İznik Ayasofya Camii muhteşem tarihiyle kültür cenneti vatanımızın bir başka değeri. Sizde araç kiralama seçeneklerinden faydalanarak, İznik Ayasofya’yı gezmeye ne dersiniz? 🙂
İznik Ayasofya Camii
Yıllar geçse de doğallığından bir şey kaybetmeyen Bursa’nın küçük şirin ilçesi İznik hem tarihi hem doğal güzellikleriyle insanları kendisine hayran bırakıyor. İznik gölünde gün batımını izlemek kordonda yürümenin keyfi hiç bir yerde yok. Bu küçük ve sakin kasaba aynı zamanda Ayasofya Camii (kilise) Tarihi surlar ve kapılar, Yeşil Camii, Süleyman Paşa Medresesi, Dikilitaş, Hacı Özbek Cami, Su kemeri, İznik Müzesi, Eşrefzade Camii gibi bir çok tarihi değerleri de içerisinde barındırmaktadır.
Ayrıca İznik Gölü’nün altında bir kent olduğu sadece efsane olarak kalmayıp sualtı dalışları için ziyarete açılmıştır. 740 depremiyle sular altına gömülen kentin en belirgin ve en önemli yapılarından biri Aziz Neophytos adına inşa edilen bazilikadır. İçlerinde en çok sevilen ve ziyaret edilen Ayasofya Camii’dir. Şu anda hem cami hem de müze görevi görmekte ibadet saatleri haricinde ziyarete açıktır.
Keramet Kaplıcası gezisi için tıklayınız.
İznik Ayasofya Camii Nerede Ve Nasıl Gidilir?
Ayasofya Orhan Camii İznik merkezde yer almaktadır. İzniğe girdikten sonra 8 km sonra sağda kalmaktadır. insanlar tarafından hala ibadethane olarak kullanılmasından dolayı ulaşımı çok kolaydır. Çarşıyı dolaşırken burayı da çok rahat ziyaret edebilirsiniz. Bursa şehir merkezine uzaklığı 1 saat 14 dk yani 86 km’dir.
İsterseniz Bursa’da gezip görülecek pek çok yer var ve Ayasofya Camii başta olmak üzere bu noktalara ulaşmanın en kolay yolu araç kiralama diyebiliriz. Bu yüzden Yolcu360‘tan Bursa merkez araç kiralama seçeneklerine göz atmadan yola çıkmayın.
Mabedin Tarihi
Ayasofya mabedi MS. 7. yüzyılda Romalılar tarafından inşa edilen Gymnasium üzerine Bizans döneminde bazilika olarak inşa edilmiştir. Tarih boyunca meydana gelen depremler sonrasında yenilenmiştir. Üç adet sahanı bulunmaktadır. Orhan Gazi tarafında 1331 de camiiye çevrilmiş Kanuni zamanında, Mimar Sinan tarafından yenilenmiştir. Yenilenme esnasında renkli taşlarla bezenmiştir. Mabedin bir odasında mezar bulunmakta ve bu odanın duvarında Hz İsa resmi (freski) bulunmaktadır. Ayasofya Camii’nin bir diğer adı Orhan Camiidir. Tarihi kaynaklara göre Ayasofya, 850 yıl boyunca, Hristiyanlıkla ilgili önemli kararların alındığı bir merkezdi. İlk freskin de yine burada yapılarak diğer kiliselerde de uygulamaya başlandığı söylenmektedir. Burada hem Eski Roma’nın hem de Mimar Sinan’ın, yani Türk kültürünün izlerine rastlamak mümkündür.
Bursa Kent Müzesi gezisi için tıklayınız.
İznik Yani Eski İsmi ile Nıcaea İsminin Anlamı
M.Ö 4. Yüzyılda İskender’in komutanlarından Antigones’in bölgede hakimiyet kurup bölgeyi ele geçirmesiyle, kendi isminden de yola çıkarak “ Antigonia” adını kente vermiştir. Büyük İskender’in valilerinden biri olan Lysimakhos, Antigones ile girdiği savaş sonunda zaferle ayrılmış ve kente hakim olmuştur. Kenti himayesine alan Lysimakhos, eşinin isminden (Nike) esinlenerek kentin adını “Nikaia” olarak değiştirmiştir. Helenistik kültürün etkisi azalınca Bithinya krallığının hakimiyetine girmiştir. Bithinya kralı Nicomedes’in vasiyeti üzerine Roma idaresine geçen şehir, 123 yılında şiddetli depreme maruz kalmış ve harabeye dönmüştür. Roma imparatoru Hadrianus tarafından yeniden inşa edilmiştir. Bundan dolayı da Hadrianus şehrin iki kurucusundan biri olarak bilinmektedir. Kutalmışoğlu Süleyman Şah, 1075 tarihinde Nicaea’yı almış ve 1080 yılında Selçuklu devletinin başkenti yapmıştır. Adını da Nicaea’nın izi anlamında “İznik” olarak değiştirmiştir. Böylece İznik, Anadolu’da ilk Türk başkenti olmuştur.
İznik’te Yapılacaklar:
- Tarihi evleri sokakları gezin
- İznik Gölü’nün kıyısında kamp atın balık tutun
- Göl kıyısında balık yiyin
- Tepedeki köylere çıkıp manzarayı tepeden seyredin
- Kano ya da kayık turu yapın batık bazilikayı görün
Yorum ekle