Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Tarih Kokan Sokaklarıyla İznik Gezi Rehberi

Tarih Kokan Sokaklarıyla İznik Gezi Rehberi

Köklü bir tarihe ev sahipliği yapan İznik’te gezilecek yerler de bit hayli fazla ve zengin oluyor. Peki bu tarihe ışık tutan İznik’te Gezilecek Yerler nelerdir ve İznik’te Ne Yapılır?

İznik, özellikle İstanbul’dan haftasonu gidilecek yerler arasında son zamanların en popüler seyahat destinasyonlarından biri olmaya başladı. İlk yerleşimin izlerine milattan önce 2500’lü yıllarda rastlanan İznik, buram buram tarih kokan sokaklarıyla gerçekten de metropol insanlarının kendilerine verebileceği en güzel hafta sonu kaçamağı hediyelerinden biri. Hatta çoğu zaman günübirlik geziler için tercih ediliyor da diyebiliriz bu eski Osmanlı kenti için.

Aslına bakarsanız İznik, sadece tarihi ile değil, doğasıyla da göz kamaştıran yerlerden biri. Sansarak Kanyonu gibi eşsiz doğal alanlara sahip. Bursa’ya bağlı bir yerleşim yeri olsa da Yalova merkeze çok daha yakın olan kentin büyük şehirlere yakın olmasının dışında, Osmanlı’nın en önemli yerleşim yerlerinden biri olması, geçmişte çeşitli dinlere ev sahipliği yapması ve dolayısıyla çok zengin bir kültüre sahip olması da cabası.

Yılların yıkıcı gücüne direnen yeşiller içindeki bu kentin tüm tarihi ve doğal güzelliklerini elimizden geldiğince, kalemimize dökebildiğimiz kadar anlatmaya çalışacağız bugün size.

İznik Nerede, Nasıl Gidilir?

Bursa il sınırları içerisinde yer alan İznik’e İstanbul tarafından geliyorsanız eğer 2 farklı alternatifiniz bulunuyor. İstanbul araç kiralama yapıp Osmangazi Köprüsü’nü kullanarak İznik çıkışından girebilir ya da Yenikapı, Pendik veya Eskihisar feribotlarını kullanarak Yalova’ya geçebilir oradan İznik’e devam edebilirsiniz. Ankara yönünden gelenler ise Ankara araç kiralama yaparak Bilecik, Yenişehir, İznik yolunu kullanabilirler.

İznik’te Gezilecek Yerler, İznik’te Ne Yapılır?

İznik Gölü

İznik’te gezilecek yerlerin en başında gelen İznik Gölü ile başlayalım istedik yazının bu kısmına. Harika gün batımlarına ev sahipliği yapan İznik Gölü, bu özelliğiyle tablo gibi manzaralar sunuyor kendisini görmeye gelen misafirlerine. Gün batımına denk gelemeyenler de üzülmesin elbette. İznik Gölü, gündüzleri de en az akşamüzeri olduğu kadar güzel. Yemyeşil doğası, huzurlu ortamı ile fazlasıyla özel bir yer burası.

İznik Gölü, çevresinde yapılan düzenlemeler sayesinde çok daha özenli bir hale de bürünmüş son zamanlarda. Etrafında kamp atmak, piknik yapmak ya da tesislerde bir şeyler yiyip içmek gibi olanaklar mevcut ama bizim İznik Gölü ile ilgili en favori önerimiz kano turu. Bu sayede gördüğünüz o huzurlu manzaranın içine girecek ve o efsane resmin bir parçası olacaksınız.

İznik Gölü’ nün altında bir de batık şehir bulunuyor aynı zamanda. Bu bölgeden günümüze kadar birçok eser çıkarılmış ve çıkarılmaya da devam ediyor. Kano ile gölün üzerinde gezerken yer yer bu batık kentten izler de görebiliyorsunuz.

İznik Müzesi

İznik’te gezilecek yerlerin 2.sırasını ise kentin tarihi zenginliklerinin önemli bir kısmına ev sahipliği yapan İznik Müzesi alıyor. İçerisinde seramik ve çiniden yapılmış birçok eserin yanında lahitler, mezar taşları ve çeşitli arkeolojik eserlerin de sergilendiği İznik Müzesi bu şehirde görmeniz gereken noktalardan ilki.


Ayasofya Cami

İznik Ayasofya Cami, şehrin en sembolik mimari yapılarından biri olarak ön plana çıkıyor. Başlarda kilise olarak kullanılan yapı, daha sonra İslamiyet’e uygun bir şekilde ibadethaneye çevrilmiş. İstanbul’daki Ayasofya Camii ile aynı adı ve aynı kaderi paylaşan Ayasofya Camii, her ne kadar başarısız restorasyon çalışmaları ile anılsa da İznik gezisi sırasında görülmeye değecek cinste güzel bir mimari yapı.

İznik’te Gezilecek Diğer Yerler

İznik’te gezilecek yerler elbette bunlarla sınırlı değil. Turkuaz, yeşil ve mor çinilerle süslü minaresiyle Yeşil Cami,  yaklaşık 5 kilometre uzunluğundaki surları ile İznik Kalesi, şehre giriş çıkışları kontrol altında tutmak için onlarca yıl önce inşa edilmiş kapılardan ikisi olan İstanbul ve Lefke Kapı da İznik’te gezilecek yerler listenize mutlaka eklemeniz gereken yerlerden.

Şehrin sınırları içerisinde daha birçok tarihi kalıntı bulunuyor elbette ama bize göre en görülesi olanlar bunlar. İznik zaten küçük bir yer olduğu için bu saydıklarımızın tamamını maksimum 3 saat içinde gezebilirsiniz.

Çini Atölyeleri

İznik’e kadar gitmişken İznik’i meşhur yapan şeylerden biri olan çini atölyelerini sakın ama sakın es geçmeyin. Çini Atölyeleri Sokağı’nda yer alan atölyelerde çini yapım ve boyama deneyimini yaşayabilir, kendi çininizi kendiniz üretebilirsiniz. Böylece İznik’ten size kalacak en güzel ve en kalıcı hatırayı kendiniz imal etmiş olursunuz.


İznik’ten Dönmeden Hemen Önce

Ayrıca, zamanınız kalır ise zeytinlikleri gezebilir, zeytin ve zeytinyağı tadımı yapabilir ve üreticilerin dükkânlarından ağzınıza layık zeytini seçip alabilirsiniz.

Tüm bunları yapıp İznik’ten evinize dönerken vücudunuzun stresten arındığını ve tasaların bir süreliğine de olsa sizden uzaklaşıp sağa sola savrulduğunu hissedeceksiniz.

Yorum ekle