Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Dolmabahçe Sarayı | Dolmabahçe Sarayı Nerede?

Dolmabahçe Sarayı | Dolmabahçe Sarayı Nerede?

Hem tarihi açıdan hem de mimarisi ile İstanbul’da gezilecek yerler arasında bulunan Dolmabahçe Sarayı’nı hiç gezmiş miydiniz? Eğer gezmediyseniz, araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, İstanbul turu kapsamında burayı ziyaret etmeye ne dersiniz? Dolmabahçe Sarayı / Dolmabahçe Sarayı nerede gezi yazısı sizler için Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Dolmabahçe Sarayı Nerede?

Dolmabahçe Sarayı adres: Vişnezade, Dolmabahçe Cd., 34357 Beşiktaş.

Kabataş ve Beşiktaş’ın tam orta yerinde bulunan Saray, İstanbul Boğazı’nın kıyısında yer alıyor. Hem yerli hem de yabancı turistlerin sık sık ziyaret ettiği Dolmabahçe Sarayı’nı daha önce gezmediyseniz, kiralık araba seçeneklerinden faydalanarak mutlaka görmenizi ve dolaşmanızı tavsiye ederiz. Özellikle hafta sonu çocuklarınızla birlikte değişik ve faydalı bir aktivite yapmak istiyorsanız, burayı değerlendirebilirsiniz.

İstanbul araç kiralama fırsatları için tıklayınız.

Dolmabahçe Sarayı Tarihi

İstanbul’da gezilecek yerler arasında olan saray, 1843-1856 yılları arasında inşa edilmiş. Osmanlı Padişahı Sultan Abdülmecid tarafından yaptırılan saray, tam tamına 110.000 metrekarelik bir alana sahip. Barok üslubu ile tasarlanan Dolmabahçe Sarayı’nın mimarları ise Garabet Balyan ve Nigoğos Balyan. Bu saray tarihi açıdan çok önemli. Çünkü sarayın buraya yaptırılması aslında bir dönüm noktasını gösteriyor. Saray, Osmanlı’nın tarihi yarımadadan uzaklaşarak, geleneksel yaşamın dışına çıkmasını ve halka daha yakın olmasının simgesi. Yapı için Osmanlı’nın modernize olmaya başlamasının simgesi diyebiliriz. Dolmabahçe’nin yapılması ile birlikte Topkapı Sarayı’nın önemi azılmış ve yalnızca tahta çıkma törenleri için kullanılmış. Saray içerisinde 1924 yılına, yani halifeliğin kaldırılmasına kadar, 6 padişah yaşamış.

  • Sultan Abdülmecit
  • Sultan Abdülaziz
  • V. Murat
  • II. Abdülhamit
  • VI. Mehmet-Sultan Vahdettin
  • Abdülmecid Efendi

Daha sonrasında saray, 1927-1938 döneminde Cumhurbaşkanlığı makamı olarak hizmet vermeye başlamış. Mustafa Kemal Atatürk, burada çalışmış ve 10 Kasım 1938 yılında burada hayata gözlerini yummuş. 1984 yılından beri ise müze olarak halkın ziyaretine açık.

İstanbul’da gezilecek müzeler için tıklayınız.

 Dolmabahçe Sarayı Bölümleri

Topkapı Sarayı gibi birden fazla yapıdan oluşmayan Dolmabahçe Sarayı, birkaç köşk ve kocaman bir bahçeden oluşuyor. Saray kendi içerisinde ise 3 bölümden oluşuyor. Bu kısımlar:

  • Devletin yönetim işlerinin yürütüldüğü Mâbeyn-i Hümâyûn / Selamlık
  • Padişah ve ailesinin özel yaşamlarını sürdürdükleri Muâyede Salonu / Tören Salonu
  • Devlet törenlerinin gerçekleştiği Harem-i Hümâyûn

Selamlık bölümünü gezerken gözünüze çarpmaması imkansız olan bir avize göreceksiniz. Bu avizenin tam 60 kolu var. Yine bu kısım içerisinde Hereke halısı ve ihtişamlı bir kristal merdiven mevcut. Bu merdivene Saltanat Merdiveni deniyor. Süfera Salonu isimli elçilerin ağırlandıkları oda yine selamlık kısmında bulunuyor. Bu kısımda bulunan iki oda daha var. Bu odalardan biri Zülvecheyn Salonu. Bu salondan devam edilerek Halife Abdülmecid’in Kütüphanesi’ne, Müzik Odası’na ve Mabeyn Hünkar Hamamı’na gidilebiliyor. Diğer bir oda ise Kırmızı Oda. Nam-ı değer Harem Hünkar Odası. Dolmabahçe Sarayı’nın bir diğer bölümü ise Harem kısmı. Harem kısmı, Sarayın yarısından fazlasını oluşturuyor. Burada bildiğiniz gibi Sultan’ın annesi, kızları, eşleri yaşıyordu. Onlara ait odaları bu kısımda gezebilirsiniz.

Harem’in bahçesine çıkarsanız, burada Dolmabahçe Saat Müzesi ile karşılaşıyorsunuz. Oldukça güzel bir kısım. Mutlaka gezmenizi tavsiye ediyoruz. Çünkü içerisinde çok değerli parçalar var. Milli Saraylar Saat Koleksiyonuna ait örneklerin bulunduğu müze içerisinde Fransız, İngiliz ve Osmanlı Mevlevi saat ustalarına ait ince işçilik gerektiren çok değerli saatler yer alıyor. Bir sonraki kısım ise tören salonu. Burası sadece İstanbul’un ya da Türkiye’nin değil, Dünya’nın en büyük taht odası. Gerçekten de oldukça ihtişamlı bir tarza sahip.

Dolmabahçe Sarayı’nın en önemli alanlarından biri de Atatürk’ün odası. 10 Kasım 1938 yılında saat 09.05 geçe Dolmabahçe Sarayı’nda hayatını kaybeden Mustafa Kemal Atatürk’ün odası burası. Oda içerisinde Atatürk’ün yatağı Türk bayrağı örtülü bir şekilde sergileniyor. Yine bu kısımda Mustafa Kemal Atatürk’ün kullandığı banyoyu görebiliyorsunuz.

İstanbul turu yazısı için tıklayınız.

Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücreti ve Ziyaret Saatleri

Dolmabahçe Sarayı, Pazartesi hariç her gün 09:00-16:30 saatleri arasında gezilebilir. Ayrıca, Dolmabahçe Sarayı müzekart ile gezilebiliyor. Ancak yalnızca Haremlik kısmında müzekart geçmiyor.

Dolmabahçe Sarayı Giriş Ücretleri
Selamlık Tam₺90,00
Selamlık İndirimli₺46,00
Harem Tam₺60,00
Harem İndirimli₺30,00

İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama fiyatları için tıklayın!

Yorum ekle