Yolcu360 Blog
datça kuş bakışı panoramik görünüm
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Datça Hakkında Her Şey: Datça’da Gezilecek En İyi 10 Yer

Datça Hakkında Her Şey: Datça’da Gezilecek En İyi 10 Yer

Datça, Muğla kentinin yarımada şeklindeki ilçesidir. İlçenin ismi, Datça, Stadia kelimesinin zaman içinde değişmesi neticesinde ortaya çıkmıştır. Ayrıca ilçe 20. yüzyılın başında Sultan Mehmed Reşad adına Reşadiye olarak adlandırılıyor idi, bundan dolayı bazen hala bu şekilde anıldığına da rastlamak mümkün.

Datça Hakkında Bilgi

Tarihi M.Ö. 2000’li senelere uzanan Datça’nın şu anda bulunduğu noktada Karyalılar isimli bir halk ikamet ediyordu. Daha sonra, bu bölgenin altın çağını başlatacak olan Dorlar Yunanistan üzerinden buraya göç etmişler ve bugünkü ilçe merkezine bir – bir buçuk kilometre kadar uzaklıkta bir mevkiiye Knidos kentini kurmuşlardı. Bu yerleşke o günden bu yana değin binlerce, milyonlarca insana ev sahipliği yapagelmiş ve 15. yüzyılda Osmanlı topraklarına da bağlanmıştır.

İlçe her ne kadar doğal güzellikleri, faunası ve ekolojik çeşitliliği korunmuş bir yer olsa da, kitle turizmi açısından Muğla’nın Bodrum ve Fethiye gibi ilçelerinin gölgesinde kalmıştır. Bunun yanında sörf, trekking ve yelken gibi doğa sporları yapmaya da uygun bir yerdir.

datça kuş bakışı görünüm datça'nın koyları (1)

Datça Gezi Rehberi

Datça, Muğla‘nın 13 ilçesinden ve en popüler tatil yerlerinden biri durumunda. Küçük büyük birçok koya sahip olan Datça, her yıl ziyaretçi akınına uğruyor. Bu şirin beldede yeşil ve mavinin müthiş ahengini yakalayabilirsiniz. Dor, Pers, Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu’ndan izler bulabilirsiniz.

Oksijen değeri olarak Türkiye’de ilk, dünyada ise ikinci sırada gelen Datça’nın tüm plajları mavi bayrak ile taçlandırılıyor. Bölgede tekne turlarının sıklıkla uğradığı birbirinden büyüleyici 52 tane koy yer alıyor. Ege ile Akdeniz’in buluştuğu Datça Yarımadası, hem Akdeniz’in samimiyetini hem de Ege’nin tazeliğini sunan eşsiz bir belde.

Doğal güzelliği ve özgünlüğüyle ödüllendirilmiş olan Datça, tam anlamıyla deniz, güneş, kumsal ve huzurun birleşiminden oluşuyor.

Datça’yı ziyaret edecekseniz sizin için hazırladığımız Datça gezi rehberimizden faydalanabilirsiniz. İşte tüm ayrıntılarıyla Datça gezi rehberi ve Datça’da gezilecek en iyi 10 yer…

Datça Nerede?

Datça, Muğla’nın 13 ilçesinden biridir. Güney Batı Ege’de bulunan ve Akdeniz ve Ege’nin buluştuğu bir yarımada olan Datça’nın kara ile tek bağlantısı olan yer Marmaris’tir.

Datça’nın kuzeyinde Gökova Körfezi, güneyinde ise Hisarönü Körfezi bulunur. Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilmiş olan ilçe, bitki ve hayvan zenginliği, temiz havası, birbirinden büyüleyici koyları ve mavi bayrakları ile çok değerli bir bölgedir.

Datça’ya Nasıl Gidilir?

Datça’ya kendi aracınızla ya da otobüs seferleriyle rahatlıkla gelebilirsiniz. Hava yolunu kullanarak Datça’ya gelmek isterseniz Dalaman Havalimanı’nı kullanabilirsiniz. Dalaman Havalimanı ve Datça arasında yaklaşık 164 kilometrelik bir mesafe vardır. Bu uzun mesafeden dolayı Datça Merkez bölgesinde ulaşmak için hava yolu şirketlerinin seferlerini kullanabilirsiniz. Daha konforlu bir yolculuk isterseniz taksi kullanabilirsiniz.

Datça Araç Kiralama

yolcu360 blog arama banner

Datça geziniz için Türkiye’nin 1 numaralı araç kiralama platformu Yolcu360 aracılığıyla aracınızı seçebilirsiniz. Ayrıca mobil uygulamamızı aşağıdaki bağlantılardan indirebilirsiniz.

yolcu 360 huawei app indirTrabzon'da Araba Sürme YerleriTrabzon'da Araba Sürme Yerleri

İstanbul Datça Arası Kaç Km?

İstanbul ve Datça arası 741 kilometredir. Yolculuğu yaklaşık 9,5 saat sürmektedir.

Datça Marmaris Arası Kaç Km?

Datça ve Marmaris arası 73 kilometredir. Kara yolculuğu yaklaşık 1 ila 1,5 saat sürmektedir.

Datça Fethiye Arası Kaç Km?

Datça ve Fethiye arası 196 kilometredir. Kara yolculuğu yaklaşık 3 saat 47 dakika sürmektedir.

Datça İzmir Arası Kaç Km?

Datça ve İzmir arası 281 kilometredir. Kara yolculuğu yaklaşık 4 saat sürmektedir.

Datça’ya En Yakın Havalimanı Hangisi?

Datça’ya hava yolu ile gitmek isteyenler için iki alternatif önerebiliriz. Birincisi Dalaman Havalimanı’nda inip oradan Havaş servisleri vasıtasıyla Marmaris’e, Marmaris’ten de minibüs kullanarak ilçeye gidilen rota iken, ikincisi Bodrum Havalimanı’nda inip Havaş servisleri ile Bodrum merkezine oradan da feribot ile ilçeye ulaşılabilen rota olacaktır. Bu iki alternatif de yaklaşık olarak 2 saat sürmektedir.

datça sahilde ağaça asılı fenerler

Datça’da Nerede Kalınır?

Gezi ve tatil rotanızda mutlaka yer alması gereken bölgelerden olan Muğla Datça, unutulmaz anılar biriktirebileceğiniz ender bölgelerden biri. Bölgeyi ziyaret edeceklerin aklındaki en büyü soru ise Datça’da nerede kalınır?

Çevredeki koylara kolay ulaşımı açısından Datça Merkez, konaklamak için en çok tercih edilen yerlerden biridir. Datça otel ve datça pansiyon seçenekleri arasında geniş bir yelpazeye sahip olan Datça Merkez bölgesinde konaklama açısından problem yaşamayacaksınız.

Datça butik otel arayışındaysanız en doğru adres yine Datça Merkez olacaktır. Merkez bölgesinde 3-4 yıldızlı oteller, butik oteller, apartlar ve günlük kiralık evler gibi geniş konaklama seçenekleri mevcut.

Ev ortamında tatil yapmak isteyen geniş aileler ya da arkadaş gruplarının tercihi ise villalar oluyor. Datça’da günlük kiralık ev fiyatları evin konumuna, büyüklüğüne ve imkanlarına göre değişiyor.

Bunların yanı sıra Datça Öğretmenevi de seyahatiniz sırasında konaklayabileceğiniz yerlerden. İskele Mahallesi’nde bulunan Datça Öğretmenevi 100 oda ve 200 yatak kapasiteli bir işletme olarak hizmet veriyor. Ayrıca tesiste restoran, lokal, çok amaçlı salon 24 saat sıcak su da mevcut.

Datça Otelleri

Datça’da yer alan oteller şöyle sıralanıyor:

  • Hotel Mare
  • Casa Elia
  • Flow Datça Surf Beach Hotel
  • Uslu Otel Royal Yachting
  • Bohem Butik Houses
  • Savana Butik Otel
  • D-Maris
  • Villa Aşina Datça Otel
  • Doris Hotel
  • Kargilos Hotel & Beach
  • Surf Tatil Köyü
  • Kaya Guest House Butik Otel
  • Patiska Butik Otel
  • Datça Suites Butik Otel

datça iskele ada deniz

Datça Kamp Alanları

Kamp tutkunların özellikle merak ettiği Datça kamp alanları, ilçenin birçok bölgesinde yer alıyor. El değmemiş doğası ve masmavi deniziyle büyüleyen Datça’da kamp yapmak bir ayrıcalık.

Yaz aylarında konaklamak isteyenlerin uğrak yeri olan ilçe, doğada olmayı sevenler için birçok kamp alanına sahip. İşte huzur dolu unutulmaz bir kamp yaşamak isteyenler için Datça kamp alanları…

Aktur Datça Camping

Kısaca Datça Camping olarak da ifade edilen Aktur Datça Kamping, Muğla merkeze 1,5 saat, Datça merkeze ise 25 dakika uzaklıkta bulunuyor. Bunun yanında Türkiye’nin ve Datça’nın da en köklü kamp alanlarından biri durumunda.

Aktur Datça Kamping, çam ormanının denizin birleştiği noktada, geniş ve ferah bir araziye kurulu. Tesiste çadır ve karavan kiralama, otopark, kafe ve restoran gibi ihtiyaç duyulacak tüm hizmetler mevcut.

Özil Camping

Denize sadece birkaç adım uzaklıkta bulunan Özil Camping, sessizliği sevenlerin tercihi olacak.  Hayvan dostu olan alana gönül rahatlığıyla evcil hayvanınızı da getirebilirsiniz.

Akçabük Kamping

Akçabük Kamping bölgede konaklayabileceğiniz en iyi işletmeler arasında. Muğla merkeze 2,5 saat, Datça çarşıya ise 40 dakika uzaklıkta bulunan kamp alanının kendine özel plajı, restoranı ve marketi de var.

Gülbahar Camping

Mesudiye Koyu’nda yer alan Gülbahar Pansiyon&Camping, merkez bölgesine 30 dakika uzaklıkta. Limon ağaçlarının altında yaz kampı yapmak isteyenlerin tercihi bu tesis olmalı. Tesiste elektrik, kafe, restoran, duş ve tuvalet gibi tüm hizmetler mevcut.

Körmen Camping

Merkeze 14 dakika uzaklıktaki Körmen Camping, gün içinde rüzgâr alan bir noktada bulunuyor. Kampçıların ihtiyaç duyacağı tüm hizmetlerin sağlandığı Körmen Camping, iskeleye yakın bir mesafede yer alıyor.

Ezgim Camping

Ovabükü’nde bulunan kamp alanı merkeze 30 dakika uzaklıkta yer alıyor. Etrafı badem ağaçları ile çevrili olan tesis, sahil kenarına sahip olmadığı için çok sessiz ve sakin bir alan.

Ilıca Camping

Merkeze 5 dakika uzaklıkta bulunan Ilıca Camping, okaliptüs ağaçlarının altına kurulmuş bir tesis. Kampçıların ihtiyaç duyduğu birçok hizmeti sunan tesiste karavan, moto karavan ve araç üstü çadırla konaklama imkanı da bulunuyor.

Bungalow seçeneklerini değerlendirmek isteyenler ise Hayıtbükü Ahşap Evleri ve Palamutbükü Pansiyon & Bungalows tesislerini tercih edebilirler.

datça plajları palamutbükü plajı sahil kumsal şezlong şemsiye hasır ada

Datça Plajları

Palamutbükü Plajı

Merkeze 19 kilometre uzaklıkta, yarımadanın en güzel koylarından birinde yer alıyor.

Ovabükü Plajı

Merkeze 19 kilometre mesafedeki Mesudiye Köyü’nde yer alıyor.

Hayıtbükü Plajı

Ovabükü Plajı’nın hemen yanında yer alıyor.

Kızılbük Plajı

Hayıtbükü Plajı’nın 500 metre ilerisinde bulunuyor.

Karaincir Plajı

Merkeze 19 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Bu plaj kuzey rüzgarlarına kapalı olmasından dolayı denizi dalgasız ve suyu ılık.

Kumluk Plajı

Bu plaj, merkezde denize girebileceğiniz en güzel plajlar arasında bulunuyor.

Hastanealtı Plajı

Kumluk Plajı’nın yanında yer alıyor.

Taşlık Plajı

Şehrin merkezinde bulunan Taşlık Plajı, liman ile Ilıca arasında yer alıyor.

Kargı Koyu Plajı

Merkezine 3 kilometre uzaklıkta yer alıyor.

Güllük Plajı

Karaincir Plajı’ndan bir önceki koyda bulunan Güllük Plajı, merkezine 15 kilometre mesafede yer alıyor.

Ayrıca Akvaryum Plajı’na mutlaka uğrayın…

datça gezilecek yerler (1)

Datça’da Gezilecek En İyi 10 Yer

235 km’lik sahil şeridi ve 52 koyu, zengin doğası ile büyüleyici bir atmosfer… Şimdi burada gezebileceğiniz yerler arasından 10 tanesini şöyle sıralayabiliriz:

Eski Datça

Datça’nın en eski yerleşim yeri olan Eski Datça’nın, M.Ö 11. yüzyılda inşa edildiği tahmin ediliyor. Mimarisi, dar sokakları ve taş evleri ile görsel şölen sunan Eski Datça bölgesinde zamanda yolculuğa çıkabilirsiniz.

Kent Park

Özel bir deniz manzarasına sahip olan Kent Park, Ilıca Gölü’nün hemen yanında bulunuyor. Taşlık Plajı’na oldukça yakın bir mevkide bulunan Kent Park, gün batımını seyretmek isteyenler için doğru adres olacak.

Can Yücel’in Evi

Şair Can Yücel, ölümünden önceki 10 seneyi kendi evinde geçirmiştir. Gidip görülmesi gereken yerlerden biri olan Can Yücel’in Evi’nde şaire ait özel eşyalar, el yazmaları ve resimler yer almaktadır. Can Yücel’in Evi burada gezebileceğiniz yerlerden biri. Girişlerin ise ücretsiz olduğunu hatırlatalım.

datça knidos antik kenti harabe taşlık deniz manzarası (1)

Knidos Antik Kenti

Ege ile Akdeniz’in birleştiği yerde bulunan Knidos, canlı olduğu dönemde ticaret, sanat ve kültür anlamında oldukça zengin bir kent olarak bilinmektedir. Bununla birlikte kent, ilk olarak Dorlar tarafından merkeze kurulmuş, daha sonra 35 kilometre uzakta bulunan Tekir Burnu’na taşınmıştır.

Hayıtbükü

Hayıtbükü, özellikle son yıllarda tatilciler tarafından sıklıkla gezilen yerlerden biridir.  Daire şeklindeki biçimi ile en güzel koylar arasında yer alan koyu ise, yüzerken görebileceğiniz türlü türlü balıklarıyla da ün salmıştır. Hayıtbükü’nün en önemli özelliklerinden biri de sürekli olarak serin bir havaya sahip olmasıdır.

Sevgi Yolu

Sevgi Yolu’nda el emeği olan binlerce ürünü görebilirsiniz. Ayrıca bunları satın alabilirsiniz. Genelde süs ve hediyelik eşyaların satıldığı bir yer olan Sevgi Yolu üzerinde spor yapan insanlara da sık sık rastlayabilirsiniz.

Datça Koyları

Buradaki koylar mutlaka gezilip görülmesi gereken yerlerdendir. Çoğu koya araçla gidişler mümkün olsa da de en çok tercih edilen yolculuk, tekne turlarıdır.

Datça’ya gittiğinizde Ovabükü, Hayıtbükü, Kargı Koyu, Mesudiye Koyları, Palamutbükü ve Kızılbük gibi koy ve bükleri mutlaka görmelisiniz. Bu koyları tekne kiralayarak ya da turlara katılarak görebilirsiniz.

datça yel değirmenleri

Kızlan Yel Değirmenleri

Geçmişten bugüne heybetli şekilde varlığını sürdüren Kızlan Yel Değirmenleri, Kızlan Köyü’nün az ilerisinde yer alıyorlar. Bu yapılar, Kızlan Köyü için turizm açısından son derece önemli.

Kaleler

Eski bir tarihe sahip olan Datça’da birçok kale yer alıyor. Örneğin, Eski Datça Mahallesi’nde bulunan Eski Datça Kalesi, Hızırşah Köyü’nde bulunan Yarıkdağ Kalesi gibi yapılar görmelisiniz.

Bunların yanında Hazırşah’taki Cıngırık Kalesi, Emecik Özil’de bulunan Özil Kalesi, Kargı Tepeleri’nde bulunan Damlantı ve Gökyer Kalesi gibi yapılar da rotanıza eklemeniz gereken yapılardan.

Bu kaleler arasında bulunan Yarıkdağ Kalesi, direkt olarak Ege ve Akdeniz’i gördüğü için manzara açısından ayrıcalığa sahiptir. Kale bölgelerinde doğa yürüyüşleri de oldukça popülerdir.

Datça Limanı

Tam anlamıyla bir liman kenti olan Datça’ya gelip, limanı görmeden olmaz. Datça’nın merkezinde Akdeniz‘e bakan Kumluk ve Taşlık plajları arasında bulunan liman, Atatürk Bulvarı sonunda yer alıyor. Limana hem merkezden hem de çevre yolundan ulaşım mevcut.

Özellikle Antik Teras Şehir Knidos‘ta yer alan Büyük Liman ve Küçük Liman oldukça değerli. Geçmişte Büyük Liman ticarete, küçük liman ise askeri amaçlara hizmet ediyormuş.

Günümüzde Büyük Liman, Knidos’a denizden gelen ziyaretçilere hizmet veriyor. Bunlara ek olarak ilçedeki liman içerisinde Datça Açıkhava Tiyatrosu var.

Datça’da Ne Yenir?

Yöresel badem burada çok ünlü. Dolayısıyla buraya yolu düşmüş birinin oradaki bademi tatmadan dönmemesini tavsiye ederiz. Sonra, yine Datça’ya özgü bir gıda olan ve ekim ayında toplaan güz domatesini tatmayı unutmamalısınız. Ek olarak her Ege ve Akdeniz sahil yerleşkesinde olduğu gibi buranın da balık ve zeytin tüketimi için son derece uygun olduğunu belirtelim. Son olarak, Datça’da bir de çökertme kebabı yemenizi önerelim.

Datça’da Tekne Turu ve Dalış

Datça’nın bakir kalmış doğal güzelliklerini gözlemlemek, bunların tadını çıkarmak, görsel bir keyif almak için düzenlenen tekne turları, genellikle Datça’nın koylarını kapsamakta. Bu turlarda öğle yemeği genellikle ücrete dahildir ve yolculuk sabah 10 gibi başlayıp akşam üzeri 6 veya 7’ye kadar sürer.

Bunun yanında ilçe , tüplü dalış için de çok uygun. Eğer bunu ilk kez tecrübe edecekseniz pek çok farklı ekonomik statüye hitap eden kurslar mevcut.

Datça’lı Ünlüler Kim?

İlçe turistik amaçlarla pek çok ünlü tarafından sevilen bir yer. Ayrıca bir kısmı da Datçalı olarak tanınıyor. Bunun yanı sıra bu ünlüler arasında muhtemelen en ünlüsü Can Yücel. Eski merkezde bir kahvehanede Can Yücel’in yarım şarabı ve ayrıca yazdığı birkaç dize şiir halen duruyor. Merak ediyorsanız görmenizi, hele hele şiirle veya Can Yücel ile aranız iyise asla kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Yorum ekle