Yolcu360 Blog
uzungöl
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Trabzon Uzungöl’de Görmeniz 11 Gereken Yer

Trabzon Uzungöl’de Görmeniz 11 Gereken Yer

Trabzon’un incisi Uzungöl’ü keşfetmeye hazır mısınız? Göl, son yıllarda yapılaşma sorunuyla gündeme gelse de yıllardır Doğu Karadeniz’in sembolü olma özelliğini sürdüren bir seyahat rotası. Trabzon Uzungöl’de görmeniz gereken en güzel yerleri ve bölge hakkındaki kısa bilgileri paylaşıyoruz!

Uzungöl Nerede?

Karadeniz denildiğinde akla gelen ilk şehirlerden biri olan Trabzon’un Çaykara ilçesinde yer alıyor Uzungöl. Göl turizminin en önemli destinasyonlardan olan Uzungöl, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından da koruma altına alınmış ve turizm merkezi olarak ilan edilmiş.

Uzungöl Nasıl Oluştu?

Gezi rehberine başlamadan önce böylesine efsane bir güzelliğin nasıl ortaya çıktığından bahsedelim biraz. Çok uzun yıllar önce bölgede yaşanan heyelan sonucu Haldizen Deresi’nin her iki taraftan önünün kapanması ve ortada kalan boşluğa suların dolması ile oluşan bir doğa harikası burası. Bizlere sunduğu enfes manzaralar nedeniyle ülkemizin göz bebeği olan Uzungöl adının hakkını verircesine 1000 metre uzunluğunda. Genişliği 500 metre ve derinliği ise yaklaşık olarak 15 metre.

Uzungöl’e Neden Gidilmeli?

Kaçkar ve Soğanlı Dağları’nın arasında, Karadeniz’in kendine özgü yeşillikleri içinde boncuk gibi parlıyor Uzungöl. Özellikle yükseklere tırmanıp oralardan izlemek lazım bu tadına doyum olmaz görsel şöleni. Öyle güzel ki gördükleriniz insanı huzura ve manzaraya doyuruyor. Adeta bir tablo gibi içine alıveriyor kendisini izlemeye gelenleri.

Baktıkça bakasınız geliyor yeşillerin arasındaki eşsiz maviliğe ancak bir de gözümüze takılan oteller olmasa. Maalesef her yanına otel yapılmış bu harika manzaranın. Doğallığına ve doğallığının getirdiği güzelliğine yine en zararlı varlık olan bizlerin, insanın eli değmiş ne yazık ki. Eski halinin resimlerine baktıkça içimiz öyle çok acıdı ki… Yemyeşil bir alanda tertemiz ve bakir bir gölken, beton yığınlarıyla donatılmış olsa da yine de tüm bunlara inat bir boncuk gibi parlamaya devam ediyor Uzungöl ve kendisine ayrılan zamanın hakkını veriyor fazlasıyla.

Yani öyle “Uzungöl eskisi gibi değil, artık gidilmez” diyenlerin söylediklerine aldırmayın. Buralara kadar gelmişken mutlaka uğrayın. Şehrin stresinden arınmak, Karadeniz’in eşsiz havasından ciğerlere oksijen depolamak için hala daha harika bir rota burası.

Uzungöl ’e Ne Zaman Gidilir?

Aslında her mevsimi ayrı güzel Uzungöl’ün. Ancak doğanın ve manzaranın tadını tam anlamıyla çıkarabilmeniz için hava şartları sebebiyle daha çok yaz aylarını tercih etmeniz gerekebilir. Böylelikle bir yandan doğal güzelliklerin tadını çıkarırken bir yandan da yamaç paraşütü, doğa yürüyüşü, atv ya da jip ile safari turu gibi aktivitelere de katılabilirsiniz. Aynı zamanda kamp yaparak doğanın tadını çıkarmak isteyenler için kamp alanları da mevcut.

Uzungöl’de Görmeniz Gereken Yerler

  • Uzungöl Camii

Uzungöl gezilecek yerler listemizin başında Uzungöl Camii bulunmaktadır. Uzungöl’ün sembollerinden biri olan Uzungöl Camii, Uzungöl’de gezilecek yerlerin başında geliyor.  Misafirlerini uzaktan selamlayan camii Uzungöl ile Haldizen Deresi’nin tek geçiş köprüsü olan Kemer Köprü ile Şerah Köyü’nün hemen aşağısında yer alıyor. Burası aynı zamanda bölgenin en işlek, daha doğrusu merkezi olarak görülen yeri. Uzungöl turu ile ziyaret edilen Uzungöl camii 2002 yılında yapılmış. Yapım yılı çok eski olmamakla birlikte oldukça gösterişli bir camii. Uzungöl ile adeta bütünleşen camii, minareleri ile birlikte 600 metre öteden görünmektedir. Camiinin görsel güzelliğinin yitirilmemesi için dönem dönem bakım çalışmaları yapılmaktadır. Uzungöl’de gezilecek yerlerin başında gelen Uzungöl Cami’yi özellikle akşam vakitlerinde görmenizi tavsiye ederiz. Profesyonel fotoğrafçılar için Uzungöl ve caminin fotoğraflarını harika bir görsel şölen kareleri ortaya çıkartır.

  • Uzungöl Yaylalar

Uzungöl gezi rotanızda mutlaka yaylaların da olmasını tavsiye ederiz. Özellikle Haldizen yaylası mutlaka görülmesi gereken yaylalardan. Yaylar Uzungöl’e yaklaşık 20 km mesafede. Özellikle bahar ve yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan yayla muhteşem bir görsel şöleni gözler önüne seriyor. Kısaca Haldizen Yaylası’nı gezmeden Uzungöl’den dönmemenizi tavsiye ederiz. Ayrıca Şekersu Yaylası, Garester Yaylası, Traşkapanı Yaylası, Veli Yaylası, Büyük Yayla, Multat Yaylası, Lustra Yaylası, Tabanoz Yaylası ve Derindere Yaylası da Uzungöl’de görmeniz gereken yerlerden.

Uzungöl’de nereler gezilir diye merak ediyorsanız bölgenin doğal güzelliği gezilecek birçok yere bedel güzelliktedir.

  • Şekersu Yaylası

Uzungöl turunuza görmeniz gereken bir diğer yayla Şekersu Yaylası’dır. Şekersu Yaylası Çaykara bölgesinde ve Trabzon’un en güzel yerlerinden biridir. Eski Adı Sakarsu olan yayla Soğanlı Dağlarının eteklerinde bulunan Karaçam ve Yaylaönü köyleri ile komşudur. Kışın iklim şartları elverişli olmadığı için yerleşime kapalıdır. Fakat yaz aylarında görülmeye değer olan bu yaylaya mutlaka çıkmalısınız. Hem köyü ziyaret edebilirsiniz hem de yaylasına çıkabilirsiniz. Şekersu ilçe merkezine 37 kilometre uzaklıktadır. Uzungöl gezilecek yerler listenize Şekersu Yaylasını eklemenizi öneririz. Soğanlı Dağları’nın eteklerinde bulunan Karaçam ve Yaylaönü köylerine de oldukça yakın mesafede olan Şekersu Yaylası’nı görmeniz gereken yerler listenize alırsanız bir taşla iki değil üç kuş vurma şansını da elde etmiş olursunuz. Sadece yukarıda da söylediğimiz gibi aklınızda bulundurmanız gereken detay kışın yerleşime kapalı olması. Oldukça yüksek bir noktada yer alan bu yaylayı yazın rahatlıkla ziyaret edebilirsiniz.

  • Haldizen Yaylası

Karadeniz’in en hareketli yerlerinden biri olan Haldizen Yaylası Demirkapı Yaylası olarak da bilinmektedir. Uzungöl’de gezilecek yerler arasında bulunan Haldizen Yaylası Uzungöl’den rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Uzungöl’ün Şerah Köyü’nden 16 kilometre uzaklıktaki yaylaya orman yoluyla ulaşılmaktadır. Üç mahalleden oluşan Haldizen Yaylası mükemmel bir atmosfere ve görsel güzelliğe sahiptir.

  • Garester Yaylası

Uzungöl’ün birbirinden güzel gezilesi görülesi yaylalarından biri olan Garester Yaylası da görülmeye değer yerlerden biridir. Uzungöl’ün güneyinde bulunan yaylaya çıktığınızda Uzungöl’ün izlemeye doyamayacağınız doyumsuz manzarasını seyredebilirsiniz. Bol bol fotoğraflık kareler göreceğiniz için bu anı ölümsüzleştirip fotoğraf çekmeyi de unutmamanızı tavsiye ederiz. Masalsı bir atmosferde bulutların arasında olan yaylanın yolu haliyle biraz virajlı. Bozuk bir yolu olsa da yaklaşık 45 dakikalık bir yolculuk sonunda sizi harika bir atmosfer bekliyor. Karadeniz’i gezdim demek istiyorsanız bu yaylayı kesinlikle görmelisiniz. Yörenin sıcakkanlı insanları ve ballı sütü ile meşhur olan bu yaylada çayınızı yudumlarken izlemeye doyamayacağınız eşsiz Uzungöl manzarasını seyredebilirsiniz. Zirvesi neredeyse 3 bin 400 metreyi bulan Demirkapı ve 3 bin 200 metre yüksekliğe ulaşan Karakaya Dağları’nın ev sahipliği yaptığı Haldizen Yaylası, çevresinde yer alan buzul krater gölleri ile de meşhur.

  • Lustra Yaylası

Uzungöl’de gezilecek yerler listesinde bulunan bir diğer yayla ise Lustra Yaylası. Uzungöl’e yaklaşık yarım saatlik mesafede bulunan bu yayla, diğer bütün yaylalarda olduğu gibi yemyeşil bitki örtüsü ve bol oksijeni ve manzarası ile meşhur.

Özel aracınızla rahatlıkla ulaşabileceğiniz bir noktada bulunan Lustra Yaylasına özel aracı olmayanlar için de yaz aylarında Uzungöl’den kalkan minibüsler ile ulaşım sağlanabiliyor. Ancak yine de her yaz döneminde bu ulaşım şeklini kontrol etmekte fayda var. Toplu taşıma bulamazsanız günübirlik düzenlenen turlara da katılabilirsiniz.

Yukarıda anlattığımız yaylalar, Uzungöl çevresinde turistler tarafından en çok ziyaret edilen yaylalar. Tabii ki gezilecek yaylalar bu saydıklarımızda sınırlı değil. Bunların haricinde de yayla gezmek ve doğa harikalarını görmek istiyorsanız Derindere, Tabanoz, Traşkapanı, veli ve Multat Yaylalarını gezebilirsiniz.  Eğer ayırabileceğiniz daha çok vaktiniz var ise çevrede bulunan bu yaylaları da mutlaka görmelisiniz.

  • Şerah Köyü

Şerah Köyü, Karadeniz’e özgü geleneksel yapıya sahip evleriyle Uzungöl’ün turizm merkezlerinden biri. Uzungöl’de nereler gezilir diye merak edenler için tavsiyelerimiz arasında yer alan Şerah Köyü Çaykara’nın muhteşem doğasına tanık olabileceğiniz duraklardan. Bu köyü de Uzungöl gezi rotanıza eklemenizi unutmayın.

  • Uzungöl Doğa Koruma Millî Parklar Genel Müdürlüğü Seyir Terası

DKMP Seyir Terasında Uzungöl’ü oldukça güzel bir yerden izleyebilirsiniz. Muhteşem bir manzaraya sahip olan bu keyifli seyir terasına ister araçla, isterseniz göl kenarından yukarıya çıkan merdivenlerle çıkabilirsiniz. Araç ile gelirseniz yolun biraz dar olduğunu söylemekte fayda var. Uzungöl’de yer alan en iyi seyir teraslarından biri olan bu seyir terası cam değil ve doğayla oldukça uyumlu. Dkmp seyir terasının konumu da iyi seçilmiş bir noktada. Burası bol bol fotoğraf çekilmeye olanak tanıyor. Son zamanlarda oldukça popüler olan drone uçurma burada yasak. Hatta anında tespit edilip ceza yazılıyor. Drone uçurmaya ilginiz varsa burada kullanamayacağınızı söylememiz gerekiyor.

  • Uzungöl Dursun Ali İnan Müzesi

Uzungöl gezilecek yerler arasında farklı bir yer olan Dursun Ali İnan Müzesinde 50 yıllık bir emek var diyebiliriz. Uzungöl’e farklı bir hava katmış olan bu müze Dursun Ali İnan’ın olağanüstü çabalarıyla kurulmuş bir müze. Toplamda 3 kısımdan oluşuyor. Dursun Ali İnan’ın doğadan topladığı ağaç köklerinden yaptığı heykeller ve mobilyalar, Uzungöl’ün tarihi, kültürü, coğrafyası, faunası, florası, sosyal yaşamı ve daha birçok özelliği hakkında yazılı ve görsel içerik mevcut.

  • Uzungöl Mini Şelale

DKMP seyir terasına giderken görebileceğiniz bu şelalenin doğal mı yoksa sonradan mı yapılmış olduğu ile ilgili net bir bilgi bulunmuyor. Yine de bu şelaleyi görmek isterseniz fotoğraf çekebilir ve anılarınıza ekleyebilirsiniz.

  • Uzungöl’de Salıncak Keyfi

Uzungöl’e gelince edilen keyifli kahvaltılar sonrasında manzaraya karşı salıncak keyfi bir başka oluyor. Salıncağa bindiğinizde sanki manzaraya karşı uçacakmış hissine kapılıyorsunuz Uzungöl’de etrafta birçok salıncak noktası var. Hatta etrafta o kadar salıncak var ki hemen hemen her yerde karşınıza çıkıyor. Salıncak için doğru yer oldukça önemli. Bunun için Uzungöl’de en iyi manzara noktasını seçmeniz gerekiyor. Uzungöl’e gelince salıncaklı fotoğrafım olsun diyorsanız gezdiğiniz yerlerden içinize en çok sinen yerde fotoğraf çekilebilirsiniz. Uzungöl’de turizm faaliyetlerinin 12 aya yayılması için Uzungöl Doğa Salıncak Şenliği yapılmaya başlanmış. Bu şenlikle ana tema tabii ki salıncak. Salıncak dışında kar motoru, kayak, kardan adam, doğa yürüyüşü, kar topu, horon gibi birçok etkinliğin de yapılması da planlanıyor.

Uzungöl’e Nasıl Gidilir?

Uzungöl bağlı olduğu Çaykara ilçesine 19 kilometre, Trabzon’a ise yaklaşık olarak 100 kilometre uzaklıkta. Önce Trabzon’dan Of’a gelmeniz gerekiyor. Sonra sırası ile Cumapazarı, Dernekpazarı ve Çaykara ilçelerini geçecek ve bu doğa harikasına varacaksınız. Yol gayet düzgün, her mevsim sıkıntı çekmeden Uzungöl’e ulaşabilirsiniz. Yola çıkmadan önce mutlaka Yolcu360‘tan Trabzon Havalimanı araç kiralama fiyatlarına bir göz atın.

Yorum ekle