gibi etkinliklerde güzel vakit geçirebilirsiniz. İzleyeni masalsı, büyülü bir dünyada yolculuğa çıkartıyor. Programına rahatlıkla ulaşabileceğiniz festivali takip etmek zihinde ve duygu dünyasında yeni kapılar açıyor. Biletlerini online olarak alabilirsiniz. Kombine alımlarda çoklu alımlara indirim de mevcut.

İzmir Alsancak Kordon Restoranları tavsiyeleri yazısına da bakın. Festivale gelmişken Kordon’da lezzetli menüler tadabilirsiniz.

Türkiye tiyatro festivalleri

  • Ataşehir Tiyatro Festivali

Ataşehir Belediyesi tarafından 10 yıldır düzenlenmektedir. Festival birçok etkinliğe yer vermektedir. Biletler ise kitap karşılığında verilmektedir. İstanbul Kadıköy araç kiralama seçeneklerini değerlendirerek, İstanbul turu da yapabilirsiniz.

İstanbul’da gezilecek yerler için tıklayınız.

  • Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali

Festival Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından her yıl mart ayında gerçekleştirilmektedir. Balkan ülkelerinden gelen birçok topluluğu misafir eden festival her yıl biraz daha zenginleşmekte, katılan ülke sayısı artmaktadır.

  • Uluslararası Bartın Tiyatro Festivali

Bartın Belediyesi tarafından düzenlene festivale ülkenin birçok ilinden topluluklar katılıyor. Festival kendi ödül törenini de yapıyor. Ksa bir süre içinde Bartınlı’ları birçok tiyatro oyunu ve etkinlikle buluşturan festival sanatsever bir toplum için güzel bir oluşum. Oyunlar ücretsizdir.

  • Orhan Asena yerli oyunlar Tiyatro Festivali

Festival Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından her yıl Nisan sonu Mayıs başı gerçekleştirilmektedir. Türk Tiyatrosu’na değerli katkıları olan tiyatro insanı Orhan Asena’nın memleketi Diyarbakır’da yapılıyor. Festival kapsamında çocuk oyunları da yer alıyor.

  • Uluslararası Doğaçlama Tiyatro Festivali

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi şehir Tiyatroları tarafından bu yıl ilki düzenlenen festival çağdaş tiyatroya güzel bir katkıda bulunuyor. Bu yıl Şubat ayında farklı illerden gelen ekipleri ağırlayan festival Şubat ayında yapıldı.

Diyarbakır araç kiralama seçeneklerine göz atmak için tıklayınız.

Diyarbakır kalesi ve surları hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

Türkiye’de hangi tiyatro festivalleri düzenleniyor?
  • Uluslararası Bilecik Tiyatro Festivali

Festival Kültür Bakanlığı ve Bilecik Belediyesi tarafından ortak olarak düzenlenmektedir. Etkinlikte hem yetişkin oyunları hem çocuk oyunları bulunmaktadır.

Bilecik gezi rehberi için tıklayınız.

  • Efes Tiyatro Festivali

Selçuk Belediye Tiyatrosu tarafından düzenlenen festival Ekim ayında yapılmaktadır. Genellikle ekiplerin başvuruları da Ağustos ayında alınıyor.

İzmir araç kiralama opsiyonlarını incelemek için tıklayınız.

  • Uluslararası Urla Toprak Sahne Tiyatro Festivali

Urla Belediyesi’nin katkılarıyla yapılan festival sahnelerin köy meydanlarına kurulmasıyla oluşturuluyor.  Festival programında farklı bir sürü topluluk oluyor ve çocuklar için de farlı etkinlikler yapılıyor. Oyunlar ücretsiz ve daha çok sokak oyunu şeklinde geçiyor. Atölyeler ve farklı gösteriler de festival kapsamına alınıyor.

  • İnadına Tiyatro Festivali

Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen festivalde sahnedeki oyunların yanısıra sokak oyunları da yer alıyor. Yetişkinlere ve çocuklara yönelik oyunlar bulmak da mümkün. Söyleşi ve atölyelere de bolca zaman ayrılıyor. Ülkemizden katılan topluluklar dışında yurt dışından da ekipler katılabiliyor.

  • Ethos Ankara Uluslararası Tiyatro Festivali

Kültür Sanat ve Göç Etkinlikleri Merkezi Derneği (Küsagem) tarafından düzenlenen festival bu yıl Nisan ayında 13. kez yapıldı.

Tiyatro festivali için öneriler
  • Rotary Tiyatro Festivali

Festival, Eskişehir Yunus Emre Rotary Kulübü tarafından organize edilmektedir. Biletler belirtilen gişelerden alınmaktadır ve geliri Eskişehir’in ilçelerindeki konferans salonlarının yenilenerek sahneye dönüştürülmesi için kullanılmaktadır.

  • Niğde Tiyatro Festivali

Niğde Bor İlçe Kaymakamlığı tarafından düzenlenmektedir.

Niğde gezilecek yerler için tıklayınız.

  • Bin Nefes Bir Ses Uluslararası Türkçe Tiyatro Yapan Ülkeler Festivali

Festival Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü tarafından Konya’da yapılmaktadır. Festival konuşan farklı lehçe ve farklı ağızlarla da olsa Türkçe dilini konuşan tüm ekiplere açıktır. Nisan Ayında düzenlenmektedir.

  • Uluslararası Ayvalık Tiyatro Festivali

Bu yıl onuncusu düzenlenen festival Nisan ayının sonunda yapılır. Söyleşi atölye gibi farklı etkinliklere katılmak da mümkündür. Biletler online olarak alınabilir. 

Balıkesir Ayvalık araç kiralama seçeneklerini incelemek için tıklayınız.

  • Denizli Belediyesi Uluslararası Amatör Tiyatro Festivali

Bu yıl 33’üncüsü düzenlenen festival Denizli Büyükşehir Belediyesi tarafından düzenlemektedir. Nisan sonunda yapılmaktadır. Yurt dışından da ekiplere ev sahipliği yapan festival, tiyatro oyunları yanında söyleşi ve atölyelere de yer verir.

Denizli araç kiralama olanaklarını değerlendirmek için tıklayınız.

Denizli kayak merkezi için tıklayınız.

Denizli gezilecek yerler için tıklayınız.

Türkiye’de düzenlenen tiyatro festivallerine katılmak üzere kendi aracınızın konforuyla keyifle seyahat etmek için yolcu360.com sistemini kullanabilirsiniz. yolcu360.com üzerinden hızlı ve kolay bir biçimde araç kiralama yapabilirsiniz.

Yorum ekle