Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Dünya Gezi Rehberi > Lizbon Gezilecek Yerler | Lizbon Turu | Portekiz

Lizbon Gezilecek Yerler | Lizbon Turu | Portekiz

Portekiz’in en büyük şehri olan Lizbon, sıcak ve renkli görüntüsü ile kalbinizi çalacak. Atlantik Okyanusu’nun kıyısında güzel ve sevimli bir şehir olan Lizbon, aynı zamanda ülkenin başkenti olma özelliğine sahip. Sizde bu yaz Lizbon gezilecek yerler için tatil planı yapmaya ne dersiniz? Lizbon turu için seyahat yazısı Yolcu360 ekibi tarafından hazırlandı.

Lizbon Gezilecek Yerler

  • Kaşifler Anıtı

Lizbon gezilecek yerler listesine Portekiz’in tarihi yapıtlarından biri ile başlayalım. 1960 yılında inşa edilen Kaşifler anıtı aslında Kral Henry’nin 500. yıl anısına yapılmış. Anıtın en önündeki figür denizci olarak bilindiği için kralı temsil ediyor. Denizci olduğu için de yönü Güney’e bakıyor. Bu anıta Kaşifler denmesinin sebebi ise kralın kaşifleri desteklemesi ve kendisinin de Ümit Burnu’nu aşarak Hindistan’a ulaşma hayalinin olması.

Anıta baktığınız zaman kralın hemen sağ ve sol tarafında yer alan heykellerde kardeşleri olan V.Alfonzo ve Fernando’yu görürsünüz. Diğer bir heykel ise Avrupa’nın en başarılı kaşiflerinden biri olan Vasco de Gama’ya ait. Gama, Afrika’nın en güneyindeki Ümit Burnu’nu aşıp Hindistan’a ulaşan ilk insan.

Heykellere yakından baktığınızda ellerinde değişik objeler yer aldığını fark ediyorsunuz. Bunlar denizde yön belirlemeye yardımcı olan aletleri temsil ediyor. Kaşifler anıtının arka tarafındaki zeminde ise bir harita yer alıyor. Bu harita üzerinde Portekiz’li denizcilerin ülkeden çıkarak okyanus boyunca ilerlediği rotayı ve keşfedilip sömürgeleştirilen ülkeleri görebilirsiniz.

  • Belem Kulesi

Lizbon gezilecek yerler listesine Tejo nehrinin kıyısında bulunan Belem Kulesi’ni mutlaka eklemelisiniz. Portekiz Kralı I.Manuel tarafından yaptırılan kulenin iki amacı var. Birincisi, şehrin giriş ve çıkışlarını kontrol altında tutmak için inşa edilmiş. İkincisi ise Vasco de Gama’yı hatırlatmak. 16. yüzyılda yapılan kule, zaman içerisinde deniz feneri, gümrük kontrol merkezi ve hapishane olarak da kullanılmış. Belem Kulesi, Neo-gotik mimarisi ve 30 metre uzunluğu ile oldukça heybetli bir görüntüye sahip. Kule, aynı zamanda Unesco Dünya Mirası Listesi’nde de yer alıyor.

  • Museum Art, Architecture and Technology

Lizbon gezilecek yerler arasında müze gezmek isterseniz, adresiniz burası. 😊 Sanat-Mimari-Teknoloji Müzesi olarak hizmet veren ve kısa adı MAAT olan yer, 2016 yılında açılmış. Geleneksel Portekiz mimarisini yenilikçi bir anlayışla birleştiren müze, ulusal ve uluslararası sergilere ev sahipliği yapıyor.

Lizbon Turu

  • Jeronimos Manastırı

Lizbon gezilecek yerler arasında olmazsa olmazlardan biri bu manastır. Portekiz’in yedi harikası olarak seçilen manastır, Vasco de Gama’nın ve Portekizli ünlü yazar Fernando Pesoa’nın mezarına ev sahipliği yapıyor. Manastırın inşa süreci de kendisi kadar ilginç. Kaşiflerin keşfettikleri ülkelerden geir getirdikleri ganimetleri Portekiz’de paraya çevirmişler ve kazandıklarının yüzde beşlik kısmını manastırı yapmak için harcamışlar. 1501 yılın yapılmaya başlanan manastır yarım asırdan biraz daha uzun bir sürede inşa edilmiş.

Manastırı gezerken girişteki aslanlar dikkatinizi çekecektir. Bu aslan heykellerinin de tabi ki de bir hikayesi var. Hikayeye göre, Aziz Jeronimo, Kudüs’e gitmiş. Kudüs’te yaralı bir aslan ile karşılaşan Aziz Jeronimo, aslana bakmaya ve onu iyileştirmeye çalışmış. Çabalarının sonucunda iyileşen aslan Aziz Jeronimo’nun yanından ayrılmamış ve Portekiz’e birlikte dönmüşler. Yine manastırın dış kısmında palmiye ve baharat ağaçlarının motiflerini göreceksiniz. Bu motifler kaşiflerin Hindistan ve Afrika seferlerini temsil ediyor. Kemerler ise Rönesans mimarisinin en güzel örneklerinden biri. Lizbon gezilecek yerler listesindeki manastır, 1983’te Unesco Dünya Mirası Listesi’ne eklenmiş.

  • Santa Justa Asansörü

Lizbon gezilecek yerler listenize şehre kuş bakışı bakabileceğiniz bir adres eklemek ister misiniz? Şehre en iyi bakabileceğiniz yer Santa Justa Asansörü. Şehri adeta ayaklarınızın altına seriyor. 1902 yılında yapılan asansörün, yapılış niyeti aslında turistik amaçlı değilmiş. Baixa ve Bairro Alto isimli iki Portekiz semti arasındaki geçişi kolaylaştırmak niyeti ile yapılmış. Ancak asansör zamanla turistik bir yere dönüşmüş.

  • Miradouro de Santa Luzia

Lizbon’un Alfama bölgesinde bulunan bir seyir balkonu burası. Santa Justa Asansörü gibi burası da inanılmaz güzel bir manzaraya ev sahipliği yaptığından Lizbon gezilecek yerler listenize ekleyebilirsiniz. Seyir terası, Tejo Nehri’ne doğru panaromik bir manzara sunuyor. Eğer fotoğraf çekmeyi veya çekilmeyi seviyorsanız burada inanılmaz kareler yakalayabilirsiniz.

  • Ticaret Meydanı / Praça do Comércio

Portekiz ve Lizbon’un tarih boyunca en önemli meydanı burası. Şu ana kadar ki gezilecek yerlerden anladığınız gibi Portekiz tarihinde yeni yerlerin keşfi gerçekten büyük bir öneme sahipmiş. İşte kaşifler bu keşfettikleri yerlerden getirdikleri ganimetleri bu meydanda satıyorlarmış. Ama tabi ki sadece meydanın en büyük özelliği bu değil. Festival ve konser gibi çeşitli kültürel aktivitelere de ev sahipliği yapan meydan, aynı zamanda eskiden suikast ve infaz gibi olaylarında gerçekleştiği bir yermiş.

Portekiz Vizesi

Lizbon gezilecek yerler için Porketiz’e gitmek istiyorsanız, ülke Schengen Bölgesi’ne üye olduğundan Schengen vizesi almanız gerekiyor. Lizbon gezilecek yerler için Portekiz’e gitmek istiyorsanız, Portekiz turistik vizesine başvurmalısınız ve bu başvuruyu konsolosluktan yapabiliyorsunuz. 10 ya da 15 gün içerisinde ise Portekiz vize başvurunuz konsolosluk tarafından sonuçlandırılıyor. 

Schengen vizesi için gerekli evraklar nelerdir sorusunun cevabı için yazımıza tıklayabilirsiniz.

Lizbon’a Nasıl Gidilir?

Türkiye’den Lizon’a direkt uçuş seferleri mevcut. Lizbon gezilecek yerler için uçak bileti alırken Lizbon Portela Havalimanı’nı tercih etmelisiniz. Lizbon Portela Havaalanı araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, Lizbon seyahatiniz esnasında koforlu bir ulaşım sağlayabilirsiniz.

Lizbon gezi rehberi kapsamında seyahat listesi bittikten sonra İstanbul‘a gelecek olan seyahat severler, kiralık araba için İstanbul Havalimanı araç kiralama olanaklarından yararlanarak seyahatlerine kolayca devam edebilirler.

Lizbon gezilecek yerler kapsamında detaylı bir şekilde gezdikten sonra Ankara‘ya hava yolu ile gidecek olanlar, Ankara Esenboğa Havalimanı araç kiralama olanaklarını inceleyerek bir sonraki gezileri için konforlu bir ulaşım seçeneği tercih edebilirler. 

Lizbon gezisi kapsamında seyahat listesini tamamlayıp, İzmir’e dönecek olan gezginler ise İzmir Adnan Menderes Havalimanı araç kiralama seçeneklerine bakabilirler.

Yorum ekle