Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > İstanbul Avrupa Yakasında Gezilecek Yerler

İstanbul Avrupa Yakasında Gezilecek Yerler

Medeniyetlerin buluştuğu İstanbul… Güzel mi güzel, bir o kadar kalabalık ama bir kere keşfedeni kendisine hayran bırakan bir şehir İstanbul. Özellikle gezilecek tarihi yerleri, anıtları ve müzeleri ile büyüleyiciliğini koruyor. Güzel bir İstanbul turu yapmak ister misiniz? Bu şehri keşfetmek veya dolu dizgin şehrin atmosferinin tadını çıkarmak istiyorsanız doğru yerdesiniz. Çünkü Yolcu360 ekibi olarak sizler için oldukça detaylı bir İstanbul Avrupa yakasında gezilecek yerler yazısı hazırladık. Sizde Avrupa Yakası turu yapmak istiyorsanız kolay ve konforlu bir ulaşım seçeneği olarak araç kiralama fırsatlarından yararlanmaya ne dersiniz? Hadi o zaman Avrupa yakası gezilecek yerler listesine bir göz atalım! 🙂

İstanbul Avrupa Yakasında Gezilecek Yerler

  • Osmanlı Bankası Müzesi

1856 yılında Ottoman Bank adıyla kurulan Osmanlı Bankası, 1996 Doğuş Grubu tarafından satın alınmış. 2001 yılında ise ekonomik kriz nedeni ile faaliyetine son verilen banka, Garanti Bankası ile birleşmiş. Osmanlı bankası müzesi koleksiyonu ise oldukça zengin. Belge, fotoğraf, mimari çizim, illüstrasyon ve gazete kupürleri, kurumun karmaşık tarihi kadar imparatorluğun son yarım asrı, Cumhuriyet’in kuruluşu ve geçiş dönemindeki sosyo-politik dönüşümleri yansıtan arşivler ve eserler, müze içerisinde sergilenmekte. Ayrıca müzede çok geniş bir kütüphanede bulunuyor. Dilerseniz buradaki kitaplardan faydalanabilir veya ders çalışabilirsiniz.

Osmanlı Bankası Müzesi adres: Karaköy, Bankalar Cd. No:11, 34420 Beyoğlu.

Osmanlı Bankası Müzesi giriş ücreti: Osmanlı Bankası Müzesi için giriş ücretsiz. Pazartesi günleri dışında Osmanlı Bankası Müzesi, 09:00 ve 19:00 saatleri arasında ziyaret edilebilir.

İstanbul’da Gezilecek Müzeler yazısı için tıklayınız.

  • Pelit Çikolata Müzesi

2014 yılında kapılarını açan Pelit Çikolata Müzesi, Ana salon, İstanbul salonu, Türk büyükleri salonu, sanatçılar salonu ve medeniyetler salonu olmak üzere 5 kısımdan meydana geliyor. Aynı zamanda, müzede çikolata imalatı da izlenebiliyor. 7’den 70’e her yaşa hitap eden bu müzeyi mutlaka gezmenizi tavsiye ediyoruz.

Pelit çikolata müzesi nerede? Koza Mahallesi 1678 Sk. No:19 Esenyurt.

  • Ayasofya Cami

Doğu Roma İmparatorluğu tarafından inşa edilen Ayasofya,  o dönem için başkentin en büyük kilisesi olarak katedral işlevi görmüş. Hatta yine o dönemlerde Doğu Roma İmparatorluğu sırasında hükümdarların taç giydiği önemli ve kutsal bir yermiş. Tarih boyunca kilise 3 kez inşa edilmiş. Günümüzde ise cami olarak hizmet veriyor.

Ayasofya Cami nerede? Fatih’in Cankurtaran Mahallesi içerisinde Ayasofya Meydanı üzerinde yer alıyor.

İstanbul araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Avrupa Yakası Gezilecek Yerler

  • Galata Kulesi

İstanbul’da gezilebilecek yerler arasında yer alan Galata kulesi, 528 yılında yaptırılmış. Yapı, 67 metre yüksekliğe sahip. Kulenin balkonundan muhteşem bir İstanbul manzarası görülüyor. Özellikle il dışından geliyorsanız buraya gelip bu harika manzaraya şahit olmadan dönmeyin. Ayrıca, UNESCO, 2013 yılında Galata kulesini Dünya Mirası Geçici Listesi içerisine eklenmiş.

Galata kulesi adres: Bereketzade, Galata Kulesi, 34421 Beyoğlu.

  • Atatürk Arboretumu

Burası İstanbul’da adeta gizli bir cennet. Arboretum içerisinde ağaç ve odunsu bitkiler yer alıyor. Sonbaharda ise bambaşka bir güzelliğe bürünüyor. Ağaçların sararmış yaprakları resmen yürüyüş yollarına seriliyor. Arzu ederseniz burada piknikte yapabilirsiniz.

Atatürk arboretumu adres: Fatih Ormanı Kampüsü Maslak-Sarıyer.

  • İllüzyon Müzesi

İstanbul Avrupa yakasında gezilecek yerler listesinde bulunan müze, her yaştan insana interaktif ve eğlenceli bir dünya sunuyor. Algı değişikliğinin yaşayacağınız müze içerisinde birbirinden ilginç odalar var. Her oda size farklı bir macera yaşatıyor.

İstanbul İllüzyon müzesi adres: Narmanlı Han, İstiklal Cd. No:180 Beyoğlu.

İstanbul İllüzyon müzesi hakkında daha fazlası için tıklayınız.

  • Sultanahmet Meydanı

Sultanahmet, İstanbul’un en önemli meydanı desek abartmış olmayız herhalde. Tarihe tanıklık etmiş koskocaman bir yer. Sultanahmet meydanı, Bizans devrinde Hipodrom olarak bilinmekteymiş. Daha sonrasında Osmanlı döneminde yavaş yavaş yenilenmiş. Meydana tarihi yapılar eklenmiş.

  • İstanbul Arkeoloji Müzeleri 

İstanbul Arkeoloji Müzesi

1869 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri‘nin asıl adı Müze-i Hümayun olarak geçiyor. Anlamı ise İmparatorluk Müzesi’ymiş. Anadolu ve Mezopotamya’nın Yunan öncesi, Mısır ve Arap Yarımadası’nın İslam öncesi çağlarına ait eserleri bu müze içerisinde görebiliyorsunuz. Müze içerisindeki en önemli eserler:

  • Halici Kaplayan Zincir
  • Ab-ı Hayat Çeşmesi
  • Güneş Saati
  • Çinili Mihrap
  • Hammurabi Kanunları
  • Lugal Dalu Heykeli
  • En Eski Aşk Şiiri

İstanbul Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Avrupa Yakası Gezi Rehberi

  • Ortaköy Cami

Büyük Mecidiye Camii diye de bilinen Ortaköy Cami, 1853 yılında Neo-Barok tarzda inşa edilmiş. Sultan Abdülmecid’in isteği üzerine Nigoğos Balyan ve Garabet Amira Balyan mimarları tarafından yapılmış. Yapı, Osmanlı dönemine ait en önemli eserler arasında sayılıyor. Bunun nedenini tahmin etmekte çok zor değil. Çünkü ihtişamlı ve heybetli bir görüntüsü var. Caminin dış yapısında bulunan kabartmalar ve oymalarda bir o kadar ilgi çekici durumda.

Ortaköy Cami nerede? Mecidiye, Mecidiye Köprüsü Sokak, Beşiktaş.

  • Dolmabahçe Sarayı

1843-1856 yılları arasında inşa edilen Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı’nın tarihi yarımadadan uzaklaşıp, halka daha yakın olmasının simgeleyen bir yapı. 1924 yılına kadar saray içerisinde 6 padişah yaşamış. Hangi padişahlar diye merak ediyorsanız, hemen sizin için listeleyelim. 🙂

  • Sultan Abdülmecit
  • Sultan Abdülaziz
  • V. Murat
  • II. Abdülhamit
  • VI. Mehmet-Sultan Vahdettin
  • Abdülmecid Efendi

1927-1938 döneminde ise saray, Cumhurbaşkanlığı makamı olarak kullanılmış. Mustafa Kemal Atatürk’te burada çalışmış ve 10 Kasım 1938 yılında burada vefat etmiş.

Dolmabahçe Sarayı nerede? Vişnezade, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş.

  • Beyazıt Sahaflar Çarşısı

İstanbul’un en eski sahaflarından biri. Burada artık basımı olmayan kitapları bulabileceğiniz gibi kitapların ilk basımına da ulaşabilirsiniz. Kitap okumayı seven bir insansanız burası tam sizlik bir yer. 🙂

Beyazıt Sahaflar Çarşısı nerede? Mollafenari, Medrese Çk. No:4, 34120 Fatih

Sahaflar Çarşısı yazısı için tıklayınız.

  • Soğuk Çeşme Sokak

Sultanahmet’te yer alan sokak, İstanbul’un eski tarzdaki evleri ile çevrelenmiş durumda. Trafiğe kapalı olan sakak, rengarenk evlere ev sahipliği yapıyor. Bu sokakta yürürken çok farklı bir hava ile sarıp sarmalanıyorsunuz. 🙂

  • Japon Bahçesi 

İstanbul’dan Japonya’ya gitmek her zaman yapılacak bir şey değil malumunuz. Ama Japonların ünlü bahçelerinden esinlenerek tasarlanmış, Baltalimanı’nda bulunan bu bahçeyi ziyaret ederek Japonya’yı ziyaret etmiş gibi hissedebilirsiniz. 🙂

İstanbul’un En Güzel Parkları yazısı için tıklayınız.

Yorum ekle