Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Zeugma Antik Kenti Nerede? | Zeugma Mozaikleri

Zeugma Antik Kenti Nerede? | Zeugma Mozaikleri

Zeugma Antik Kenti hangi uygarlığa aittir? Zeugma Antik Kenti hangi baraj suları altında kalmıştır? Zeugma Antik Kenti açık mı? Zeugma Antik Kenti nerede? Zeugma Müzesinde müze kart geçerli mi? Zeugma mozaikleri nereden çıkarıldı? Çingene Kızı mozaiği hangi müzede?

Zeugma Antik Kenti

İnsanoğlu varoluşundan beri nerede su varsa orda hayat olduğunu bilerek, sulara yakın yerlerde yaşam kurmuştur. Bugün sizlere çok özel bir yerden bahsedeceğim. Büyük İskender’in generallerinden biri olan Selevkos Nikator’un M. Ö. 300 Yıllarda kurduğu Selevkeia Euphrates antik kentini tanıyalım. Antik kentinin adının anlamı Fırat’lı Selevkos manasına gelmektedir. Selevkos Antik kent kurduktan sonra karşısına da eşinin adını verdiği Apama kentini kurmuş ve bu değerli kentler Komagene krallığının 4 büyük ve önemli şehirlerinden biri olmuştur.

Komagene krallığının ardından antik kent 1. yy sonlarında Roma imparatorluğunun yönetimi altına girmiştir. Kent Roma imparatorluğunun himayesine geçtikten sonra adı köprü anlamına gelen Zeugma olarak değişmiştir. Gel zaman git zaman maalesef ki GAP projesi ile 3 bölümden oluşan antik kent Bilecik Barajının yapılması ile Fırat Nehrinin suları altında kalmıştır.

 Gaziantep merkez araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Zeugma Antik Kenti Nerede?

Zeugma Antik Kenti günümüz de Gaziantep ilimize bağlı Nizip ilçesi sınırlarında bulunmaktadır. Antik kent Fırat Nehrinin kıyısında Belkıs köyünün güzel fıstık ağaçları arasında siz değerli ziyaretçilerini bekliyor. Zeugma Antik Kenti Nizip ilçe merkezinin 10 kilometre doğusunda, Gaziantep İl merkezine de 50 kilometre mesafede bulunuyor.

Antik kentte müze kartınızla giriş yapabilirsiniz. Antik kente günümüzde hala arkeolojik kazılar devam etmektedir. Zeugma Antik Kenti Nisan – Ekim ayları arasında 08.00 – 18.30 saatlerinde ziyaret edilebilir. Kasım – Mart ayları arasında ise 09.00 – 17.00 saatlerinde ziyaret edilebilir. Yaz aylarında giderseniz eğer size tavsiyem öğlen saatlerinde gitmemeniz çünkü aşırı sıcaktan etkilenebilirsiniz. Bu bölgede belediyenin girişimi ile açılmış güzel büyük bir tesis mevcut orada yemek, çay ve kahve molası verebilirsiniz. Tarihin kokusu, Fırat’ın eşsiz manzarası arasında Zeugma sizi büyüleyecektir. Şimdi Zeugma Antik Kentini 2021 görülecek yerler listesine ekleme zamanıdır.

Gaziantep Oğuzeli Havalimanı araç kiralama seçenekleri için tıklayınız.

Zeugma Antik Kent Önemi Nedir?

Zeugma Antik Kent dünya da tarihi değer olarak önemli bir yere sahiptir. Hepimizin iyi bildiği Çingene kız Mozaği burada çıkarılmıştır. İlk olarak Gaziantep Arkeoloji Müzesinde sergilenen mozaik 2011 yılında Gaziantep Mozaik müzesine alınmıştır. Zeugma Antik Kentinin bir diğer özelliği ise Bulla ismini verdikleri Mühür Baskı örnekleri bakımından çok değerli bir yere sahiptir.

Zeugma Müzesi yazısı için tıklayınız.

Yorum ekle