Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Gelidonya gezi rehberi / Kırlangıç Feneri / Antalya

Gelidonya gezi rehberi / Kırlangıç Feneri / Antalya

Gelidonya yani Kırlangıç Feneri, yolunuz Antalya‘ya mutlaka uğramanız gereken bir gezi rotası.

Kırlangıç Feneri : Gelidonya ‘nın adı nereden geliyor?

Gelidonya’nın ilk ismi aslında Kaledonya’dır. Likya dilinde Kaledonya,  kırlangıç anlamına gelmektedir. Bölgenin bu ismi alma sebebi ise göçmen kuşlar olan kırlangıçlar Mısır’dan göç ederken bölgede dinlendiklerinden bölgenin adını da Kaledonya günümüzdeki ismiyle Gelidonya olarak almıştır.  Bir  hikayeye göre kırlangıçlar,  gece göç esnasında göremediklerinden  dolayı denize düşüp boğulurlarmış.  Ali Kaptan adlı bir denizci,  Gelidonya’ya ve karşısında bulunan 5 Adalar’a kırlangıçlar görebilsinler diye  fener yerleştirirmiş.

Aynı zamanda Gelidonya Burnu Pamfilya denizinin ters akıntıları dolayısıyla gemilerin korkulu rüyası olduğu söylenir. Gelidonya yakını ve açıkları bir çok geminin mezar olarak su altı arkeologları tarafından araştırılmıştır. Likya Yolu üzerindeki en güzel manzarası olan noktalardan biridir. Karşıda Beş Adalar manzarasına şahit olabileceğiniz yanınızda deniz fenerinin bulunduğu bir  tepedir. Bu tepe. Hangi mevsimde giderseniz gidin çok rüzgarlıdır. Yaz sıcağında uzun bir yürüyüş parkurundan sonra serinleyebileceğiniz bir mola yeridir GelidonyaLikya Yolu‘nun tamamını yürümeden de ulaşabilirsiniz Gelidonya Feneri‘ne .Zaten konum itibari ile Korsan Koyu‘na çok yakındır, yürüyüş mesafesindedir diyebiliriz.

Gelidonya nerede ve nasıl gidilir?

Gelidonya’ya doğrudan otobüs seferi bulunmayıp en yakın konum olan Adrasan‘a ulaşım sağlamak için Antalya merkezden ya da Kumluca‘dan kalkan otobüslere binmeniz gerekmektedir. Fakat Adrasan‘dan sonra 9 km yol vardır. Bu yolun 7 km sini araçla çıkabilirsiniz 2 km’sini yürümek zorundasınız. Bu yüzden araç kiralama en kolay ve en doğru seçenek. İsterseniz  Yolcu360 ‘tan Antalya Havalimanı araç kiralama seçeneklerine göz atabilirsiniz. Dileyenler Antalya araç kiralama tekliflerini de değerlendirip şehir merkezinden yola çıkabilirler.

 

Gelidonya’da kamp konaklama ve diğer ihtiyaçlar

Eskiden bir tane bile market bulunmayan yerleşim yerinin çok çok uzaklarda kaldığı Gelidonya şu an son zamanlarının en çok ziyaret edilen noktalarından biri olması nedeniyle çevresinde birçok bungalov veya butik otel bulunduruyor. Ayrıca en yakın gezi noktalarından biri olan Korsan Koyu‘nda da yine temel ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz seyyar satıcılar mevcut. Genelde o yörede yaşayan insanlar ev yapımı gözleme, ayran, yumurta gibi yiyecekler satıyor. En yakın market Karaöz‘de. Adrasan Sahili‘de bu bölgeye çok yakın. Karaöz çok gelişmemiş bir yer olsa da ihtiyacınız olan çoğu şeyi burada bulabilirsiniz. Gelidonya ‘ya gitmeye karar verdiyseniz yanınıza mutlaka sinek ilacı almanızı tavsiye ederim.

Vahşi doğa, sinekleri de vahşileştirmiş olacak ki ısırdıkları zaman çok canınızı yakabilirler. Akşam olunca hava serinleyeceği için akreplerin de gezintiye çıkma vakti akşam saatleridir. Bu konuda da dikkatli olmak gerekebilir. Fenerin yanında bir su kuyusu vardır. Çok mecbur kalmadıkça kullanmayınız içerisinde su yılanı vardır. Yabancı turistlerin akın akın uğradığı oldukça yaşlı bir fenerdir. Ölmeden önce mutlaka görülmesi gerekmektedir.

Keyifli bir kamp deneyimi yaşamak için en yakın kamp alanı olan Korsan Koyu‘nu tavsiye ederim. Tatlı su mevcuttur.

Antalya'da görülmesi gereken kanyonlar

Yorum ekle