Yolcu360 Blog
Çingene Kızı Mozaiği Hikayesi (1)
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Bilgi > Kültür Sanat > Çingene Kızı Mozaiği ve Gizemli Hikayesi

Çingene Kızı Mozaiği ve Gizemli Hikayesi

Zeugma Mozaik Müzesi nerede, Zeugma Müzesi’nde sergilenen Çingene Kızı Mozaiği’nin önemi nedir, Çingene Kızı Mozaiği’nde kim tasvir ediliyor, Çingene Kızı Mozaiği’nin gizemli hikayesi nedir gibi sorulara yanıt bulmak istiyorsanız, bu yazımız tam size göre! Haydi başlayalım.

zeugma müzesi çingene kızı mozaiği hakkında bilgiler

Zeugma Mozaik Müzesi’nde Sergilenen Eserler: Çingene Kızı Mozaiği

Zeugma Mozaik Müzesi, birçok eşsiz mozaiğe ev sahipliği yapıyor. Mozaiklerde bulunan hiçbir figür tekrar edilmemiş. Hele içlerinde bir tanesi var ki oldukça sansasyonel bir yanı da bulunuyor.

Çingene Kızı Mozaiği 1998 – 1999 yılları arasında, Zeugma Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazılar sırasında gün yüzüne çıkıyor. Mozaik oldukça etkileyici bir parça. Kısa sürede Zeugma Antik Kenti’nin ve Gaziantep’in simgesi haline geliyor.

Bu etkileyici mozaiğin bulunmasıyla birçok tartışma başlıyor. Mozaiğe Çingene Kızı diyoruz fakat tasvirdeki kişinin cinsiyeti tam olarak belli değil. Tasvirdeki kişinin kabarık ve örgülü saçları, ensesinden bir eşarp bağlanmış oluşu ve iç içe geçmiş halka küpelerinden dolayı mozaiğe Çingene Kızı ismi veriliyor.

Zeugma Mozaik Müzesinde, özel karanlık bir odada sergilenen Çingene Kızı Mozaiği her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Ayrıca bu mozaiğe, Ortadoğu’nun Mona Lisa’sı diyenler de mevcut. Çünkü tıpkı Leonardo Da Vinci’nin tablosunda olduğu gibi Çingene Kızı Mozaiği’nde de tasvirdeki kişiye nereden bakarsanız bakın bir göz kontağı kurabiliyorsunuz.

çingene kızı mozaiği hakkında bilgi

Çingene Kızı Mozaiği’nde Tasvir Edilen Kişi Kim?

Çingene Kızı Mozaiği’ni, enteresan yapan bir diğer durum da kim olduğu hakkında elimizde herhangi bir bilgi olmaması. Hatta kim olduğunun bilinmemesinin yanında cinsiyeti üzerine dahi uzlaşma sağlanamıyor.

Mozaiklerin yanında genelde kim olduğuyla alakalı bir bilgi olur. Fakat mozaikte herhangi bir yazılı bulguya rastlanmıyor. Mozaiği bulan arkeoloji ekibinin tasvirde örgülü saçlar, küpeler ve eşarp gibi detaylardan yola çıkarak esere, Çingene Kızı dediğini biliyoruz.

Tarihçiler ve arkeologlar, mozaikte tasvir edilen kişi hakkında birtakım iddialarda bulunuyor. Bunların içinde en kuvvetli görüşlerden biri, tasvirdeki kişinin Büyük İskender’den ilham alınarak yapıldığı yönünde. Bir diğer görüş ise bu tasvirin, Yunan mitolojisindeki Gaia olduğu iddiası.

Üzerinde çok durulan, çeşitli çıkarımlar yapılan başka bir görüşe göre mozaikte tasvir edilen kişi Maenad. Daha çok bilinen adıyla Çılgın Olanlar demek. Dionysos’un kadın takipçilerinden biri. Uzmanlar, Zeugmalıların Mars ve Dionysos’a çok önem verdiğini düşünüyor.

Çingene Kızı Mozaiği’nin Gizemli Hikayesi: Define Avcıları

Çingene Kızı Mozaiği büyüleyici olduğu kadar oldukça tuhaf bir hikayeye de sahip. Gaziantep’in simgesi haline gelen, yerli ve yabancı turistlerin akınına uğrayan bu eser, zamanında define avcıları tarafından kaçırılıyor.

Gaziantep’in Nizip ilçesindeki Belkıs Mahallesinde bulunan Zeugma Antik Kenti’nden miras kalan bir eser Çingene Kızı. Aslında kazı sırasında şans eseri bulunuyor. Üzerine düşmüş bir sütunun kaldırılmasıyla fark edilen mozaik, güzelliğiyle herkesi şaşkına çeviriyor.

Mozaiğin 1960’lı yıllarda define avcılarının yaptığı kaçak kazılarla, yurt dışına kaçırılmış bazı kayıp parçaları olduğu fark ediliyor. Uzmanların tahminlerine göre define avcıları, mozaiğin üzerine düşmüş olan sütunu kaldırmadıkları için mozaiğin tamamını fark edemediler.

Yapılan araştırmalar sonucu Çingene Kızı Mozaiği’nin on iki kayıp parçasının, Amerika’daki Bowling Green State isimli üniversitede sergilendiği ortaya çıkıyor. Bu durum belli incelemelerle ispatlandıktan sonra Bakanlık, 2012 yılında kayıp parçaların Türkiye’ye iade edilmesini istiyor.

İşin belki de en ilginç tarafı Amerika’nın bu iade işlemini yapmak için koştuğu şart. Çünkü kayıp parçaların ancak Çingene Kızı Mozaiği’nin bir replikası karşılığında iade edilebileceği söyleniyor. Bundan dolayı mozaiğin replikasını yapmak üzere birçok kişi hummalı bir çalışmaya girişiyor.

Yaşanan bütün bu tuhaf durumlara karşın kayıp parçalar Türkiye’ye teslim ediliyor. Birçok gizem barındıran bu nadide mozaiği görmek için mutlaka Zeugma Mozaik Müzesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.

Zeugma Mozaik Müzesi Gaziantep, Çingene Kızı Mozaiği

Mozaik Nedir?

Mozaik, Antik dönemlerden bu yana süregelen resme benzeyen bir sanat. Fakat yapılışı resimden epey farklı elbette.

Taş, pişmiş toprak, fayans, cam gibi maddeler küçük parçalar haline getiriliyor. Bu parçalar kireç, kum ya da tuğla tozundan elde edilen harcın üzerine, belirli bir motif oluşturacak şekilde diziliyor. Daha sonra parçaların aralarında kalan boş kısımlar da yine bu hazırlanan harç ile dolduruluyor. İşte mozaik sanatı bu şekilde yapılıyor.

zeugma mozaik müzesi, poseidon mozaiği

Türkiye’de Mozaik Eserler

Eski dönemlerden beri soylu ailelerin salonlarının tabanlarında, sarayların duvarlarında, köşklerin tavanlarında mozaikler görmek mümkün. Mozaik denilince akla önce İtalya geliyor. Fakat Türkiye de bu anlamda oldukça zengin.

Türkiye’de bulunan Ayasofya, Antakya Mozaik Müzesi, Efes Antik Kenti, Demre ve Zeugma önemli mozaik eserlerin olduğu yerler. Biz bu yazımızda, özellikle Zeugma Müzesi’nde sergilenen Çingene Kızı Mozaiği üzerine yoğunlaşıyoruz.

Zeugma Mozaik Müzesi
Zeugma Mozaik Müzesi

 

Zeugma Ne Demek?

Zeugma’nın adı çok eskilere, Roma dönemine dayanıyor. Romalıların mirası olan Zeugma, köprü başı anlamına geliyor.

Büyük İskender’in generallerinden biri olan I. Seleukos, Fırat Nehri kıyılarında kurulan yerleşim yerine kendi adını veriyor. Fakat bu şehir, Romalıların hakimiyetine geçince adı Zeugma olarak değişiyor.

Fırat ve Dicle’nin suyuyla beslenen bereketli Zeugma, Kommagene Krallığı’nın en büyük şehirlerinden biri haline geliyor. Sasaniler tarafından talan edilen Zeugma kentinden, günümüze ulaşan birçok kalıntı var.

Zeugma Mozaik Müzesi Nerede?

2011 yılında hizmet vermeye başlayan Zeugma Mozaik Müzesi, Zeugma Antik Kenti’nden çıkarılan eserlerin ve mozaiklerin sergilendiği bir yer. Müze, dünyanın ikinci büyük mozaik müzesi olma özelliğini taşıyor.

Müze üç ana kısımdan oluşuyor. Bunlar arkeoloji müzesi, mozaik müzesi ve konferans alanı. Gaziantep’in Şehitkamil ilçesinde bulunan müzenin, ulaşımı da oldukça rahat. Hatta şehir merkezinden müzeye yolcu taşıyan minibüsler dahi var.

yolcu360 blog arama banner

Gaziantep Seyahatiniz için Aracınızı Şimdi Kiralayın!

Gaziantep araç kiralama ihtiyaçlarınız için şimdi Yolcu360’a göz atın. Kiralık araçlardaki en iyi fiyatları karşılaştırın, 1 dakikadan kısa sürede aracınızı rezerve edin! Ayrıca Yolcu360 mobil uygulamasını indirmek için aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

Zeugma Müzesi Hakkında Daha Fazlası

Yorum ekle