Gün batımı fotoğrafı nasıl çekilir sorusuna yanıt arayanları çok özel bir rotaya davet ediyoruz. Ege ve Akdeniz şehirleri yaz aylarında tatilciler kadar fotoğrafçıları da kendisine çekiyor. Günbatımı fotoğrafı için Pamukkale, Likya ve Karya’da bulunacaklar için profesyonel fotoğraf sanatçısı Emre Ahmet Seçmen çok özel bir rehber hazırladı. İşte Pamukkale, Likya ve Karya rotasında günbatımı fotoğrafı nasıl çekilir sorusunun yanıtı.
Yaz tatilinde önceliğimizin denize girmek, güneşlenmek ve eğlenmek olduğu muhakkak ama gittiğimiz yerlerde fotoğraf çekmek de atlanmaması gereken bir detay. Hele ki Instagram kullanıyorsanız, tatil fotoğrafı paylaşmadan olmaz. Likya & Karya (Akyaka – Marmaris – Datça – Köyceğiz – Dalaman – Fethiye – Kalkan – Kaş – Kekova) bölgesi plajları, koyları, gece hayatı, doğal ortamı ile fazlasıyla bilinen ve turistik anlamda en çok bilinen bölgelerden biri. Bu rotada sadece arabayla ulaşabileceğiniz, belki de Türkiye’de en iyi günbatımı manzaralarının yaşandığı nadide köşeleri görmeye ve muazzam günbatımı fotoğraflarını yakalayabileceğiniz püf noktalarını öğrenmeye hazır olun. Ancak bu yolculuğa çıkmadan önce Yolcu360’tan kiralık araç fiyatlarına göz atmayı unutmayın. Özellikle bu güzergah için Dalaman Havalimanı araç kiralama iyi bir seçenek olabilir.
Günbatımı fotoğrafı nasıl çekilir sorusunun yanıtını örnekleriyle ve tarifleriyle sizlere açıklamak, bu sıcak yaz aylarında içinizi ferahlatacak manzaralar eşliğinde sizlere aktarmak için bu yazıyı kaleme aldım.
Rotaları tek tek anlatmaya başlamadan önce, fotoğraf ekipmanı adına gerekecekleri sıralamak isterim:
Günbatımı fotoğrafı nasıl çekilir
Öncelikle yanınızda tripot bulundurmanız şart. Ayrıca ND (Neutral Density) filtre bu tarz fotoğraflardaki kontrast ve keskinlikleri yakalamada çok önemli. Makinenizin üzerindeki standart zoom (kit lens) objektif sizlere bu günbatımı manzaralarını çekmek için yeterli gelecektir. Biraz olsun yakınlaşma ihtiyacı için ise -18-55mm olarak satılan kit lensin optik yakınlaşma kapasitesi yetersiz olmasından- yerine 18-105mm, 18-135mm veya 18-140mm gibi lensler daha elverişli. Her zaman düşük ISO değerleri kullanın ve mümkünse 200’den yukarı çıkmayın. Eğer güneşi karşınıza alarak çekim yapıyorsanız pozometre (ışıkölçer) ayarlarınızın “0” değerinde olmasına aldanmayınız. Güneşi tam karşısına alan makinenin içine giren ışık makine üzerindeki ölçme sistemini yanıltabiliyor. Eğer fotoğraflarınızda güneşin ve gökyüzünün daha kızıl ve turuncu tonlarında çıkmasını istiyorsanız pozometre değerini “0”da değil de “-1” veya “-2”li değerlere doğru biraz karartacak pozisyonda tutmak gerekli. Çekim yaparken tripotun üzerindeki su terazisine bakarak ufuk çizgisinin eğri kalmamasına ve kadrajın ortasında kalmamasına dikkat ediniz.
Günbatımı fotoğrafı rotası: Pamukkale, Likya ve Karya
Fotoğraf rotasını çizmeye Pamukkale’den başlıyorum. Her ne kadar Likya & Karya bölgesinde yer almasa da bu rotaya giderken ilk uğranması gereken yer kesinlikle burası. Pamukkale travertenlerine özellikle günbatımına doğru girip fotoğraf çekmeye başladığınızda karşınızda aşağıda yemyeşil bir deniz gibi görünen Büyük Menderes Deltasını göreceksiniz. Özellikle güneşin iyice inmeye başladığı saatlerde travertenleri de görecek şekilde ayarlamayı yaparsanız traverten silüetini aydınlatan güneşi ve bu manzarayı yakalayabilirsiniz.
Pamukkale’den Kaş’a geçiyoruz. Kaş, Datça ile birlikte bu rotanın diğer bölgelerine göre en iyi manzaralarını sunan bakir bir yerleşim birimi. Burada günbatımı için 2 seçeneğiniz var. İlki Kaş’tan Antalya istikametine yol alırken, virajlı yollardan yukarı doğru tırmanırken bir seyir terası tabelası var. Burada durup hem güneşe hem de denize doğru Meis adasını da içine alacak şekilde bir günbatımı yakalamak mümkün. İkinci seçenek ise yine bu seyir terasını geçerek devam ederek Yeniköy istikametine doğru sapmak. Burası da Kaş’taki yamaç paraşütü atlayışlarının yapıldığı yer. Bir hayli yüksekten muazzam bir geniş günbatımı manzarası göreceksiniz.
Ege günbatımında bir başka güzel
Kaş’ta yapılacak bir diğer günbatımı aktivitesinde ise durgun ve dalgasız bir denize ihtiyacınız var. Kaş’ın hemen yanı başındaki Çukurbağ yarımadasının yoluna girin ve hemen karşıda marinayı görecek şekilde arabanızı uygun bir yere park edin. Özellikle günbatımıyla birlikte balıkçı tekneleri limana geri dönüyor ve durgun denizde farklı renkleri de içine alacak şekilde ilginç bir manzara ortaya çıkarıyor. Mutlaka denemeye değer…
Sırada Fethiye var. Fethiye’de günbatımı için 3 farklı alternatif var. İlki 12 adalar tekne turu olarak bilinen tura katılmak. Turun sonlarına doğru Fethiye’ye doğru dönerken Göcek ve 12 Adalar’a doğru günbatımını yakalayabilirsiniz. İkinci seçenek ise yamaç paraşütü aktivitesini kullanmak. Ölüdeniz bölgesi sadece Türkiye’de değil dünyadaki en önemli 5 yamaç paraşütü bölgesinden biri olarak tanınıyor.
Buradaki günbatımı çekiminde ister sahilde olun ve paraşütleri güneşe doğru kadrajınızda konumlandırın; ister Babadağ’a çıkarak 2000 metredeki 1. Atlayış veya 1700 metredeki 2. Atlayış noktasından günbatımında en doyurucu fotoğrafları çekebilirsiniz.
Hatırlatmak gerekli ki Babadağ’da hava sıcaklığı Ölüdeniz sahile göre 15-20 derece fark edebiliyor. Günbatımı yamaç paraşütleri ile birleşerek müthiş bir manzarayı sizlere vadediyor.
Muhteşem manzarayı kaçırmayın
Fethiye bölgesi sonrasında sırada Akyaka var. Özellikle günbatımı konusunda nam salmış olan Gökova körfezinin bu şirin beldesine doğru Muğla istikametinden inerken Sakartepe seyir terasında yine günbatımı çekebilirsiniz. Fakat kişisel önerim Akyaka sahilinde plajda bir günbatımı çekmeniz. Plajdaki palmiye ağaçları ve fonunu alarak burada günbatımı çekimi yapabilirsiniz.
Akyaka’dan Marmaris’e, oradan da Datça yoluna saptığınızda günbatımında Selimiye’ye uğramadan geçmeyin. Küçük bir yerleşim birimi olan bu köy Bozburun ile birlikte bir süredir sakin tatil isteyenlerin uğrak adresi halinde.
Ayrıca günbatımının özellikle de parçalı bulutlu durumlarda en estetik görünen yerlerinden birine dönüşüyor. Burada güneşin ışık hüzmelerini yakalamak çok keyifli.
Günbatımını burada görmeden dönmeyin
Rotamızın sonunda Datça Knidos’tayız. Toplu turlarla gitmenizin imkansız olduğu bir rota olan Knidos antik kenti, Datça’ya 40 km mesafede. Datça’dan Knidos’a giden yola girdiğinizde 3-4 köyden geçiyorsunuz. Bu köylerde de günbatımı olmasa da tam bir Ege köyü havası yakalayıp bir çay molası vermeyi unutmayın.
Yarımadanın en ucunda ve tam da yolun bittiği yerde yer alan Knidos antik kentine ilk gittiğimde büyük bir şaşkınlık yaşadım. Bu antik şehir belki de Türkiye’deki birçok antik kalıntıdan da büyük bir alana yayılmış. Yüksek ihtimal sapa bir yerde kaldığı için de kazılar, çevre düzenlemesi ve ortaya çıkarma adına bir girişimde bulunulmamış gibi bir görüntü içerisinde.
Şu ana kadar gezdiğim rotalar arasında aklımda kalan ilk 3 günbatımı çekim noktasından biri Knidos. Knidos’ta antik kentin devamında bir deniz feneri var. Buraya doğru yürüyüş yapıp karşınızda Yunan adalarını görecek şekilde optik yakınlaşma yaparak bir çekim gerçekleştirebilirsiniz.
Aynı zamanda fenere gitmeden güneşe doğru müthiş bir kızıllık ve güneş yakalayabilirsiniz. Knidos’ta yapılacak şeylerden biri de, eğer deniz dalgalı değilse güneşi arkanıza alıp yatların çekildiği iskeleye doğru diyaframınızı biraz açarak yansımalı bir fotoğraf da ayrıca çekebilmeniz mümkün.
Bir sonraki fotoğraf rotasında görüşmek üzere…
Yorum ekle