Yolcu360 Blog
Araç Kiralama > Yolcu360 Blog > Gezi Rehberleri > Türkiye Gezi Rehberi > Ege’nin Köyleri Arasında Doğal Kalmayı Başarmış Bir Yer: Kapıkırı Köyü / Kapıkırı Köyü’nde Ne Yapılır? / Muğla’nın Köyleri

Ege’nin Köyleri Arasında Doğal Kalmayı Başarmış Bir Yer: Kapıkırı Köyü / Kapıkırı Köyü’nde Ne Yapılır? / Muğla’nın Köyleri

Ege turunda görmeniz gereken 5 yer arasında elbette Muğla ilk sırayı çekenlerden… Ege’nin köyleri arasında en sessiz sakin ve doğal kalmayı başaran köyleri sınırları içinde tutan Muğla mutlaka keşfedilmesi gereken kentimiz.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı sevimli mi sevimli bir köy Kapıkırı Köyü. Yaklaşık 130 haneye sahip, yani sakinliğin dibine vurmuş, köy gibi köy diyebileceğimiz türden bir yerleşim yeri burası. Bol tezek kokulu, gezen tavuklu, tam anlamıyla doğal kalmayı başarabilmiş nadir yerlerden diyebiliriz Kapıkırı için.

Ege Bölgesi’nin en büyük gölü olan ve Ege Denizi ile yıllar önce vedalaşmış olan Bafa Gölü’nün kenarında yer alan bu şirin köy, içerisinde barındırdığı tüm güzelliklerin yanı sıra harika bir doğaya ve oldukça eski bir tarihe sahip. Göl kenarındaki kayaların üzerine kurulmuş olan Kapıkırı Köyü’nün gözlere bayram ettiren manzarası ve tertemiz bir havası var.

Sadece bunlar değil tabi ki; Helenistik Dönem ve Bizans Dönemi’nden günümüze gelmeyi başarmış olan arkeolojik kalıntılar ve göl içerisinde yer alan adalar da fazlasıyla ilgi çekici. Kapıkırı Köyü’nün ev sahipliği yaptığı doğal yaşam alanı sayesinde burada 20.000 ‘den fazla kuş türü de yaşayamaya devam ediyor. Bambaşka bir huzura sahip olan bu köy deniz tatili yapmaya gelenlerin mutlaka görmesi gereken ilginç bir rota bizce.

Kapıkırı Köyü’nde Ne Yapılır?

Köy Havasının Tadını Çıkarın, Göl Manzarasına Karşı Köy Kahvaltısı Yapın.
Kapıkırı Köyü, tam organik bir köy.  Bahçeli evleri, horoz ya da tavukların gezdiği sokakları, her an yolunuza çıkabilecek inekleri, havadaki tezek kokusu… Hepsinin birleşimi sonucunda işte bu organik köy çıkıveriyor ortaya.

Hani şu şehirdeki beton yığınları arasında bir an bile olsa nefes almak için kaçmak istediğimiz ama bulamadığımız o tertemiz hava burada fazlasıyla mevcut. O yüzden tadını çıkarın, bol bol içinize çekin deriz. Köyün her yerinden görünen eşsiz göl manzarasına karşı, kuş cıvıltıları eşliğinde gerçek bir serpme köy kahvaltısı yapmayı da ihmal etmeyin sakın.


Adaları ve Tarihi Kalıntıları Ziyaret Edin.

Köyde bulunan tarihi kalıntılardan yukarıda söz etmiştik. En derin kısmı yaklaşık 25 metre olan gölün üzerinde 4 adet ada bulunuyor. Bu adaların üzerinde ve göl kenarında Helenistik Dönem’den kalıntılar yer alıyor. Bu arkeolojik kalıntıların M.Ö. 3. Yüzyıldan günümüze ulaştığı tahmin ediliyor.

Oldukça ilgi çekici olan bu kalıntıların ziyaretçisi de tahmin ettiğinizden çok daha fazla. Hem tarihi kalıntılar hem de etrafı çevreleyen ve eşsiz bir manzara sunan Beşparmak Dağları sayesinde çevrede bolca yürüyüş grubu görmeniz mümkün.

Şehir Surlarını ve Kaya Mezarlarını Görün.

Kapıkırı Köyü girişinde yer alan sapaktan sola döndüğünüz zaman karşınıza çıkan yol sizi şehir surlarına götürüyor. Tabelayı görene dek araçla devam edebilirsiniz ancak tabeladan sonra 5-10 dakika kadar yürümeniz gerekiyor. Surların milattan önce 287 yılında yapıldığı düşünülüyor ve günümüze dek sapasağlam gelmeyi başarabilmiş.

Ayrıca, surları takip ettiğiniz zaman bu rota sizi kaya mezarlarına götürecek. Kaya mezarları oldukça ilginç bir görüntüye sahip. Kayaların içine oyulmuş sandık şeklindeki mezarların ebatları da farklılık gösteriyor. Küçük olan mezarların çocuk mezarı olduğu düşünülüyor.

Bafa Gölü Üzerinde Kayıkla Gezintiye Çıkın, Kuş Adası’na Uğrayın.

Kapıkırı Köyü’nde yaşayan yerlilerin kullandığı kayıklarla yaklaşık 1 saat süren göl turuna çıkabilirsiniz. Durgun göl üzerinde kayıkla gezmek eşsiz bir deneyim. Köylülerin Kuş Adası dedikleri adaya da uğruyor kayıklar. Burada bol çeşitte ve bol miktarda kuş yaşıyor. Ağaçlar dalları yuvalarla dolu. Fotoğraf çekmeyi sevenler için güzel bir rota olacağını düşünüyoruz.

Bafa Gölü Kenarında Kamp Yapın, Balık Tutun.

Bafa Gölü kenarı fazlasıyla sakin. Sakinliği bulduğu yere kamp atmayı sevenler için de on numara bir kamp mekanı burası. Manzara zaten aşırı güzel, anlatmakla olmaz, görmeniz lazım. Göl suyu durgun, eşsiz bir huzur var… Zamanınız ve isteğiniz varsa kamp için burayı değerlendirin deriz. Kamp yaparken gölde bulunan balıklardan tutabilir ve bu sayede göl manzarası eşliğinde leziz bir akşam yemeği bile yiyebilirsiniz.

Kapıkırı Köyü’ne Nasıl Gidilir?

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı olan Kapıkırı Köyü, Muğla il merkezine yaklaşık 110, Milas’a ise 40 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Muğla Milas Bodrum havalimanı araç kiralama veya Muğla Milas araç kiralama yaparak 45 dakikalık yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz. Muğla Dalaman havalimanı araç kiralama yaparak yaklaşık 2 buçuk 3 saatlik keyifli manzalarla dolu bir yolculuk sonunda ulaşabilirsiniz.

Kapıkırı Köyü’ne gelebilmek için Milas – Söke yolu üzerinde devam edecek ve Bafa beldesine ulaşacaksınız. Buradan 10 kilometre kadar daha yol aldıktan sonra Kapıkırı Köyü’ne ulaşmış olacaksınız.

 

Yorum ekle