Dünyanın en ihtişamlı 11 sarayını yakından tanıyoruz. Bir zamanlar imparatorlara ve krallara ev sahipliği yapan saraylar günümüzde turistler için popüler birer gezi noktası. Her yıl yüzbinlerce ziyaretçi ağırlayan dünyanın en görkemli sarayları listesine gelin birlikte göz atalım.
İçindekiler
En İhtişamlı Saraylar
-
Topkapı Sarayı – Türkiye
Dünyanın en ihtişamlı 11 sarayı listemizde elbette Topkapı Sarayı da yer almaktadır. Özellikle İstanbul’un gezilecek tarihi noktaları arasında ön plana çıkan saray, 1460 ile 1478 yılları arasında Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilmiştir. Osmanlı’nın 500 yıllık geçmişine ışık tutan Topkapı Sarayı aynı zamanda UNESCO Dünya Kültür Mirası listesinde de yerini almayı başarmıştır. Bu görkemli sarayın içerisinde kutsal emanetler kısmı da bulunmaktadır. Bunun yanı sıra Harem, Zülüflü Baltacılar Ocağı, Arz Odası gibi bölümler de ziyaretçilere açılmaktadır.
Topkapı Sarayı Müzesi (Nerede, Nasıl Gidilir, 2023 Giriş Ücretleri)
-
Buckingham Sarayı, İngiltere
Dünyanın en görkemli sarayları listesinin ikinci sırasında İngiliz Kraliyet ailesinin resmi konutu olan Buckingham Sarayı var. Londra’da şehir statüsündeki Westminster’deki saray 1700’lü yılların başında Buckingham Dükü için inşa edilse de Kraliçe Victoria’nın tahta çıkmasıyla kraliyet sarayı olarak kullanılmaya başlanmış. Özel rehberli turlar eşliğinde sarayın izin verilen bölümlerini gezme şansı bulabilirsiniz. Gelmişken muhafızların nöbet değişimini izlemeyi unutmayın.
Londra Gezilecek Yerler yazısı için tıklayınız.
-
Versay Sarayı, Fransa
Fransa’nın başkenti Paris’e geliyorsanız görmeden dönmemeniz gereken ihtişamlı bir yapı Versay Sarayı. Paris’e 20 kilometre uzaklıkta yer alan saray 1668 yılında 14. Louis tarafından inşa ettirilmiş. 2300 odasıyla Avrupa’nın en büyük saraylarından biri olan Versay Sarayı’nı gezmek için bir tam gününüzü ayırmalısınız. Fransa tarihine doğru keyifli bir yolculuğa çıkacağınız Versay Sarayı’nın bahçesi de görülmeye değer.
-
İshak Paşa Sarayı – Türkiye
Dünyanın en ihtişamlı 11 sarayı listemizde ülkemizden bir eser daha yerini alıyor. Yapımı tam tamına 99 yıl süren İshak Paşa Sarayı, Osmanlı’nın son büyük eserinden biri. Selçuklu mimarisi ve Avrupa barok sanatının tek potada eritildiği bu saray Ağrı’da. Türkiye’de görmeye pek de alışık olmadığımız şato tipi saray olma özelliğine sahip. Bunun yanı sıra dünyada ilk defa kalorifer tesisatı döşenen saray olarak da tarihi bir öneme sahip. Ahıskalı ustalar tarafından inşa edilen İshak Paşa Sarayı kabartma ve zengin bitki motifleriyle bezeli duvarları ile adeta bizleri büyülüyor. Ayrıca selamlık adı verilen kısımda bulunan ahşap konsolda yer alan kanatlı ejder ve aslan figürleri de Türk sanat tarihinin en güzel simgesi.
-
Mysore Sarayı – Hindistan
Resmi adı Mysuru Sarayı olarak bilinen Mysore Sarayı, Hindistan’ın Maisur’u kentinde yer almaktadır. Bu kent aynı zamanda “saraylar şehri” olarak da anılmaktadır. Tarihi açıdan büyük bir öneme sahip olan Mysore Sarayı, duruşu ile görenleri kendine hayran bırakıyor. 1897 yılında yapımına başlanan saray, 1912 yılında kullanıma açılmış. O zamanlar kraliyet ikametgah yeri olarak kullanılmış. Hint-Sarazen mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan sarayın mimarı ise Henr Irwin’dir. Aynı zamanda burası Hindistan’ın en çok turist ağırlayan tarihi mekanlarından biridir. Geniş bahçesi ve mermer kubbeleri ile cennetten bir köşeyi andıran Mysore Sarayı’nı mutlaka ziyaret etmelisiniz.
-
Yasak Şehir – Çin
Büyük bir alana kurulan, dünyanın en ihtişamlı 11 sarayında biri olan Yasak Şehir, Çin’in başkenti Pekin’de. 1406 yılında inşasına başlanan Yasak Şehir’in tarihi Ming Hanedanlığı dönemine kadar uzanmaktadır. Peki ismi neden Yasak Şehir? Dönemin hükümdarlarını koruyabilmek amacıyla üst düzey güvenlik önlemlerinin alınmasından dolayı buraya Yasak Şehir ismi verilmiştir. Aynı zamanda saray UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor. Çin tarihi ve kültürüne ışık tutan bir milyondan fazla esere ev sahipliği yapan Yasak Şehir’in bazı bölümleri günümüzde müze olarak ziyaret edilebiliyor.
-
Neuschwanstein Sarayı – Almanya
19. yüzyılda Alman kralı II. Maximilian’ın oğlu, kral II. Ludwig tarafından yaptırılan Neuschwanstein Sarayı, muhteşem manzarası ile görenleri kendine hayran bırakıyor. Almanya Bavyerasının güneybatısındaki engebeli tepede yer alan bu saray, tıpkı peri masallarındaki şatoları andırıyor. Nitekim Rapunzel’den, Uyuyan Güzel’e hemen hemen tüm masallarda hayal edilen şato desek abartmış olmayız. Aynı zamanda Neuschwanstein Sarayı, Neo-Romantizm mimari stile sahip.
-
Schönbrunn Sarayı – Avusturya
Avusturya’nın başkenti Viyana’da yer alan Schönbrunn Sarayı, dünyanın en ihtişamlı 11 sarayı listemizde. Avusturya’nın en önemli kültürel ve tarihi eserlerinden biri olan saray yaklaşık 300 yıllık bir geçmişe sahip. Burası yıllar boyunca Habsburg Hanedanlığı’na da ev sahipliği yapmıştır. 1996 yılından bu yana ise UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Barok mimarisinin göz alıcı örneği olarak ziyaretçilerini bekliyor. Özellikle 1744 ile 1749 yılları arasında ünlü imparatoriçe Maria Theresa tarafından düzenlenen yemyeşil bahçesi ile dikkatleri üzerine çekmeyi başarıyor.
-
Chambord Sarayı – Fransa
Fransız Rönesansı’nı hepimiz biliyoruz. Gerek sanat gerek mimariyi yakından etkileyen bu akımın izlerini Fransa’nın tarihi eserlerinde de görmek mümkün. Nitekim Chambord Sarayı da Rönesans etkilerinin görüldüğü saraylardan biri. Aynı zamanda Loire bölgesinin en büyük sarayı olması da gözlerden kaçmıyor. Toplam 6 yüksek kulesi, 426 odası ve 77 merdiveni ile inşa süresi yaklaşık 25 yıl sürmüştür. 1981 yılından bu yana da UNESCO Dünya Miras Listesi’ndeki başarısını korumaktadır.
-
Pena Sarayı, Portekiz
Portekiz’in Lizbon şehrinde yer alan Pena Ulusal Sarayı, dünyanın en ihtişamlı 11 sarayından biri. Sintra kasabasının en yüksek tepesine inşa edilen saray, rengarenk görüntüsü ile içimizi canlandırıyor. 19. yüzyılda inşa edilen Pena Ulusal Sarayı, o yıllarda manastır olarak hizmet vermekteydi. Fakat meydana gelen yıldırım düşmesi sebebi ile uzun süre kullanılamaz hale gelmiştir. Bu doğal afetin üzerinden tam 100 yıl sonra ise ünlü Portekiz kralı II.Ferdinand, Alman asıllı bir mimara sarayı tekrar inşa ettirmiştir. Aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yerini almayı başarıyor. Böylesine rengarenk ve göz alıcı duruşa sahip Pena Ulusal Sarayı’nı mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz.
Lizbon Gezilecek Yerler yazısı için tıklayınız.
-
El Hamra Sarayı
Güney İspanya’da Granada şehrine bakan bir plato üzerinde yer alan El Hamra Sarayı Arap mimarisinin izlerini taşıyor. El işçiliği ile hayranlık uyandıran saray İspanya’daki en önemli İslam miraslarından biri olarak kabul ediliyor. Burayı gezmek isteyenler giriş biletlerini mutlaka günler öncesinden online olarak satın almalılar, aynı gün bilet bulabilmek oldukça zor. Ayrıca saraya girişlerin ücretli olduğunu hatırlatmak isteriz.
Add comment