Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > İstanbul Arkeoloji Müzeleri | İstanbul Müzeleri

İstanbul Arkeoloji Müzeleri | İstanbul Müzeleri

Dünya’nın eşsiz şehirleri arasında olan İstanbul, en önemli kültür kentleri listesinde de yer almakta. Doğa turizminin ve kültür turizminin bir araya gelerek oluşturduğu bu muhteşem şehir, muntazam bir tarih birikimine sahip. Yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapan İstanbul, geçmişe tanıklık eden birçok esere sahip. İstanbul Müzeleri, bu kocaman şehri tanımak ve anlamak için en iyi yöntemlerden biri. Araba kiralama seçeneklerini değerlendirerek, İstanbul turu için yola çıkmaya ne dersiniz? İstanbul Arkeoloji Müzesi’de İstanbul gezilecek yerler ve İstanbul gezilecek müzeler arasında yer almakta. İstanbul Arkeoloji Müzeleri için gezi rehberini Yolcu360 ekibi sizler için hazırladı.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri

Aslında genellikle tek bir müze gibi düşünülen arkeolojisi müzesi, üç ana yapıdan oluşmakta. O yüzden müze yerine İstanbul Arkeoloji Müzeleri demek daha doğru. 🙂 Bu yapıların teker teker isimleri: Arkeoloji Müzesi, Eski Şark Eserleri Müzesi ve Çinili Köşk Müzesi. İstanbul Arkeoloji Müzeleri için söylenebilecek birçok şey var. Bunlar arasında en önemlisi de Türkiye’nin ilk müzeler kompleksi olması. Bu müze içerisinde yaklaşık bir milyon adet eser bulunmakta. Yani müzenin tarihi eser açısından ne kadar zengin olduğunu az çok tahmin edebilirsiniz. Sadece İstanbul değil Türkiye’yi ve değerlerimizi tanımak açısından İstanbul Arkeoloji Müzesi oldukça önemli bir rehber diyebiliriz.

Peki sizce İstanbul Arkeoloji Müzeleri nasıl kurulmuş? Bu kadar çok esere ev sahipliği yapan bir kompleksin nasıl kurulduğu illa ki merak edilir. 1869 yılında İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Müze-i Hümayun ismi ile kurulmuş. Yani müzenin kuruluşu oldukça eski. Müze-i Hümayun ise İmparatorluk Müzesi anlamına gelmekte. Her ne kadar ilk müze 1869 yılında açılmış olsa da Osmanlı devletinde müzecilik faaliyetlerinin kökleri Fatih Sultan Mehmet’in hükümdarlığına kadar dayanmakta. Arkeoloji müzesi ilk açıldığında içerisindeki eserler, Aya İrini Kilisesi’nde daha önce biriktirilen ve korunan eserlerden oluşmaktaydı.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri adres: Alemdar Cad. Osman Hamdi Bey Yokuşu Sok. 34122, Sultanahmet.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri giriş ücreti: 2019 yılı için 36 TL. Müzekart geçerli.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri, Pazartesi günü hariç her gün açık durumda. 🙂

Beşiktaş Deniz Müzesi için tıklayınız.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Gelişimi

1881 tarihinde ilk Türk Arkeoloğu olan Osman Hamdi Bey, İstanbul Arkeoloji Müzelerine müdür olarak atanır ve bu atanma ile birlikte Türk müzeciliğinde yeni bir dönemin kapıları aralanır. Osman Hamdi Bey tarafından Nemrud Dağı, Myrina, Kyme gibi birçok Nekropol’de ve tapınakta çalışmalar yapılır. 1887-1888 yılları arasında ise Sayda’da kazılar yapmış. Bu kazılar sonucunda Sidon Kral Nekropolü’ne ulaşmış ve dünyaca ünlü İskender Lahdi gibi birçok tarihi eseri İstanbul’a getirmiş.

İstanbul araba kiralama için İstanbul Kadıköy araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

İstanbul Arkeoloji Müzeleri Kompleksi

İstanbul Arkeoloji Müzeleri içerisindeki en eski bina, 1472 yılında yaptırılan Çinili Köşk. Aynı zamanda Çinili Köşk, Sırça Saray ve Kasr-ı Kâşi olarak da bilinmekte. Osmanlı sultanı 2. Mehmed tarafından yaptırılmış. Çinili Köşk’ün en önemli özelliği ise Osmanlı sivil mimarisinin İstanbul içerisindeki tek örneği olması. Günümüzde Türk çini ve seramik eserleri burada sergilenmekte.

Eski Şark Eserleri Müzesi ise Osman Hamdi Bey tarafından 1883 yılında Sanayi-i Nefise Mektebi olarak kurulmuş. Burası için bir nevi Güzel Sanatlar Akademisi amacı ile inşa ettirilmiş diyebiliriz. Günümüzde ise Anadolu ve Mezopotamya’nın Yunan öncesi, Mısır ve Arap Yarımadası’nın İslam öncesi çağlarına ait eserler burada sergilenmekte. Ancak yapı içerisinde Akad Kralı Naramsi’nin Steli, Kadeş Anlaşması ve İştar Kapısı gibi ünlü tarihi eserler bulunmakta.

Çocuklarınızı mutlaka götürmeniz gereken 5 müze arasında olan İstanbul Arkeoloji Müzesi içinse hem Türkiye’de hem de Dünya’da oldukça önemli bir yapı olduğunu söylesek abartmış olmayız. Ayrıca yapı, İstanbul’da bulunan en güzel Neo-Klasik mimari örneği.

Araç kiralama İstanbul için İstanbul Zincirlikuyu araç kiralama için tıklayınız.

İstanbul Arkeoloji Müzesi Eserleri

  • Halici Kaplayan Zincir
  • Ab-ı Hayat Çeşmesi
  • Güneş Saati
  • Çinili Mihrap
  • Hammurabi Kanunları
  • Lugal Dalu Heykeli
  • En Eski Aşk Şiiri
  • Sidemara Lahdi
  • Kadeş Anlaşması
  • İskender Lahdi

İstanbul oto kiralama için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanakları için tıklayınız.

İstanbul Müzeleri
  • İstanbul Büyük Saray Mozaikleri Müzesi

İstanbul müzeleri arasında yer alan Büyük Saray Mozaikleri Müzesi hakkında kısa bilgi vermek gerekirse, müze içerisinde M.S. 450-550 yılları arasına tarihlenen Büyük Saray Mozaikleri bulunmakta. Mozaikler beyaz zemin balık pulu tarzında işlenmiş. Mozaikler işlenen konular, günlük hayat ve doğa üzerine yoğunlaşmış. Örneğin, müzeyi gezerken kertenkele yiyen grifon, keçi sağan adam, testi taşıyan genç kız ve avcı kaplan mücadelesini gösteren mozaikler görürsünüz.

İstanbul’da gezilecek müzeler hakkında detaylı bilgi almak için tıklayınız.

  • Panorama 1453 Tarih Müzesi

Türkiye’nin ilk panoramik müzesi olma ünvanına sahip olan 1453 Panaroma Tarih Müzesi, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde yer alan Topkapı Kültür Parkı’nın içerisinde bulunmakta. Türkiye’nin ilk panoramik müzesi olan 1453 Panorama Tarih Müzesi, dünyada üstü kapalı olan tek panoramik müze. Müze, İstanbul’un fethini anlatan müze için hafta sonu planı yapmanızı öneririz. 🙂

Araba kiralama İstanbul seçeneklerinden yararlanarak, İstanbul araç kiralama opsiyonlarını tercih edebilirsiniz.

  • İstanbul Galata Mevlevihanesi Müzesi

Galata Mevlevihanesi Müzesi tarihçesi hakkında merak ettikleriniz varsa, merakınızı giderecek yanıtlar bizde:) 1975 yılında müze olarak açılan Galata MevlevihanesiKulekapı Mevlevihanesi olarak da bilinir. Musiki ile bilimi bir arada yaşatmakta.

 

Yorum ekle